Home ŽIVOT ODLIČAN BORAC PROTIV RAKA, ŠEĆERA, PRITISKA, DEBLJINE… A RASTE KAO KOROV UZ...

ODLIČAN BORAC PROTIV RAKA, ŠEĆERA, PRITISKA, DEBLJINE… A RASTE KAO KOROV UZ SAVU!!

356
0
SHARE

Čičoka, divlji krompir ili jerusalimska artičoka je vrsta suncokreta udomaćena u Americi.

Biljka se zbog jestivog gomoljastog korena danas kultiviše širom sveta. Kod nas raste i divlja, na primer uz Savu oko Zagreba. Naraste do tri metra visine, cveta žutim cvetovima i neverovatno je zdrava!

Čičoka za razliku od krompira ne sadrži skrob pa se predviđa da će zbog sve većeg broja gojazne populacije i dijabetičara ova biljka u budućnosti postati zamena za krompir.

Pomaže kod visokog krvnog pritiska, povišene nivoe masnoća u krvi, kardiovaskularnih oboljenja, anemije, osteoporoze, posebno dijabetesa i gojaznosti, a doprinosi i njihovoj prevenciji.

Konzumirana sirova – odlična je za čišćenje organizma od toksina. Na glasu je kao izuzetan afrodizijak, jer pomaže u jačanju libida, potencije i plodnosti. Korisna je i u prevenciji i lečenju alergija.

Smanjuje koncentraciju kancerogenih enzima pa je njegova uloga posebno značajna u prevenciji i lečenju malignih bolesti creva.

Šta je važno dijabetičarima, razgradnjom ne dolazi do porasta nivoa šećera u krvi (glikemijski indeks: 0).

Ima visok sadržaj vitamina (B-grupe, C, D, provitamin A – beta-karoten) i minerala (kalijum, fosfor, kalcijum, magnezijum, gvožđe).

Čičoka je takođe izvor esencijalnih aminokiselina, piše punkufer.hr.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here