Home TEMA DANA ZASTRAŠUJUĆA ANALIZA NATO EKSPERATA: U SUKOBU SA RUSIJOM NA SAMOM POČETKU POGINUĆE...

ZASTRAŠUJUĆA ANALIZA NATO EKSPERATA: U SUKOBU SA RUSIJOM NA SAMOM POČETKU POGINUĆE 34 MILIONA EVROPLJANA

312
0
SHARE

Američki predsednik Donald Tramp, nezadovoljan činjenicom da Kina nije deo Sporazuma o uklanjanju nuklearnih projektila kratkog i srednjeg dometa (INF), odlučio je da SAD više neće biti deo ugovora koji su krajem ’80-ih potpisali SAD i tadašnji SSSR.

Podsetimo da Kina tada nije imala razvijene nuklearne snage, barem ne u meri kakve su imale jedine dve svetske nuklearne velesile. Nema ih ni danas i neće ni pregovarati o tom pitanju.

Ali, izlaskom iz Ugovora INF, Tramp u nepovoljnu situaciju nije stavio Sjedinjene Države, koje bi mogle da budu meta ruskih projektila samo ako govorimo o teritoriji Aljaske, već Evropu.

Najavljuje se raspoređivanje novih strateških snaga, a lanseri takozvanog „protivraketnog štita“ se u vrlo karatkom vremenu mogu preinačiti u ofanzivno oružje za napad na Rusiju.

Sada, nakon svega što je učinjeno i posledičnog ruskog povlačenja iz ugovora u kojem je Moskva ostala jedini potpisnik, NATO stručnjaci računaju koliko bi ljudi izginulo u prvih nekoliko sati nuklearnog Armagedona između ruske i američke armade.

Posebni simulator je pokazao da bi rat između SAD-a i Rusije, dve nuklearne sile, u samo nekoliko sati uzrokovao smrt 34 miliona ljudi.

Svetski rat je vrlo zabrinjavajuća pretnja, a njegova mogućnost se u međunarodnoj zajednici razmatra ovih dana, nakon što je američki predsednik Donald Tramp u avgustu definitivno i neopozivo povukao svoju zemlju iz Ugovora INF, pod izgovorom da ga Rusija nije poštovala.

Ove optužbe je Moskva odbacila i vojnim atašeima akreditovanim u ruskom glavnom gradu pokazala sporni projektil, dok su generali strateških nuklearnih snaga održali veliku konferenciju za goste i novinare i objavili podatke za koje su smatrali da nisu vojna tajna.

Uzajamnim činom, ruske vlasti su takođe objavile da odustaju od Ugovora INF potpisanog 1987. godine između SAD-a i izumrlog Sovjetskog Saveza, što je bio prvi sporazum između dve supersile o uklanjanju čitave kategorije nuklearnog oružja, odnosno svih raketa lansiranih s kopna dometa između 500 i 5.500 km.

Nekoliko dana nakon američkog povlačenja, Pentagon je saopštio da će početi da razvija rakete srednjeg dometa s konvencionalnim bojevim glavama koje zabranjuje Ugovor INF.

Od tada mnogi stručnjaci upozoravaju da će ove mere, koje su preduzele Bela kuća i Kremlj, stvoriti novu situaciju koja će jako podsećati na doba Hladnog rata.

Suočena sa ovim scenariom, grupa stručnjaka za nuklearnu bezbednost i oružje sa Univerziteta Prinston u Sjedinjenim Državama je napravila simulacijski program za proučavanje mogućih posledica nuklearne katastrofe u slučaju da ove dve sile budu išle ruku pod ruku s konfrontacijom.

Studija ne služi samo za analizu posledica razaranja koja će za sobom ostaviti nuklearni sukob između Sjedinjenih Država i Rusije, nego ima za cilj i da upozori i spreči da se to ostvari, stoji u izveštaju Univerziteta nedavno objavljenog u medijima.

Prvi projektil kreće iz Rusije

U tom kontekstu, autori istraživanja kažu da je njihova motivacija da skrenu pažnju na “potencijalno katastrofalne posledice trenutnih planova nuklearnog rata SAD-a i Rusije”,

budući da je, dodaju, simulacija nazvana “Plan A”, prema kojoj prvi projektil kreće iz ruske regije Kalinjingrad i pogađa područje na poljsko-nemačkoj granici, izračunala da će za nekoliko sati biti 34 miliona mrtvih i više od 57 miliona ranjenih.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here