Home TEMA DANA U VENECUELI SAD PRVI PUT UPOTREBILE TAJANSTVENO ORUŽJE: LIKVIDACIJA MADURA BEZ INVAZIJE

U VENECUELI SAD PRVI PUT UPOTREBILE TAJANSTVENO ORUŽJE: LIKVIDACIJA MADURA BEZ INVAZIJE

578
0
SHARE

SAD plaćaju tajni rat protiv Venecuele, nadajući se da će ubiti Madura bez invazije. Pošto se izostanak snabdevanje Venecuele energijom u celoj zemlji otegao na dane, a ne na sate, javlja se sumnja da je južnoamerička zemlja pogođena masovnim napadom Sjedinjenih Država.

Kada su se američki predsednik Donald Tramp i drugi visoki zvaničnici Bele kuće ranije hvalili da su “sve opcije na stolu” u vašingtonskom cilju promene režima  u Venecueli, sada se mora pretpostaviti da je jedna od tih opcija uključivala razornu sajber sabotažu energetske infrastrukture zemlje piše Finnian Cunningham za Sputnik

Sa svoje strane, vlada predsednika Nikolasa Madura je uverena da SAD vode “električni rat” i da stoje iza poslednjeg nestanka struje. Vašington i njegova namazana venecuelanska opoziciona figura Huan Gvaido tvrde da je prekid rezultat “nesposobnog upravljanja” zemljom od strane Madurove socijalističke vlade.

Navodno je 31 miliona stanovnika Venecuele naviknuto na neugodnosti čestih nestanka struje. Ekonomska previranja zemlje tokom proteklih godina zbog smanjenja prihoda od izvoza nafte, kao i – možda glavni faktor – američke sankcije, ometaju normalnu administraciju, što dovodi do ponavljajućih nestanaka struje i drugih nestašica.

Međutim, obim najnovijih gubitaka električne energije ukazuju na nezapamćenu štetu energetskoj infrastrukturi zemlje.

U početku je venecuelanska vlada obećavala da će se snabdevanje električnom energijom nastaviti u roku od nekoliko sati nakon početnog nestanka koji se dogodio u četvrtak. Očigledno je da to još nije postignuto od strane vlasti – nekoliko dana kasnije.

Čini se da je cela zemlja paralizovana. Sistemi javnog prevoza vozova i aerodroma su zatvoreni. Bez električne energije za pogon motora, automobili i drugi saobraćaj takođe su zaustavljeni.

Noću, glavni grad Karakas i drugi veliki gradovi su zarobljeni u mraku bez ulične i kućne rasvete i drugih osnovnih usluga.

Bolnice se, kako se izveštava, bore da izvrše operacije spašavanja života, poput korišćenja ventilatora za novorođenčad.

Nije preterano reći da će životi biti izgubljeni zbog dalekosežnih prekida struje.

Opseg i trajanje remonta na nacionalnom nivou snažno ukazuju na to da je poremećaj uzrokovan namernom sabotažom – kako kaže venecuelanska vlada.

Čini se da nema čvrstih dokaza o tome kako je izvršena navodna sabotaža. Ali razumna pretpostavka bila bi da je neki oblik sajber napada pokrenut na venecuelanskoj električnoj mreži.

To bi moglo objasniti zašto je potrebno toliko vremena da se problem izoluje i otkloni.

Brza reakcija Vašingtona na poslednju katastrofu vlasti ukazuje na čin sa predumišljajem. Političari poput senatora Marka Rubija, koji je vodio kampanju za promenu režima, nije propustio ni trenutak da odmah proglasi prekide kao “dokaz” lošeg upravljanja i nelegitimnosti Madurove vlade.

Ova linija je takođe brzo pokrenuta od strane opozicione ličnosti koju su podržali SAD Gvaida, koga je Vašington samovoljno i ilegalno odredio kao “priznatog predsednika” Venecuele.

Gvaido je dalje nagovestio kolosalnu taktičku ucenu koja se sprovodi.

On je izjavio da će se “svetla vratiti kada se zbaci uzurpator Maduro”.

Ovde je taktika da se Venecuelancima nanese toliko teškoća i jada – od sistematskih prekida struje – i onda im se kaže da je “cena” za olakšanje rušenje predsednika Madura, uprkos tome što je Maduro prošle godine izabran ogromnom većinom na slobodnim i poštenim izborima.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here