Home TEMA DANA VUČIĆ GLAVNA VEST U RUSKIM MEDIJIMA: OTKRIO SVE O KOSOVU, A OVO...

VUČIĆ GLAVNA VEST U RUSKIM MEDIJIMA: OTKRIO SVE O KOSOVU, A OVO JE ODGOVOR PUTINA!

147
0
SHARE

Srbija ne veruje da Albanci stvarno žele kompromis po pitanju normalizacije odnosa Beograda i Prištine, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić i istakao da, iako ne očekuje neki rezultat, uvek je spreman da nastavi proces dijaloga.

Vučić je u intervjuu za rusku televiziju RT, tokom nedavne posete Moskvi, rekao da se od početka nadao da će neki ljudi u Prištini, kao i mnogi u Briselu, učiniti sve da se postigne kompromisno rešenje.

– Uvek sam spreman da nastavim dijalog. Uvek ću biti spreman da pregovaram o svemu što hoćete. Ali u međuvremenu smo izgubili poverenje u albansku stranu da stvarno želi kompromisno rešenje zato što su izazivali provokacije i činili sve da potkopaju naše napore. Umesto da smanjuju očekivanja svojih građana oni šire njihova očekivanja. I oni vide da nema plodno tle za mogući dogovor. Ali ipak, Srbija će uvek biti spremna da nastavi proces dijaloga, ali ne očekujem puno kao rezultat toga – rekao je predsednik Srbije.

Nikad, kazao je, nije pomenuo podelu Kosova po etničkim linijama.

– Uvek sam govorio samo da nam treba kompromisno rešenje između Srba i Albanaca što znači da ne može da bude slučaj da Albanci dobiju sve, a Srbi ništa – rekao je.

Primetio je, međutim, da su Albanci dobili apsolutno sve o čemu su sanjali, a Srbi apsolutno ništa.

– To je bila moja, naša i srpska prva i jedina pozicija koju nikad nismo menjali. Onda smo se suočili sa odgovorom sa različitih strana – istakao je Vučić.

Rusija je, kaže, rekla: “Ok je ako se Srbija složi sa nečim zato što Srbiju smatramo suverenom državom, ako se Srbija složi sa nečim, mi ćemo to podržati”. To je, dodao je, bilo apsolutno u skladu sa međunarodnim javnim pravom.

– Zato smo veoma poštovali taj politički stav predsednika Putina i Rusije – istakao je predsednik Srbije i dodao da je s druge strane, dobijen veoma jasan odgovor nekoliko zemalja EU, koje su bile protiv toga.

Te zemlje su, precizira je Vučić, govorile da ako se to dogodi, Srbija će otvoriti novu Pandorinu kutiju sa promenom granica.

– Kako možemo da otvorimo Pandorinu kutiju? Ko je otvorio Pandorinu kutiju 2008. godine kada je prihvatio, priznao unilateralno proglašenu nezavisnost Kosova? Oni su to uradili, ne mi – podsetio je.

Kad mi kažu “ne želimo da menjamo granice”, ja im odmah odgovirm: “Ok, to znači da je Kosovo deo Srbije, nema promene granice”, precizirao je Vučić i dodao da tada dobija odgovor:

– Ne, ne, mi prihvatamo promenu granica što smo uradili pre 10 godina, ali vi ne možete to da uradite čak i ako se dogovorite sa vašim albanskim kolegama.

Onda ja kažem: “Hej, gde su vam principi? Ima li nekih principa? Vi to možete, vi možete da menjate našu teritoriju a mi to ne možemo?!”

Nije, ukazao je Vučić, Pandorina kutija otvorena pre 10 godine, već je Pandorina kutija otvorena danas…

– Prvo ste priznali secesiju Crne Gore od bivše Jugoslavije, 2006. A 2008. ste priznali nezavisnost Kosova od Srbije. Kako ste izveli to pravo? I zar to nije bilo otvaranje Pandorine kutije?! A sada bi se otvorila Pandorina kutija čak i ako se Srbi i Albanci odluče da naprave takav dogovor! To je licemerje! – naveo je predsednik.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here