Home TEMA DANA UDARNA VEST: SRBI ORGANIZATORI VOJNOG PUČA U BOLIVIJI! EVO ŠTA SE DEŠAVA..

UDARNA VEST: SRBI ORGANIZATORI VOJNOG PUČA U BOLIVIJI! EVO ŠTA SE DEŠAVA..

358
0
SHARE

Pre nego što je Evo Morales, pobednik predsedničkih izbora u Boliviji (sa razlikom između devet i 11 odsto), izbegao na tle Meksika, „najveći srpski izvozni politički brend“ — „Kanvas“ kao da se pohvalio ulogom u „uvođenju demokratije“ i u ovoj latinoameričkoj državi.

Pojedini mediji u Srbiji, ali i u regionu, objavili su fotografiju Srđe Popovića, vođe „Kanvasa“, srpske nevladine organizacije koja „izvozi plišane revolucije“ širom sveta, sa jednom bolivijskom, nevladinom „aktivistkinjom“.

To je nova stavka u inače „prebogatom si-viju“ najvećih srpskih izvoznika u „privrednoj grani“ zvanoj politika. Novinari su pokušali da to pitaju i samog Srđu Popovića, ali on nije želeo da razgovara.

Scenarista i režiser Boris Malagurski, koji je, snimajući svoje filmove, istraživao situaciju u Latinskoj Americi, kaže za Sputnjik da nema sumnje da su Srđa Popović i njegov „Kanvas“ umešani u vojni puč koji se desio u Boliviji i dodaje da je Popović umešan „gotovo svuda, ako ne i svuda“ u svetu gde se Amerika meša u unutrašnje poslove suverenih zemalja.

„Viđali smo njegov rukopis u državama poput Ukrajine, Gruzije… Svuda gde smo mogli da naiđemo na pesnicu ’Otpora‘, iza toga je, svakako, stajao ’Kanvas‘ i Srđa Popović. Oni su, nažalost, posle svrgavanja Miloševića, koje je sprovedeno uz pomoć CIA i zapadnih obaveštajnih struktura, odlučili da to brendiraju i da po svetu izvoze revoluciju kao biznis“, kaže Malagurski.

Reč je, dodaje on, o obojenim, a ne o narodnim revolucijama, zato što narodne revolucije proističu iz naroda, a kao primer navodi trenutna dešavanja u Čileu, gde su građani izašli na ulice nezadovoljni vlastima i njihovom neoliberalnom, antinarodnom politikom.

„U zapadnim, mejnstrim medijima nikad ne vidimo šta se dešava u narodnim revolucijama, dok, sa druge strane, svakodnevno gledamo šta se dešava na ulicama Hong Konga, gde su demonstranti zapalili čoveka koji im se verbalno suprotstavio“, podseća sagovornik.

„Kada je reč o Boliviji, vojska je posle demokratskih izbora naterala demokratski izabranog predsednika da podnese ostavku i pitanje je da li će se novi izbori raspisati nakon ovog „demokratskog puča“ i da li će oni biti stvarno slobodni“, ocenjuje Malagurski.

“Apsolutno se vidi pečat Srđe Popovića u svim zemljama gde Amerika pokušava da izdejstvuje nekakve promene protiv vođa koji pokušavaju da vode suverenu politiku u korist svog naroda“, ističe sagovornik.

„U Boliviji, konkretno, Evo Morales je uspeo da smanji siromaštvo za nekih 40 odsto, a ekstremno siromaštvo čak za 60 odsto, i to su sve pozitivni rezultati koje donedavno čak ni ’Vašington post‘ nije krio“, dodaje sagovornik.

„Međutim, Srđa Popović je na neki način doživeo neuspeh, zato što on uglavnom sprovodi akcije koje su usmerene protiv naroda, odnosno obmanjuje narod, a ovde je morala vojska da se umeša, inače, verovatno, ne bi mogli da svrgnu Eva Moralesa. Zato su, praktično, morali da pribegnu vojnom puču, jer propaganda po modelu ’Kanvasa‘ nije uspela u Boliviji“, smatra Malagurski.

Kad je reč o Popovićevoj izjavi — da bi mogao da sruši čak i Vladimira Putina, Malagurski konstatuje da čovek ima nerealno viđenje samog sebe, jer ni u Boliviji nije uspeo.

Istoričar doktor Čedomir Antić, jedan od lidera studentskih protesta 1996. i 1997. godine, kaže da ljudi poput Srđe Popovića ne predstavljaju nasleđe studentskih protesta iz devedesetih i podseća da je on bio aktivista Demokratske stranke, koji je postao aktivan u „Otporu“ tek kad je „Otpor“ postao narodni pokret.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here