Home ŽIVOT KAKO IZGLEDA NOVI ŽIVOT SRBA U NEMAČKOJ „PLATA MI JE 2.500 EVRA,...

KAKO IZGLEDA NOVI ŽIVOT SRBA U NEMAČKOJ „PLATA MI JE 2.500 EVRA, IMAM SVE ŠTO NISAM IMAO U SRBIJI OSIM JEDNE STVARI“

545
0
SHARE

– Ali, kako vreme prolazi, sve više sam zadovoljan, nisam se ni jednog trenutka pokajao. Ovde sam dobio sve ono što nisam u Srbiji, a što sam želeo – poentira on.

Doba plata, čak i previše slobodnog vremena i sve najbolje

Njegova koleginica Milica Jovičić (26) napustila je prošle godine Beograd, a radila je kao pedijatrijska sestra u Dečjoj klinici u Tiršovoj.

– Otišla sam da radim u bolnicu blizu Dizeldorfa i zadovoljna sam. Plata mi je 2.000 evra. Slobodnog vremena imam dosta, a nekada i previše. Upravo sam dobila sedam slobodnih dana. Radna nedelja je 40 sati, baš kao i u Beogradu. Uslovi za rad su odlični, kao i plata.

Sve je plaćeno – noćne smene, praznici, bolovanja. Jedino ako si duže od četiri nedelje na bolovanju, dobijaš 80 odsto od plate, ali dobijaš fionasijsku pomoć za lekove i negu, ukoliko si teško bolestan – objašnjava Milica.

Cene skoro iste kao u Srbiji

Prema njenim rečima, trudnice primaju punu platu tokom trudničkog bolovanja i imaju pravo na tri godine odsustva posle rođenja svakog deteta.

– Što se tiče života, cene u prodavnicama su gotovo identične kao u Srbiji. Nešto je malo skuplje, nešto jeftinije, ali u proseku svede se na isto. Režije su skuplje, ali to opet zavisi od lokacije. Što je stan bliži velikim gradovima, to su računi viši.

Stan od 50 kvadrata plaćam 490 evra. U cenu je uračunato sve osim struje, koja košta 50 evra mesečno. Ukoliko tokom godine potrošim manje, vraćaju mi to što sam pretplatila, a plaćam ukoliko sam potrošila više – priča ona.

Kako Milica dodaje, „krpice i kozmetika identično koštaju kao u Beogradu, ali ovde, na primer, ima često nekih akcija i sniženja, tako da to ispadne povoljnije“.

Osim ovo dvoje medicinara, kako je „Blic“ nedavno pisao, prava „invazija“ Balkanaca je bila i u bolnici „Pasauer Volf“, u bavarskom mestu Bad Grizbah. Deo ove eks-ju ekipe je i Tamara Vlajnić, koja je u Nemačku stigla u martu prošle godine, dok je ostatak ekipe došao ovog avgusta.

Kada je ona stigla u Bad Grizbah, u timu je bio samo jedan „naš“ tehničar, koji u tom gradu živi već desetak godina, i dvoje iz Bosne. Očekivao se dolazak još 15 tehničara iz Srbije, s obzirom na to da bolnica otvara još jedno krilo.

„Ima nas puno ovde“

– Mi se međusobno dosta dobro slažemo i tu smo jedni drugima da se nađemo. Čitava bivša Jugoslavija je tu, a apsolutno ni u jednom momentu nisam osetila bilo kakvu dozu nacionalizma i mržnje zbog svega što se dešavalo devedestih. Jednostavno smo svi tu i jedni drugima olakšavamo – ispričala je Tamara za „Blic“.

O tome koliko se naši ljudi u tuđini druže, Tamara priča da se tokom radne nedelje ponekad okupe, „kako ko i kada može“.

– Uglavnom sam vikendima u Minhenu, jer su mi tamo svi prijatelji. Moje „naše“ kolege iz bolnice se mnogo više druže međusobno, jer su i istom smeštaju, gde imaju i bazen na raspolaganju.

Nedavno su dobili i veliku zajedničku kuhinju, pa često kuvaju zajedno, i naravno zovu da probamo domaću hranu. To im je bolnica obezbedila, i koliko čujem, zadovoljni su – kazala je ona i dodala da je motiv dolaska na rad u Nemačku kod svih, uglavnom, novac.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here