Home TEMA DANA UDARNA VEST: ALBANCI POKRENULI PLAN ZA OTIMANJE SEVERNE MITROVICE…

UDARNA VEST: ALBANCI POKRENULI PLAN ZA OTIMANJE SEVERNE MITROVICE…

144
0
SHARE

Mic po mic, pred očima Srba, Srbije i Međunarodne zajednice, Albanci, tiho, ali agresivno, sprovode u delo svoj plan za otimanje Kosovske Mitrovice.

Detaljno razrađen i pokrenut odmah nakon što je kosovski predsednik Hašim Tači obznanio ideju o “korekciji granica”, taj plan ima samo jedan cilj – potpuno preuzimanje srpskog dela grada – i administrativno i faktičko. Na drugom nivou, to je i svojevrsna poruka Srbima koji tamo žive.

Nekoliko je koraka koje su Albanci povukli u poslednjih šest meseci, a koji nedvosmisleno pokazuju da se uveliko odvija pokušaj ukidanja severnog dela grada nad kojim oduvek Srbi imaju kontrolu.

U konačnici, prema ideji albanskih lidera, Kosovska Mitrovica bi trebalo da bude jedna celina, sa Albancem kao gradonačelnikom na čelu, a čitav prostor, pod dirigentskom palicom takozvanog gospodara Kosova, aktulenog predsednika kosovske skupštine Kadrija Veseljija, da pretrpi i značajne fizičke promene kroz sprovođenje takozvanog projekta Nova Mitrovica. Srbi iz Kosovske Mitrovice ostali bi praktično “opkoljeni” u tom najnovnijem albanskom projektu.

Ali, krenimo redom.

U prvom koraku, kada je Tači javno izgovorio da je njegov cilj korekcija granica i kada su otvorene priče o podeli, ostalo je nejasno da li ta ideja uključuje sve četiri opštine sa srpskom većinom na severu Kosova (Zvečan, Zubin Potok, Leposavić, severna Mitrovica).

Niko, ni u Prištini, ni u Beogradu gde se takođe pominjalo takozvano razgraničenje nije otvoreno govorio o statusu Kosovske Mitrovice, grada podeljenog po etničkoj lini na južni i severni deo prirodnom linijom razgraničenja – rekom Ibar.

Upad na srpsku teritoriju

Stvari su, međutim, dobile novo lice nakon upada specijalnih jedinica kosovske policije ROSU na sever grada u novembru prošle godine. Drakonske takse na srpske proizvode od 100 odsto koje je uvela Priština, taj nasilni upad, kao i hapšenje Srba koje Priština sumnjiči za ubistvo Olivera Ivanovića, dovele su do toga da kosovski zvaničnici polako počnu da otvaraju karte.

S jedne strane, pokazalo se da bez posledica mogu da krše postignute dogovore i silom upadaju na teritoriju sa većinskim srpskim stanovništvom, a sa druge stigao je svojevrstan zahtev za ujedinjenjem Mitrovice, skovan u južnom delu grada od strane tamošnjeg gradonačelnika Agima Bahtirija.

Skupština opštine južna Mitrovica, pretežno nastanjene Albancima, u novembru je podržala Bahtirijevu inicijativu da se od privremenih prištinskih institucija zatraži izmena Zakona o administrativnim granicama između lokalnih zajednica s ciljem spajanja severnog i južnog dela Mitrovice.

Ova inicijativa, čiji je idejni tvorac Bahtiri, došla je u vakumu nastalom kada su četiri gradonačlenika srpskih opština podneli ostavke zbog neslaganja sa drakonskom i represivnom politikom Prištine i kada je, severne Mitorvica praktično ostala obezglavljena. U prvom trenutku inicijativna je delovala šaraltanski.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić i donedavni gradonačelnik severnog dela Kosovske Mitrovice, rekao je da deklaracija o ujedinjenju dva dela Mitrovice koju je donela opština južna Mitrovica nema nikakvu pravnu osnovu.

Ni Albanci nisu podržali Bahtirija, ili su se samo pravili nevešti. Portparol prištinskih institucija Donjeti Gaši rekao je tada da prištinske institucije ne znaju ništa zvanično o inicijativi Bahtirija.

I u AKR, stranci šefa kosovske diplomatije Bedžeta Pacolija, kojoj pripada Bahtiri, rekli su da je reč “o individualnoj inicijativi”. Takva odluka, cenili su stručnjaci, nezakonita je jer nije u nadležnosti jedne opštine.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here