Home TEMA DANA ZAPAD U PANICI- PUTINOV ČOVEK IZ SENKE DOŠAO SA S-400 I OSTAO...

ZAPAD U PANICI- PUTINOV ČOVEK IZ SENKE DOŠAO SA S-400 I OSTAO U SRBIJI! OVO JE NJEGOV ZADATAK..

333
0
SHARE

Rusija, kao i EU i SAD, ulaže sve više napora da ojača svoje prisustvo na Balkanu, a na putu ka tom cilju, sudeći prema poslednjim dešavanjima, odlučila je da se posluži i novim sredstvima, širenjem meke moći.

Potpuno ispod radara prošla je nedavna poseta Leonida Vadimoviča Dračevskog Srbiji, izvršnog direktora Fonda za podršku javne diplomatije „A. M. Gorčakov“ i njegov boravak u Nišu.

Jer upravo on slovi za čoveka zaduženog za širenje meke moći, a blizak je ruskom predsedniku Vladimiru Putinu. Nedavno se pojavio i u Crnoj Gori, o čemu su pisali tamošnji mediji, kako bi uručio zahvalnicu direktoru Istorijskog instituta Crne Gore Radoslavu Raspopoviću.

U Nišu, gde se nalazi i Ruski humanitarni centar (trn u oku Zapadu), fond koji Dračevski vodi je u saradnji sa Regionalnom razvojnom agencijom Jug, gradskim vlastima, ali i NVO „Balkansko-ruski ekonomski forum“, organizovao konferenciju o širenju ekonomske saradnje Rusije i Srbije.

Toj NVO odobren je i grant Fonda za tu namenu, a na konferenciji je učestvovalo 28 stručnjaka iz Rusije.

 

Kada se poslažu ove informacije, uz činjenicu da je u Srbiju prvi put stigao S-400 (inače, prvi put da ruski sistemi učestvuju na vojnim vežbama u inostranstvu) i obelodanjivanje da je ruski Savet za međunarodne odnose (RIAC) izradio specijalni projekat „Rusija na Balkanu“, nije teško izvući zaključak da je Dračevski krenuo u akciju širenja meke moći.

Ali prvo, ko je Dračevski?

Već dve decenije je blizak saradnik i čovek od poverenja predsednika Putina. U ruskoj spoljnoj politici je još od vremena Borisa Jeljcina, a Putinov uspon na vlasti sledio je i uspon Dračevskog. Bio je na funkcijama ministra zaduženog za saradnju sa Zajednicom nezavisnih država (zemlje bivšeg SSSR), predsednikovog predstavnika za Sibir, i potpredsednika Rosbanke.

Koliko je Dračevski Putinov čovek od poverenja, govori i to što je predstavljao Rusiju 2007. godine na američko-ruskom forumu posvećenom „resetovanju odnosa“, gde je sa druge strane bio, između ostalih, Henri Kisindžer. Pored Dračevskog, u ruskoj delegaciji bili su Sergej Lavrov, Jevgenij Primakov i Igor Ivanov.

 

Na sadašnju poziciju postavio ga je tadašnji premijer Dmitrij Medvedev 2011. godine. Na sajtu Kremlja objavljeno je da ga je na to mesto predložio lično Putin, uz zajedničku fotografiju Putina i Dračevskog.

Da je ova organizacija zadužena za širenje ruske meke moći u Fondu „Gorčakov“ ni ne kriju, već u ciljevima na svom sajtu navode da su prepoznali koji potencijal i ulogu ona ima u međunarodnim odnosima.

Kaže se da „prioritet nije dat vojnoj ili ekonomskoj sili, već sposobnosti države i društva da uvećaju svoj uticaj u međunarodnim vodama služeći se kulturnim, istorijskim i političkim vrednostima“.

Pet poglavlja projekta „Rusija na Balkanu“

U dokumentu nazvanom „Rusija na Balkanu“ koji je objavljen ove godine, strategija Rusije postavljena je kroz pet poglavlja. Ističe se da Balkan može zauzeti važno mesto u nadolazećoj arhitekturi odnosa, ali se i konstatuje da Rusija nema toliki uticaj na Balkanu kako to predstavljaju zapadni mediji kroz isticanje „ruske pretnje“.

Stoga se predlaže nov pristup i nova strategija Rusije na Balkanu. Neki od taktičkih principa su stvaranje podrške konstruktivnim političkim snagama u Srbiji, Sloveniji, Hrvatskoj, Albaniji i drugim zemljama u regionu, tj. snaga koje bi bile orijentisane prema projektima Moskve.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here