Home ŽIVOT KAKO IZGLEDA NOVI ŽIVOT SRBA U NEMAČKOJ „PLATA MI JE 2.500 EVRA,...

KAKO IZGLEDA NOVI ŽIVOT SRBA U NEMAČKOJ „PLATA MI JE 2.500 EVRA, IMAM SVE ŠTO NISAM IMAO U SRBIJI OSIM JEDNE STVARI“

546
0
SHARE

U Nemačku su decenijama odlazili gastarbajteri i priče su se menjale tokom godina. Oni koji su plate primali u markama kažu da uslovi sada nisu ni blizu kakvi su bili.

Razne informacije sada stižu do Srbije i, baš zbog toga, „Blic“ je istražio kako je onima koji se trenutno nalaze u Nemačkoj, da li su zadovoljni, kolike su cene, gde rade, da li im se sviđa novi život…

Posle usvajanja novog nemačkog Zakona o useljavanju stručne radne snage iz drugih država, uključujući i onih koje nisu članice EU, a koji stupa na snagu 1. januara 2020. godine, sasvim izvesno je da će nastati „stampedo“ naših građana koji će pohrliti da rade u Nemačkoj.

Neki našu stručnjaci očekuju da će se te godine duplirati broj onih koji će napustiti Srbiju i krenuti put ove evorpske države, a procene se kreću do 200.000 građana.

Upravo raspisan novi konkurs

U najjačoj evropskoj ekonomiji uglavnom su srpski lekari i medicinski tehničari, IT stručnjaci, ali i zanatlije i vozači. Dakako da je najviše medicinara, koje Nemci jako cene, a koji mogu legalnim i sigurnim putem tamo da odu preko naše Nacionalne službe za zapošljavanje. Upravo je danas otovren novi konkurs za naše medicisnke tehničare za rad u Nemačkoj.

Plate su šarolike, a kako za „Blic“ potvrđuju medicinski tehničari one su od 2.000 do 2.500. evra. Iznajmljivanje stanove izbija im iz džepa od 350 do 500 evra mesečno, u

zavinsosti da li su u nekom manjem mestu ili velikom gradu, a cene hrane, krpica, u kafićima su iste ili malo veće nego u Srbiji.

„Radim kao babica i plata mi je 2.500 evra“

Veljko Živanović (26) otišao je iz Beograda u Gelzenkirhen, u novembru 2016. godine. Do tada je radio u KBC „Dragiša Mišović“, sada je, kako kaže „babica“ ili akušerski tehničar u nemačkoj bolnici.

– Ovde su zdravstveni radnici svih profila jako cenjeni i poštovani. Najveći problem predstavlja dugo čekanje na vizu i ostalu propratnu dokumentaciju, kao i jezička barijera.

Zbog specifičnosti odeljenja na kojem radim, moja plata je okvirno oko 2.500 evra mesečno. Tu su uračunati svi dodaci na noćni rad, rad praznikom, pripravnost… – kaže za „Blic“ Veljko. Prema njegovim rečima, živi u stanu veličine 64 kvadrata i plaća ga 350 evra.

– Ostali ukupni mesečni troškovi, bez hrane, izlazaka, su 310 evra, a to su – struja – 80 evra, grejanje – 50 evra, a koje se plaća tokom čitave godine, internet – 40 evra, mobilni telefon – 40 evra, obavezno osiguranje za auto – 100 evra – priča on za „Blic“. Kako Veljko opisuje, cene namirnica su malo veće u odnosu na Srbiju, ali i cene u restoranima i kafićima.

Dobio sve što mu je u Srbiji falilo

– Kilogram pomorandži, na primer, košta 2 evra, krompira 0.80 evra, belog hleba 2.39 evra. U kafiću jedna kafa košta oko 2.5 evra, isto toliko i limenka gaziranog pića. Bez obzira na to, sam život se značajno razlikuje, ali se čovek vremenom navikne.

Najveći problem jeste zakazivanje termina, za sve. Nemoguće je otići u opštinu, banku ili bilo koju drugu ustanovu, a da nemate termin – otkriva Veljko.
Dodaje i da su Nemci jako obazrivi, poštuju zakon, pravila i nikako ih ne možete „zeznuti“, što je našim ljudima u krvi. Ali, ono što se, kako kaže, drastično razlikuje od Beograda, jeste noćni život – gotovo da ga tamo i nema.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here