Home TEMA DANA TRAMP SE PREIGRAO- KINA JE OPASNIJA NEGO ŠTO JE MISLIO: RAT PROTIV...

TRAMP SE PREIGRAO- KINA JE OPASNIJA NEGO ŠTO JE MISLIO: RAT PROTIV HUAWEIJA MOŽE UNIŠTITI AMERIČKU EKONOMIJU..

456
0
SHARE

Nakon iznenađujuće odluke Donalda Trampa da se pozove na vanredno stanje i zabrani američkim kompanijama poslovnu saradnju s kineskim telekomunikacijskim divom Huawei, izgleda da su u američkoj upravi svesni težine svoje odluke.

Tako je Huawei od američkog ministarstva trgovine dobio odlaganje sankcija i Vašington je dopustilo kineskom divu da u Sjedinjenim Državama nastavi da radi još 90 dana, do 19. avgusta.

Radi se o privremenoj opštoj licenci kojom se obnavlja pravo Huaweiju na pružanje internet usluga i za ažuriranja softvera na svojim mobilnim uređajima koji se koriste u Sjedinjenim Američkim Državama.

Međutim, ova mera je više usmerena na zaštitu američkih kompanija i potrošača, iako se Tramp verovatno nada da će Peking u 90 dana pristati na ustupke i na trgovinski sporazum kakav žele SAD.

To se, naravno, neće dogoditi, a indirektnu poruku poslao je kineski predsednik Si Đinping, koji je posetio nacionalnu kompaniju za proizvodnju retkih metala za industrije visokih tehnologija, kojih ima samo u Kini.

Ograničenja za kupovinu robe Huaweija u Sjedinjenim Državama su takođe ukinuta, a neće se primeniti ni na nove isporuke, jer su osmišljena da se postojećim klijentima kompanije Huawei omogući neometan rad.

Američko ministarstvo trgovine je navelo da može izdati privremene licence kako bi dali vremena drugim kompanijama i pojedincima, koji imaju poslovne kontakte s Huaweijem, i kako bi se “izbegao prekid rada postojećih komunikacijskih mreža i opreme”.

U međuvremenu je objavljeno da Huawei razvija novi operativni sistem koji će zameniti Android na uređajima kompanije, javlja Huawei. Novi  operativni sistem će se zvati Hongmeng, a razvijen je na temelju operacionog sistema Linux.

Kinezi su istovremeno počeli masovno da zahtevaju bojkot Apple-ovih proizvoda, kao podršku Huaweiju u Kini.

Međutim, čak i bez kampanje protiv Apple-a, eskalacija američkog trgovinskog rata s Kinom mogla bi izazvati ozbiljan udarac čitavom lancu nabavke komponenti za pametne telefone.

Investitori to shvataju i zbog toga su u ponedeljak deonice Apple-a zabeležile najveći pad. Izgubile su više od 3 odsto, dok su Google-ove deonice pale za 2 odsto.

Kina se neće povući

Sada se vratimo na simboličnu posetu kineskog predsednika Si Đinpinga  nacionalnom preduzeću za proizvodnju retkih metala,  što je Bloomberg protumačio kao poruku kineske vlade da bi se ovi metali mogli koristiti kao oružje u trgovinskom ratu sa Sjedinjenim Državama.

Kina je glavni svetski proizvođač retkih metala, a američka industrija visoke tehnologije 80 odsto ovih metala uzima u Kini, ali ne kao sirovinu, već američke kompanije u Kini sklapaju gotove komponente za svoje IT proizvode.

Prema rečima analitičara kompanije Pacific Securities Co Janga Kunhea odgovor Kine može uključivati ograničenja izvoza retkih metala u Sjedinjene Države, što će ugroziti proizvodnju američke industrije visoke tehnologije.

Takva ograničenja pogodiće američki tehnološki sektor, jer su retki metali važni za proizvodnju elektronike, kao i za vetroturbine, električne automobile i mnoge druge proizvode.

Kina je od 1. juna najavila uvođenje povećanih carina na američku robu vrednu 60 milijardi dolara, ali je kineski izvoz u SAD puno manji i Peking mora tražiti druge mere za simetričan odgovor na Trampove nepromišljene poteze.

“Rat” protiv Huaweija može uništiti američku ekonomiju i globalno tržište

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here