Home TEMA DANA ZAŠTO BI VOJSKA SRBIJE SVOJE KADROVE VEŽBALA RUKOVANjU SA S-400, AKO IH...

ZAŠTO BI VOJSKA SRBIJE SVOJE KADROVE VEŽBALA RUKOVANjU SA S-400, AKO IH NEĆE NABAVLjATI?

199
0
SHARE

Autor: Nikola VRZIĆ, nedeljnik „Pečat“

Zašto bi se naša vojska uopšte obučavala za rukovanje sistemom S-400 ako ne nameravamo da ga nabavimo?

U nedostatku boljeg argumenta morali su da posegnu za glupim. I upravo je ta iznudica vrlo dobar pokazatelj da smo – barem u jednom aspektu našeg puta ka evroatlantskim integracijama i Zapadu – napokon krenuli u dobrom smeru, dakle, prema Istoku.

„S-400 je nedostižan za Srbiju, a pitanje je i šta će joj“, pokušala je televizija N1 da sugeriše srpskoj javnosti da joj uopšte nije potreban protivvazduhoplovni sistem da je zaštiti od agresije kakvu je preživela pre 20 godina, dok je (takođe) američka „Slobodna Evropa“, u nameri da izazove nezadovoljstvo zbog onoga što bi moralo da nas učini zadovoljnim, kao da naša sloboda može da ima cenu, ustvrdila da „ni za jednu stavku javnost nije upoznata o visini budžetskih troškova“, te da se „za sada ne zna po kojoj ceni i pod kakvim uslovima“ je Srbija od Rusije kupila protivvazduhoplovni sistem „Pancir S-1“.

 

Rusi preko Crnog mora i Bugarske stigli do Srbije

Na iznenađenje celokupne javnosti i, nadamo se, svih ostalih koji nisu imali zaduženja u ovoj operaciji, na batajnički aerodrom su u noći između prošle srede i četvrtka doleteli transportni avioni ruske vojske natovareni sistemima „Pancir S-1“ i S-400. Tako je započela druga faza ovogodišnje rusko-srpske vojne vežbe „Slovenski štit 2019“, čiji je prvi deo održan u septembru u Astrahanu u Rusiji.

Ruski avioni do Srbije su stigli, jer drugog načina i nema, proletevši kroz NATO vazdušni prostor, i toliko o tvrdnjama da Rusija ne može da nam pomogne zato što smo u NATO okruženju (pa zato treba i sami da postanemo njegov deo).

Bugarski mediji, ali i podaci sa internet-sajtova namenjenih toj svrsi, potom su u(s)tvrdili da su Rusi preko Crnog mora i Bugarske stigli do Srbije, pri čemu ostaje nejasno da li su nadležne bugarske (i NATO) službe znale šta se nalazi u utrobi ruskih transportera kojima je dozvoljen prelet.

S tim u vezi beležimo da je ovog leta Rumunija zabranila rečni transport oklopnih vozila iz Rusije u Srbiju; dopremljena su nam potom letom preko Mađarske, koji je bio deklarisan kao civilni transport.

 

Uvežbavaće detekciju, praćenje, identifikaciju i uništavanje čitavog spektra meta

U svakom slučaju, bataljon S-400 i baterija „Pancira“, našlo je rusko Ministarstvo odbrane za shodno da naglasi, „prvi put uzimaju učešće u vojnoj vežbi na teritoriji strane države“ – time je s jasnom namerom ukazano na specijalni karakter naših veza – a „ruske i srpske jedinice protivvazduhoplovne odbrane uvežbavaće detekciju, praćenje, identifikaciju i uništavanje čitavog spektra neprijateljskih meta“.

Ispostaviće se da je „Pancir S-1“ najnovija u nizu stavki sa šoping liste zbog čijeg uticaja na srpski budžet, kako videsmo, „Slobodna Evropa“ izražava onoliku zabrinutost a nikada se nije zabrinula zbog efekta koji su srpske finansije pretrpele povodom, na primer, sankcija i bombardovanja naše zemlje. Tako da slutimo da ih ipak više brine politički, a ne fiskalni aspekt čitave ove priče, no o tom potom, kad dođemo i do toga.

Srpska šoping lista u Rusiji, elem, postaje sve duža. Kako je podsetio „Sputnjik“, u Rusiji smo već nabavili četiri jurišno-desantna helikoptera Mi-35M, tri transportna helikoptera Mi-17, a uz to smo dobili i šest aviona „Mig 29“, 30 tenkova T-72S i 30 borbenih oklopnih vozila BRDM-a; svemu ovome treba dodati i još četiri miga 29 koje smo dobili od Belorusije a u Srbiju će biti isporučeni kad bude obavljen remont.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here