Home ŽIVOT ŠTA ZAISTA POVEĆAVA RIZIK OD RAKA DOJKE? ODGOVORI DOKTORA NA SVA VAŠA...

ŠTA ZAISTA POVEĆAVA RIZIK OD RAKA DOJKE? ODGOVORI DOKTORA NA SVA VAŠA PITANJA!

124
0
SHARE

Mediji su u poslednje vreme koncentrisani na razvoj karcinoma, pa se mogu čuti izjave da na bolest više utiče loša sreća nego stil života. No svi bismo itekako trebali paziti na svoj stil života koji će poboljšati našu ‘sreću’.

Geni su važni, no stil života može uveliko povećati ili smanjiti našu šansu za razvoj bolesti.

Doktorica Salli Norton odlučila je odgovoriti na najčešća pitanja koja joj postavljaju žene koje strahuju od karcinoma dojke, a vi proverite koliko toga znate i vidite da li možete da i sami smanjiti šanse za stvaranje problema u budućnosti.

Koliko na razvoj raka dojke utiču geni?

Samo u tri od 100 slučajeva na razvoj raka uticali su geni. No ako vam je neko iz najbliže porodice (na primer sestra ili majka) oboleo od raka, to može udvostručiti šansu za pojavu bolesti. Ako imate puno članova porodice koji su imali rak dojke ili creva, posebno u mlađim godinama, izuzetno je važno da to napomenete svom lekaru opšte prakse.

Koliko žena oboli od raka dojke?

Jedna od osam. To je najčešći oblik karcinoma među ženama, i premda je većina žena prošla menopauzu kad oboli, oko petina obolelih je mlađa od 50 godina.

Ako osetite čvorić u dojci, kolika je šansa da je reč o raku?

Sa zadovoljstvom vam mogu reći da je mala šansa. čvorići u dojkama se pojavljuju zbog mnogih stvari. Najčešće oko menstruacije, no može biti i reč o cistama, infekcijama ili benignim naslagama – Fibroadenomi.

To mogu biti veće ili manji čvorići, koju mogu ali i ne moraju biti bolne na dodir.

Benigni čvorići mogu se, ako je to potrebno, ukloniti, ali takođe mogu i nestati uz malo, ili nimalo, lečenja.

No za bilo kakav čvorić obratite se lekaru, pogotovo ako je tvrda te ne nestane sa dolaskom menstruacije, ili uzokruje promene na koži ili bradavici.

 

Kad bi žene trebale na mamografiju?

U Hrvatskoj se u sklopu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke žene  između 50 i 69 godina pozivaju na mamografiju. No u Zagrebu postoji i Program preventivne mobilne mamografije za žene 40-49 godina i starije od 69.

Inače, za mlađe žene obično se preporučuje ultrazvučni pregled dojki, a ako se primete ikakve abnormalnosti, žena bilo koje godine može obaviti oba pregleda.

Povećava li se rizik od obolevanja kod gojaznih osoba?

Da. Masno tkivo nije samo ono što se preliva preko ruba vaših pantalona u struku, nego je to i organ tela koji proizvodi hormone, od kojih je jedan estrogen. A estrogen se smatra vodećim uzrokom razvoja karcinoma dojke, šta znači da je veći rizik što ste vi deblji.

Debljina može i smanjiti broj menstruacija, što smanjuje i ispuštanje estrogena iz jajnika. Zato se, paradoksalno, smanjuje šansa od pojave raka dojke pre menopauze, no ista se povećava nakon menopauze.

Šta je sa alkoholom i pušenjem?

Nažalost, ista stvar. Ako želite smanjiti rizik, kao što biste trebali smršati, trebali biste izbaciti cigarete i alkohol.

Iako je pušenje uzročnik prvenstveno raka pluća, ono doprinosi i razvoju drugih vrsta karcinoma. A preteran unos alkohola, tačnije onaj koji tek malo prelazi preporučeni dnevni unos, povezan je sa rakom dojke.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here