Home TEMA DANA ZASTRAŠUJUĆE UPOZORENJE RUSKIH SLUŽBI BEZBEDNOSTI: PRETE EPIDEMIJE IZAZVANE VEŠTAČKI KREIRANIM VIRUSIMA

ZASTRAŠUJUĆE UPOZORENJE RUSKIH SLUŽBI BEZBEDNOSTI: PRETE EPIDEMIJE IZAZVANE VEŠTAČKI KREIRANIM VIRUSIMA

110
0
SHARE

Naučni savet pri Savetu bezbednosti Ruske Federacije, na čijem je čelu nekadašnji direktor Federalne službe bezbednosti Nikolaj Patrušev, zatražio je ove nedelje izmenu glavnih strateških dokumenata koji se tiču biološke bezbednosti Rusije.

Razlog za to je zastrašujući: pretnja od epidemija izazvanih veštački kreiranim virusima.

Svet je već temeljno uzdrman pandemijom virusa Kovid-19, za koga još ne znamo ni odakle je tačno došao ni kada će i kako prestati da se širi.

I već je dovoljno alarmiran uzajamnim američko-kineskim optužbama da je virus pobegao iz laboratorije u Vuhanu, odnosno, da ga je u Vuhan, na Svetske vojne igre prošlog oktobra, „donela“ vojska SAD, kao što je ustvrdio portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Liđijan Žao.

A spomenuta preporuka ruskog Saveta bezbednosti, koja polazi od razumevanja da epidemije veštačkih virusa jesu stvarna opasnost, predstavlja zabrinjavajući dokaz da smo, iz polja teorija zavere i propagandnog rata, već preduboko zakoračili u realnu mogućnost vođenja pravog biološkog rata.

Pitanje Sergeja Lavrova

Pa se utoliko relevantnijim čini i pitanje koje je, u maju ove godine, postavio ruski šef diplomatije Sergej Lavrov: „Kakve ciljeve SAD nastoje da postignu svojim laboratorijama za biološka istraživanja (…) gusto formiranim duž granica Ruske Federacije?“

Kineski „Global tajms“ nudi svoj odgovor na to što „SAD ignorišu rusku zabrinutost zbog američkih laboratorija u susednim zemljama kao što su Ukrajina i Gruzija“. „Razlog je jednostavan“, uveren je kineski list: „Sjedinjene Države kriju svoj program biološkog oružja“.

I zato iznosi zahtev da se, uz inspekciju istraživačke laboratorije u Vuhanu, inspekciji podvrgne i laboratorija u Fort Detriku u Merilendu, glavni centar američke vojske za istraživanje zaraznih bolesti. U kome je, prema pisanju „Njujork tajmsa“ s početka avgusta prošle godine, „zbog bezbednosnih razloga obustavljeno ispitivanje smrtonosnih patogena“…

Sistematsko prikupljanje uzoraka DNK

Šta se tačno dogodilo u Fort Detriku, i šta se sve zapravo tamo ispituje, ostalo je nerazjašnjeno. Baš kao što je, pre tri godine, ostala nerazjašnjena i prava svrha bizarnog projekta američkog Ratnog vazduhoplovstva u kome su, širom Rusije, prikupljani DNK uzorci etničkih Rusa; ovo uz napomenu organizatora projekta da uzorci iz Ukrajine neće biti uzeti u razmatranje.

„Oni to rade s ciljem i profesionalno. Ali, zašto to rade?“, upitao je javno tada Vladimir Putin. A časopis „Erfors tajms“ doneo je posle toga tekst pod naslovom „Kako je istraživački projekat Pentagona uverio Vladimira Putina da se biološki rat približava“…

Da li je zaista biološki rat sve bliži? Zašto Savet bezbednosti Rusije upozorava na mogućnost izbijanja epidemije veštačkih virusa? I kako eliminisati ovu pretnju po budućnost čovečanstva?

Ovo su pitanja o kojima su u „Novom Sputnjik poretku“ govorili vojni analitičar Ljuban Karan i novinar Đuro Bilbija.

Opomena iz Rusije

„Upozorenje Saveta bezbednosti Ruske Federacije, o mogućim epidemijama veštački stvorenih virusa, treba shvatiti krajnje ozbiljno“, smatra Đuro Bilbija, i podseća da je francuski virusolog i nobelovac Lik Montanje i za Kovid-19 ustvrdio da nije prirodan već da je napravljen u laboratoriji.

Javni poziv koji je upućen iz saveta na čijem je čelu Nikolaj Patrušev „treba čitati kao opomenu da se ne poseže za virusima kao oružju“, tumači Ljuban Karan.

„Jer, ako je jedan virus sposoban da načini ovoliko štete, i ekonomske i svake druge, šta bi se tek dogodilo ako bi svi otvorili svoja skladišta različitih patogenih materija? Ovo je pokušaj ruskog rukovodstva da svojim protivnicima poruči da je krajnje vreme da se zaustave. U istu svrhu je ruska odbrambena doktrina već izmenjena, u delu u kome kaže da će nuklearno oružje biti upotrebljeno za odbranu u slučaju napada oružjem za masovno uništenje, što obuhvata i biološko oružje“.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here