Home TEMA DANA ZASTRAŠUJUĆE UPOZORENJE VLADIKE JOANIKIJA: VELIKO ZLO SE PRIPREMA NARODU I CRKVI

ZASTRAŠUJUĆE UPOZORENJE VLADIKE JOANIKIJA: VELIKO ZLO SE PRIPREMA NARODU I CRKVI

483
0
SHARE

Njegovo preosveštenstvo Episkop budimljansko-nikšićki g. Joanikije se, tokom obraćanja vjernom narodu, na Liturgiji, koju je, u Nedjelju Svetih otaca I Vaseljenskog sabora, 9. juna 2019, služio u manastiru Đurđevi Stupovi, osvrnuo i na dešavanja povodom predloga zakona o slobodi vjeroispovjesti.

„Nažalost, vremena gonjenja Crkve, još, nisu prestala. Mislili smo da to nikad više neće biti. Crkva je bila gonjena sve do Svetog cara Konstantina, koji je bio prisutan na Prvom vaseljenskom saboru, pa je, onda, hrišćanstvo bilo priznato kao zvanična, slobodna religija, kasnije i kao državna religija.

Naši preci, i u Crnoj Gori, hrišćanstvo su primali kao državnu religiju, pravoslavlje, ali, vidite šta se dogodilo u XX vijeku. Bilo je gonjenje Crkve surovije, nego u prvim hrišćanskim vremenima, naročito u Rusiji, a i kod nas.

Kod nas je, u toku Drugog svjetskog rata, postradalo od našeg naroda nesrećnog preko stotinu sveštenika. Imamo taj refleks i dan danas. Poslijeratne vlasti oduzele su dosta crkvene imovine Crkvi, ali su ostavile hramove. Nisu nam hramove dirali, htjeli su i tada oni da hramove pretvore u muzeje, da naplaćuju ulaznice, ali, ipak, to nije zaživjelo.

Danas, naše vlasti, suprotno svim međunarodnim poveljama i suprotno Ustavu Crne Gore, pripremaju zakon po kome, jednim aktom, sve crkve i manastire hoće da prepišu na državu. To je, jednostavno, otimačina i pljačka“, konstatovao je Preosvećeni Episkop.

Naveo je mišljenje jednog našeg doktora prava po kome je prošlo, već, preko dvije stotine godina od kako su najbolji pravnici definisali takve pokušaje:

„Ako nekome hoćete da oduzmete imovinu vi ga lišavate prava na opstanak, hoćete da ga uništite, hoćete da uništite njegovo dostojanstvo. Nije to moja imovina, niti bilo kojeg sveštenika; to je imovina Crkve, to je Bogu posvećeno“.

„Nije niko davao državi kada je davao prilog za hram, nego je davao Crkvi i tu se krše zaveštanja, i tu se čini zločin i nepravda, da ne govorim dalje, ali stojim iza ovih riječi i to mogu svuda da dokažem. Mi, koji imamo posjedovne listove i vadimo ih stalno od ove države, imamo dokaze kroz toliko vjekova istorije.

Evo ga natpis ovdje, kome pripada ovaj sveti hram? Evo groba ktitorovog, kome je on posvetio ovaj hram – Svetom Georgiju Velikomučeniku. Ne bilo kojoj državi, pa ni onoj slavnoj nemanjićkoj, velikoj i čuvenoj. Ne, nego Crkvi!“, poručio je vladika.

Pozvao vjerni narod da prisustvuje Trojčindanskom saboru, u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, u subotu 15. juna.

„Riješili smo da se saberemo svi zajedno u Hramu u Podgorici, da pošaljemo poruku mira i razuma svima u Crnoj Gori, i našem narodu i našim vlastima, ali je, osim toga, dobro da se svi zajedno saberemo i da se Bogu pomolimo, pa smo pozvali narod, u sledeću subotu, sveštenike i monahe, članove crkvenih odbora da se saberemo na sabornu službu.

Nećemo mi tamo demonstrirati mržnju, niti izazivati bilo kakve sukobe, ali hoćemo da iskažemo našu volju i svako je spreman da se suprotstavi ovoj nepravdi i velikom zlu koje se priprema ovom narodu. Ovo je udar na pravoslavlje, to je više nego sigurno“, ocijenio je Episkop budimljansko-nikšićki g. Joanikije.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here