Home TEMA DANA TRAMP POVUKAO POTEZ KOJI JE UZDRMAO RUSIJU- POČINJE PLANIRANI HAOS

TRAMP POVUKAO POTEZ KOJI JE UZDRMAO RUSIJU- POČINJE PLANIRANI HAOS

808
0
SHARE

Izrael planira da izgradi najduži podvodni gasovod na svetu i zajedno sa Kiprom i Grčkom gas iz Istočnog Mediterana izvozi u Italiju i južne zemlje Evropske unije.

Američki državni sekretar Majk Pompeo je oduševljeno odobrio ovaj projekat, koji bi trebalo da bude konkurencija tursko-ruskom gasovodu “Turski tok” i  potencijalnom katarsko-iransko-sirijskom gasovodu.

Ali, ovaj gasovod bi istovremeno potkopao pokušaje Vašingtona da stekne veći udeo na LNG tržištu Evrope, koji traže kako bi se smanjila energetska zavisnost Ervopske unije od Rusije.

Projekat o kom se raspravlja već nekoliko godina, otkako je Izrael otkrio velike rezerve gasa na morskom dnu polja Levijatan, poznat je i kao Istočno-mediteranski gasovodni projekat (EMPP).

Kroz ovaj gasovod bi prirodni gas tekao iz polja Levijatan, preko Kipra, Krita i Grčke do svog terminala u Otrantu, na samom jugoistoku Italije. Planovi predviđaju izgradnju gasovoda dugog 2100 kilometara, koji bi se protezao tri kilometra duboko ispod Mediterana. Trošak projekta se procenjuje na 7 milijardi dolara, a rok izgradnje je pet godina.

Sve ovo treba uzeti s rezervom, s obzirom na nerešeni spor s Turskom, koja Kipru osporava punu zaradu od gasa koji pripada i samoproglašenom Severnom Kipru i gasnih polja za koja Liban tvrdi da su u njegovim teritorijalnim vodama.

Ali, kada je Izrael u pitanju, poznato je da će SAD učiniti sve da zaštite svog bliskoistočnog “partnera”. Čak i vojno, ako bude trebalo, i Izraelu omogućiti izgradnju ovog zahtevnog projekta.

Ali ako Izrael bude izvozio gas u južni deo kontinentalne Evrope, a Vašington izgubi udeo na tržištu gasa, kakva je američka računica?

U svom članku za New Eastern Outlook F. Vilijam Engdal upozorava kako je ovo deo sistema novih geopolitičkih linija podela na čitavom Bliskom istoku i gasovod ima geopolitički i geostrateški značaj, puno više od navodne geopolitičke komponente “Severnog toka 2” ili “Turskog toka”.

U tom smislu važno je naglasiti da su Ujedinjeni Arapski Emirati već uložili 100 miliona dolara u projekat EMPP, što je  Jerusalem Post nazvao “tajnim kamenom temeljcem na kojem će se izgraditi novi odnosi  između dela arapskog sveta i jevrejske države”.

To bi moglo izgledati kao deo strategije u okviru koje su SAD 2017. godine predložile stvaranje “arapskog NATO pakta” sa Saudijskom Arabijom i drugim arapskim državama u Persijskom zalivu, koji bi se, uz podršku izraelskih obaveštajnih službi, suprotstavio uticaju Irana u regiji.

Danas se malo govori o “arapskom NATO paktu”, ali veze između Izraela Bendžamina Netanjahua i ključnih sunitskih muslimanskih arapskih zemalja su i dalje jake.

Jedan od regionalnih aktera koji definitivno nije zadovoljan predloženim izraelskim gasovodom EMPP je Erdoganova Turska.

Kada je Izrael prvi put predložio projekat gasovoda, pre dve godine, Erdogan se brzo okrenuo Rusiji kako bi potpisao sporazum o izgradnji Gaspromovog “Turskog toka” i tako se suprotstavio Izraelu.

Istočno-mediteranski gasovodni projekat bi se povezao sa  poljima gasa u grčkom delu Evropske unije na Kipru.

Međutim, Erdogan je sada približio Tursku Iranu, a posebno Kataru, malom zalivskom emiratu koji je utočište ključnih osoba Muslimanskog bratstva, dok se, s druge strane, povećavaju napetosti Turske sa Saudijskom Arabijom i Izraelom.

Čini se da je proizvedeni sunitski i šiitski sukob ustupio mesto geopolitičkoj moći koju sa sobom nosi kontrola gasovoda i naftovoda.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here