Home TEMA DANA VENECUELA JE OZBILJAN TEST RUSIJE NA GLOBALNOM NIVOU, EVO ZAŠTO AMERIKA NE...

VENECUELA JE OZBILJAN TEST RUSIJE NA GLOBALNOM NIVOU, EVO ZAŠTO AMERIKA NE MOŽE POBEDITI..

347
0
SHARE

Iako je Donald Tramp najavljivao brzo postizanje trgovinskog sporazuma s Kinom, na redu je deveti krug pregovora dve zemlje, koji će se održati u Vašingtonu.

Američka strana opet daje optimistične signale, ukazujući na dalji napredak, što služi samo da se da malo kiseonika berzama. Strane će verovatno postići sporazum, a ne ekonomsku podelu sveta, kako je želeo Tramp.

Naime, postići takav dogovor ne bi bilo dosledno trendu Trampove politike i nekim radikalnim pogledima u Vašingtonu, prema kojima je Peking za SAD strateški suparnik i treba učiniti sve kako bi se usporio ili sprečio uspon azijskog diva.

Ali napeti odnosi u trgovini između Kine i Sjedinjenih Država nisu jedina stvar koja pokazuje da je američka strategija za suzbijanje Kine nerealna. Vašington je u proteklih godinu dana imao nekoliko napada na Kinu na nekoliko frontova, uz vrlo mali efekat.

Prvo, Vašington neprestano napada kinesku inicijativu “Novog puta svile”, iznoseći lažne optužbe protiv Pekinga i tvrdeći da je ovaj globalni infrastrukturni projekat “dužnička klopka” u koju će upasti lakoverne vođe i vlade država koje se odluče da sarađuju sa Kinom.

Ipak, iako je nekoliko zemalja u razvoju poverovalo argumentima Sjedinjenih Država, “Novi put svile” daje pozitivne rezultate u Aziji, Africi i Latinskoj Americi. Sa priključenjem Italije inicijativi i druge velike evropske sile su počele da menjaju svoj stav. Na forumu Međunarodne saradnje “Jedan pojas – Jedan put” će krajem aprila učestvovati oko 40 stranih čelnika, mnogo više nego u 2017.

Drugo, Sjedinjene Države ulažu sve moguće napore kako bi suzbile Huawei, ali je njegov rast još uvek nezaustavljiv. Ovaj slučaj dokazuje da Sjedinjene Države ne mogu raditi po vlastitoj volji i da sve više zemalja ceni tradiciju saradnje s američkim saveznikom, ali još više cene kineske projekte u kojima vide sigurnu i obostranu dobit.

Sve je veća sumnja da bi američka vojska, vršeći vojni pritisak na Kinu, mogla pomoći upravi u Vašingtonu da postigne ono što želi u Tajvanskom moreuzu i Južnom kineskom moru.

Američke strategije se temelje na hipotezama

Neuspeh Sjedinjenih Država da ograniči Kinu, dok o zaustavljanju nema ni govora, leži u pogrešnoj proceni vlastitih sposobnosti i kineske snage. Sve američke strategije protiv Kine se temelje na hipotezama. Sada ćemo govoriti o Kini, a nešto kasnije o Venecueli.

Kina nema ambiciju da ruši svetski poredak i traži isključive sfere uticaja u različitim regijama. To da se Kina vodi uzajamnim koristima nije potrebno govoriti. “Novi put svile” je doneo opipljive koristi zemljama koje već učestvuju u projektu.

Kina se ne sukobi sa Sjedinjenim Državama, već zadržava čvrstu poziciju u očuvanju svojih glavnih interesa, ostvarujući efikasne rezultate. Kina ima prednost u nekim područjima, jer joj je vojska usmerena na pomorska područja.

Kineska spoljna saradnja, čak i sa Sjedinjenim Državama, ne temelji se na želji za pobedom i ponižavanjem druge strane, što Sjedinjenim Državama otežava ometanje spoljnih odnosa Kine sa drugim zemljama.

Iako su Sjedinjene Države moćnije od Kine, Peking zna kako da najbolje iskoristi svoju snagu. Međutim, neke elite Vašingtona žele da ograniče Kinu, čime zapravo štete međunarodnom sistemu kog predvode Sjedinjene Države.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here