Home TEMA DANA TEŠKA POMETNJA U POLJSKOJ: “TRAMP JE IZDAO KURDE I NIŠTA GA NEĆE...

TEŠKA POMETNJA U POLJSKOJ: “TRAMP JE IZDAO KURDE I NIŠTA GA NEĆE SPREČITI DA I NAS PREDA RUSIMA”- OVO SE DEŠAVA

143
0
SHARE

Ovo je jedna od gorućih tema u Poljskoj ovih dana. Događaji u Siriji odjeknuli su u Poljskoj kao bomba. Poljaci su počeli da se brinu. Ako je Tramp tako lako predao svoje “saveznike” u Siriji, zar ne bi isto to mogao da učini i sa Poljskom?

Odluka američkog predsednika Donalda Trampa da Turskoj da zeleno svetlo za vojnu operaciju na severu Sirije izazvala je burne reakcije u Poljskoj. Poljski mediji počeli su uzbuđeno da pišu o „izdaji Kurda“ i da im je Tramp “zabio nož u leđa”.

U isto vreme, mnogi novinari i političari izrazili su strah da bi Vašington mogao da učini isto sa Varšavom, što je vrlo verovatno ako podrška Poljskoj odjednom prestane da bude američki nacionalni interes.

Najoštrije su na to što se dogodilo reagovali liberalni mediji  i dnevni listovi. Tako je Newsweek Polska objavio članak pod naslovom “Tramp je izdao Kurde i ništa ga neće sprečiti da proda Poljsku Moskvi”.

“Izdaja saveznika Sjedinjenih Država nas tera da razmišljamo o temeljima naše bezbednosti. Šta će se dogoditi ako Rusija bude zahtevala ekstrateritorijalni koridor kroz Poljsku?“, piše novinar čime je doslovno uplašio svoje čitaoce.

Ne tako daleko od Newsweeka otišla je Gazeta Wyborcza, objavljujući materijal sa naslovom: „Tramp je izdao Kurde. Hoće li izdati i Poljake?”

“Način na koji su Sjedinjene Države iskoristile svoje saveznike trebalo bi da upozori poljsko rukovodstvo, koje tako uporno traži naklonost američkog predsednika”, navodi se u objavi.

Novinar popularne internet stranice Onet nazvao je Trampovu odluku “nožem u leđa” Kurdima i pozvao je Varšavu “da ne zaboravi da su Poljake i 1945. godine izdali zapadni saveznici”.

„Takođe se postavlja važno pitanje  hoće li Tramp ikada napustiti svog evropskog saveznika kada bude smatrao da ulaganje u Poljsku više ne služi američkim interesima? To se ne može isključiti, iako se, s obzirom na brojne interese koje Varšavu i Vašington danas povezuju i činjenicu da pripadamo NATO-u, možemo sigurno radovati samo tuđoj nesreći“, piše na stranici.

Bolnu temu „izdaje“ nastavila je poljska publikacija Wojsko News specijalizovana za vojna i odbrambena pitanja. Tamo je povučena analogija između izdaje Poljske od strane zapadnih saveznika tokom Drugog svetskog rata i trenutnih događaja u Siriji.

“Niko poput Poljaka ne zna šta znači izdaja od strane saveznika. 1939. Francuzi i Englezi ostavili su nas na milost i nemilost neprijatelja. Nakon 80 godina, američki predsednik je ponovio “podvig” naših “saveznika”. Da, nadmašio ih je, izdao je Kurde koji su se borili i umirali zajedno sa Amerikancima”, navodi se u poljskom vojnom časopisu.

Polityka je pisala o lekcijama za Poljsku koje su proizašle iz napada Turske na Kurde.

“Nemojte se zavaravati. Kad se zaista ozbiljni interesi stave na vagu, možemo biti žrtvovani u ime nečeg važnijeg. Baš kao i Kurdi. To je jedino čega se morate sećati, kako ne biste bili toliko razočarani kobnim saznanjem da u politici nema emocija. Postoje samo interesi”, kaže novinar lista.

Portal Wirtualna Polska objavio je intervju sa veteranom iračke misije i stručnjakom za bezbednost sa Univerziteta za informatičku tehnologiju i menadžment u Žešovu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here