Home ŽIVOT KAKO PREPOZNATI MALIGNI MELANOM- RAK KOŽE! OBRATITE PAŽNJU.. (FOTO)

KAKO PREPOZNATI MALIGNI MELANOM- RAK KOŽE! OBRATITE PAŽNJU.. (FOTO)

759
0
SHARE

Maligni melanom kože, najčešće se javlja kod osoba starijih od 50 godina, kao i kod onih koji se preterano izlažu UV zračenju, bilo da je reč o sunčanju ili boravku u solarijumu.

Na našoj koži se oslikava celokupno stanje organizma, jer je ona povezana is drugim organima – često nam signalizira da nam je zdravlje narušeno, te da se što pre javimo lekaru.

Ljudi koji u nekom trenutku primete promene na koži – u velikom broju slučajeva misle da su one bezopasne i prolazne. Odlazak dermatologu odlažu zbog posla ili drugih obaveza, očekujući da će signali koje im koža šalje brzo proći.

Međutim, nije uvek tako, a pojedine promene mogu upozoravati na maligni melanom – najopasniji oblik raka kože koji može uzrokovati smrt ukoliko se ne reaguje na vreme.

Kako prepoznati maligni melanom kože – samopregledom

Trebalo bi redovno pregledati kožu, ali nije dovoljno samo letimično baciti pogled ka ogledalu, već je potrebno koristiti i čulo dodira – neke promene možda u početku nisu vidljive golim okom, ali se i te kako osete pod jagodicama prstiju.

Dovoljno je da jednom mesečno izvršite detaljan samopregled – neće vam oduzeti mnogo vremena, a može vam spasti život.

Za razliku od drugih vrsta kancera, maligni melanom kože obično je vidljiv, a ukoliko se otkrije u ranoj fazi, otklanja se jednostavnom hirurškom intervencijom.

Evo na koji način se treba detaljno pregledati?

Stanite ispred velikog zidnog ogledala, uzmite češalj ili fen za kosu, kao i ručno ogledalo, kako biste dobro pregledali svaki deo tela. Počnite sa pregledom lica, posebno usta, usana, nosa i ušiju – i spreda i sa zadnje strane.

Potom pređite na kosmati deo glave – koristite fen ili češalj da biste imali lakši uvid u svaki segment, a ukoliko imate malo kose, kožu poglavine pregledajte vrlo detaljno, jer je maligni melanom na glavi prilično čest oblik raka kože.

Zatim se usresredite na ruke – pregledajte prednju i zadnju stranu, od pazuha, preko laktova i šaka pa sve do prostora između prstiju.

Pređite na vrat, grudni koš i gornje delove tela, a žene bi posebno trebalo da obrate pažnju na kožu između dojki i ispod njih. Okrenite leđa velikom ogledalu i pomoću ručnog ogledala pregledajte zadnju stranu vrata, ramena i leđa, kao i gluteuse i zadnje strane nogu do peta.

Ponovo se okrenite ka zidnom ogledalu i detaljno pregledajte genitalije, prednje strane nogu i stopala, a ispitivanje završite pregledanjem tabana i kože između nožnih prstiju.

Kako izgleda rak kože – slike

Prilikom pregleda obratite pažnju na nepravilnosti, ili lezije, koje se javljaju na površini kože ili ispod nje. Obično su znak starenja i bezopasne su, ali u nekim slučajevima mogu ukazivati na maligni melanom na koži.

Stoga je potrebno posebno obratiti pažnju na lezije koje menjaju boju, oblik ili veličinu, izgledaju drugačije od ostalih promena na koži, nepravilnih su ivica i asimetrične, prečnik im je veći od 6 mm, hrapave su, svrbe, krvare ili vlaže, imaju pertast izgled ili izgledaju kao ranice koje sporo ili nikako ne zarastaju.

Maligni melanom više ili manje nekontrolisano raste, a kasnije krvari spontano ili na najmanju traumu.

Maligni melanom slike:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here