Home TEMA DANA VUČIĆ U INTERVJUU: KUPILI SMO OD RUSA ORUŽJE KOJE JE OZBILJNO I...

VUČIĆ U INTERVJUU: KUPILI SMO OD RUSA ORUŽJE KOJE JE OZBILJNO I NIJE ZA POTCENJIVANJE (VIDEO)

258
0
SHARE

Posle posete ruskog premijera Dmitrija Medvedeva Beogradu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavljuje u razgovoru za Sputnjik novi susret sa predsednikom Vladimirom Putinom 4. decembra u Sočiju. Devetog maja sledeće godine, Vučić planira da ponovo učestvuje u vojnoj paradi i Besmrtnom puku na Dan pobede u Moskvi.

Možda će to biti prilika da predsednik dodatno ojača srpsku vojsku, pošto nam je otkrio da je prošli put upravo na toj manifestaciji odabrao specijalno oruđe za Srbiju:

„Dok sam pre godinu i po dana gledao vojnu paradu u Moskvi sa predsednikom Putinom, on je izdvojio nešto i posavetovao me: „Vidite, Aleksandre, to može da vam pomogne u odbrani zemlje!“ I tada smo to oružje ili oruđe izabrali za Srbiju.

Znači, konačno kupujemo protivraketni sistem „pancir“?

 

— Ne želim da govorim o takvim stvarima, ali mi smo već nešto kupili od Rusije. Kupili smo nešto što je ozbiljno i nije za potcenjivanje. To je nešto što će drastično osnažiti borbenu gotovost Srbije ili „operabilnu funkcionalnost“, kako to kažu stručno. Inače, i premijer Medvedev i ministar Sergej Šojgu rekli su da su ponosni na to koliko je srpska vojska uznapredovala.

Koliko je značajno što velike datume iz istorije, kao što je Dan oslobođenja Beograda, Srbija obeležava zajedno sa Ruskom Federacijom?

— U Srbiji doskora nije postojala kultura sećanja na važne događaje u našoj istoriji. Zahvalan sam ruskoj strani što nam pomaže u obnovi kulture sećanja i što to zajedno radimo jer je ruski narod najstradalniji u Drugom svetskom ratu, a Srbi su, proporcionalno svojoj veličini, jedan od najstradalnijih naroda.

Ne mogu da prođu sve te priče koje bi da promene tok istorije i da izmene činjenice, sve dok je snažnog otpora nas koji smo najviše stradali.

Oni koji su bili na drugoj strani ili su imali manje žrtava pokušavaju da drugačije usmere istoriju, ali naša dužnost je da to ne dozvolimo. Pokušaćemo sedmog maja, dakle, pre mog puta u Moskvu, da organizujemo i Besmrtni puk u Beogradu sa mnogo više učesnika, iako se ni dosad nismo loše pokazali.

Da pokušamo da jedino Moskva bude grad u kome će više ljudi učestvovati na Besmrtnom puku od Beograda. Lično ću učestvovati u beogradskoj šetnji, a želeo bih i da sa slikom moga dede ponovo budem na Crvenom trgu.

 

Čim je Medvedev otišao iz Beograda, pojavile su se „analize“ kako su Rusi sigurni da Vučić neće ispuniti obećanja koja je dao Zapadu… A šta ste to obećali?

— Sedam godina slušam kako sam nekome obećao nezavisno Kosovo, samo ne mogu da kažu ime jednog čoveka kome sam to obećao. Sedam godina slušam priče kako sam izdajnik. Izdajnik sam jer sam vratio Srbiju na Kosovo, i Kurti me zbog toga napada. Izdajnik sam jer nisam dozvolio da nam policija na severu bude većinski albanska. Izdajnik sam što nisam prihvatio Tačku 14 Briselskog sporazuma da Kosovo uđe u UN.

Izdajnik sam, iako nisam ja prebacio rešavanje kosovskog pitanja iz UN u EU 2009. godine. Izdajnik sam, iako nisam ja postavio pitanje 2010. na onako šeprtljast i idiotski način o legitimnosti kosovske nezavisnosti kao što su drugi postavili. Izdajnik sam, iako nisam ja postavio granicu na Jarinju i Brnjaku 2011. godine, nego neko drugi. Dakle, u čemu se sastoji izdaja osim u njihovoj halabuci i vici?

Kako razumete poruku Dmitrija Medvedeva da je neophodno poštovanje Rezolucije 1244 kad se istovremeno i kaže da će se poštovati dogovor Beograda i Prištine?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here