Home TEMA DANA VUKADINOVIĆ STRAHUJE OD NAJGOREG: ULAZIMO U STRAŠNE PODELE! (VIDEO)

VUKADINOVIĆ STRAHUJE OD NAJGOREG: ULAZIMO U STRAŠNE PODELE! (VIDEO)

148
0
SHARE

Na drugom međustranačkom dijalogu u Skupštini Srbije uz posredovanje Evropskog parlamenta najveći pomak bio je to što su predstavnici vlasti i dela opozicije sedeli jedni preko puta drugih i relativno normalno razgovarali, rekao je narodni poslanik Đorđe Vukadinović, koji učestvuje u tim razgovorima.

Deluje čudno da se to može smatrati pomakom, ali s obzirom da znamo kakva je atmosfera u skupštini, medijima, u društvu, onda ovo nije sasvim beznačajno, naglasio je.

U zgradi Narodne skupštine u Beogradu održan je drugi međustranački dijalog uz posredovanje Evropskog parlamenta na kojem je procenjeno šta je ostvareno od oktobarskog dijaloga i apelovano na puno sprovođenje preuzetih obaveza, kao i da se predlože dodatne inicijative za unapređenje uslova za održavanje parlamentarnih izbora, u skladu sa preporukama iz izveštaja Evropske komisije i Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava OEBS-a.

„Ovaj sastanak doneo je nastavak starog. Nisam previše očekivao, pa nisam ni razočaran, ali nisam ni previše očaran.

Sabirajući i oduzimajući pluseve i minuseve za odaziv, zaključio sam da je ipak bolje biti u tome, razgovarati, pogotovo što smo imali dobronamerne moderatore, barem u ovoj fazi.

Mislim da ono što je najveći pomak, mada to nije pomak iz ugla političke i društvene komunikacije, je da su predstavnici vlasti i opozicije sedeli jedni preko puta drugih i relativno normalno razgovarali“, kazao je Vukadinović.

Kaže i da je svestan kako to deluje, s jedne strane, smešno kada se ističe kao pomak i uspeh.

„Ali, s obzirom kakvo je stanje u politici, u društvu, u skupštini, u medijima kada se sretnu predstavnici vlasti i opozicije, onda ovo nije sasvim beznačajna stvar“, rekao je Vukadinović.

Međutim, naglašava da je mišljenja da su predstavnici vlasti jedino želeli da se dopadnu predstavnicima Evropskog parlamenta, pa su, kako je rekao, imali želju da saslušaju predstavnike opozicije.

„Stvarni pomak ćemo tek videti. Postoje neke tabele, podeljene su nam bile o nivou uspeha i neupeha. Ja tu ne bih bio previše impresioniran, ali nije gubljenje vremena makar u smislu otopljavanja atmosfere, zato što će neke formalne izmene da se dese, čujem da su u skupštinu stigli neki predlozi izmena i dopuna zakona koji se tiču izbornih uslova, ali da su oni minimalni“, izjavio je gost N1.

Vukadinović kaže i da „nema tog zakonodavstva, čak i da postoji puna dobra volja, koja može promeniti lošu praksu“.

„Dobri zakoni su samo okvir koji dobri građani i dobre sudije mogu da pretoče u realnost. A nama nedostaje ovo drugo, a možda čak i prvo“, dodaje.

Ali, ipak, kaže, loše zakonodavstvo je manji problem.

Poslovnik u Skupštini nije razlog loše atmosfere, nego njegova primena, tako je i sa ovim zakonodavstvom.

Postoje neke stvari koje se mogu modifikovati i za koje je komisija vlade rekla da će uraditi ili je uradila, ali se to vrlo često svodi na to da, recimo, podsećaju ministre na obavezu da nema funkcionerske kampanje, smatra Vukadinović.

„Ne želim da minimalizujem to, ali nije ni blizu onoga što, ne sad ovom delu opozicije koji bojkotuje razgovore, da to ne izlazi u susret njihovim očekivanjima, nego ni javnosti.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here