Home TEMA DANA TAJNOVITI UDAR: “UNUTRAŠNJI SUKOB” U SIRIJSKOJ VOJSCI I RASKOL IZMEĐU RUSIJE I...

TAJNOVITI UDAR: “UNUTRAŠNJI SUKOB” U SIRIJSKOJ VOJSCI I RASKOL IZMEĐU RUSIJE I IRANA

181
0
SHARE

Pre nešto više od nedelju dana, tačnije 18. januara, na društvenim mrežama se pojavila vest o “sukobu” dve frakcije sirijske vojske, od kojih je jednu podržavala Rusija, a drugu Iran. Vest je kasnije proširio libanonski list blizak stranci formalnog premijera zemlje Saada Haririja, a kasnije su je preneli svi glavni izraelski mediji.

Pođimo od početka. Prema ovim tvrdnjama navodno su se sukobili vojnici 4. oklopno-mehanizovane divizije I borci 5. jurišnog korpusa sirijske vojske.

Ubrzo nakon toga su se na društvenim mrežama i raznim medijima u regiji i svetu, isključujući ruske, sirijske i iranske, pojavile tvrdnje o “početku rata između Rusije i Irana u Siriji”, jer jednu brigadu snabdeva Rusija, a drugu podržava Iran.

Međutim, nije objavljen nijedan snimak sukoba, nema uništene vojne opreme ni bolnica koje su primile ranjenike, iako je u nekim vestima rat poprimio gotovo apokaliptične razmere, sa stotinama mrtvih i desetinama uništenih tenkova.

Danima tražeći po bespućima interneta, ruski bloger Bors Rožin nije pronašao ništa, ali je utvrdio da su prve informacije o ovom “velikom sukobu” došle ne iz Libana, kako se pretpostavljalo, nego sa službene Tviter stranice “Koalicije opozicionih iranskih grupa” sa sedištem u Sjedinjenim Državama.

Na internet stranici ove organizacije, stranici koja je podignuta početkom ovog meseca, stoji: “Mi smo Koalicija iranskih opozicijskih grupa (CIOG) koju je stvorila grupa iranskih iseljenika u Sjedinjenim Državama koji veruju u američke vrednosti i žele doneti slobodu i demokratiju Iranu. Naša stranica je lice sveta koje u Iranu promoviše slobodu i promenu režima za iranski narod.”

Kao što je primetio Rožin, najveći deo objava i vesti o ovom “unutar sirijskom sukobu” dolazi sa protiviranskih naloga i navodne “Koalicije iranskih opozicijskih grupa” iz Sjedinjenih Država, koja je svoju internet stranicu, pod pretpostavkom da je uopšte vode Iranci, nazvala “Samo jedan Iran”.

Primera radi, već 18. januara, kada se pojavila priča o “velikom ratu” čak i u većim izdanjima, grupa navodnih Iranaca u Americi piše: “Nastavak neprijateljstava između sirijske 5. brigade koju podupire Rusija i 4. brigade koju podupire Iran je u provincijama Hama i Al-Gab doveo do više desetina poginulih I ranjenih. 4. brigada je smenjena na severu i zamenjena 5. brigadom i “Tigrovima” pod kontrolom Rusa.”

Tviter nalog CIOG je neverovatno aktivan. Dnevno objavljuje od 50 do 100 vesti i analiza, uglavnom o Iranu i Bliskom istoku, ali i politici američkog Stejt Departmenta. Međutim, vest o sukobu obiluje greškama, jer se 4. Oklopno-mehanizovana divizija ne spominje pod tim imenom, kao ni 5. jurišni korpus kog su stvorili, opremili i obučili pripadnici ruskih specijalnih snaga.

Naravno, nema fotografija, videa ili izvora, ali i ovakvu vest je nemački Der Spiegel citirao kao verodostojnu. Ovo je prvi slučaj u Siriji da nemamo nijednu jedninu fotografiju ili zapis snimljen mobilnim i krišom objavljen na društvenim mrežama, kao što je bio slučaj pri svakoj pojavi sličnog sukoba ili nekim većim pokretima snaga u Hami s obe strane, kada bi društvene mreže bile pretrpane fotografijama i video zapisima.

Što se tiče sukoba unutar Asadovog tabora, njih je svakako bilo tokom rata, što je pre svega uzrokovano ekstremnom heterogenošću oružanih formacija koje se bore na strani Asada.

Konflikti su nastali kako na osnovu borbe za kontrolu u hijerarhiji i teritorija, ali i zbog čisto banalnih trgovačkih razmirica. Međutim, koliko god da su bili snažni, politički vrh i saveznici, Rusija i Iran, uvek su uspevali da ih ugase i zaustave da eskaliraju u sukobe s većim posledicama.

Svi koji prate situaciju u Siriji se verovatno sećaju hapšenja sirijskih vojnika od strane ruske vojne policije istočno od Damaska zbog uznemiravanja lokalnih stanovnika ili hapšenja pripadnika NDF snaga zbog krađe imovine izbeglog civilnog stanovništva na jugu zemlje.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here