Home TEMA DANA ŠTA ZAPRAVO STOJI IZA MAKRONOVIH APOKALIPTIČNIH IZJAVA O EU I NATO…

ŠTA ZAPRAVO STOJI IZA MAKRONOVIH APOKALIPTIČNIH IZJAVA O EU I NATO…

119
0
SHARE

Emanuel Makron, mladi francuski predsednik koji je neko vreme važio za glavnu nadu evropskog projekta, izneo je šokantan, ali ne i iznenađujući zaključak: EU je na rubu ponora, a NATO je klinički mrtav.

U intervjuu za britanski list „Ekonomist“ upozorio je evropske zemlje da se više ne mogu osloniti na Sjedinjene Države, odnosno na garanciju američke zaštite svojih NATO saveznika prema članku 5 povelje tog saveza.

Amerika s Donaldom Trampom na čelu prvi put ima predsednika koji ne deli viziju i ideju o evropskom projektu, konstatovao je sumorno. Odmah potom je pustio hladan tuš na nade da će se istorijski bliski odnosi Evrope i SAD-a, ključni za liberalni poredak koji je nastupio posle Drugog svetskog rata, obnoviti jednom kad Tramp ode s vlasti.

 

– Ako se ne probudimo, postoji velika opasnost da ćemo nakon nekoliko godina nestati geopolitički, što znači da više nećemo upravljati našom sudbinom. Duboko sam uveren u to – zaključio je dramatično.

Ovo nije prvi put da Makron poziva Evropu da se „probudi“ dok nije kasno

Nije ovo prvi put da Makron diže uzbunu i poziva Evropsku uniju da se „probudi“ i preduzme preko potrebne, strateške reforme, pre nego što bude kasno. U martu ove godine, uoči tada vrlo neizvesnih izbora za Evropski parlament i očekivanog Bregzita, objavio je otvoreno pismo građanima EU, odnosno manifest u kojem je pozvao na „obnovu Evrope“.

– Nikada posle Drugog svetskog rata Evropa nije bila toliko potrebna. Pa ipak, Evropa nikada nije bila u tolikoj opasnosti – poručio je tada, protiveći se u istom pismu takozvanim „suverenistima“ i pozivajući na reformu i obnovu Unije kroz tri strateške vizije: slobode, zaštite i napretka.

 

– Nacionalisti greše tvrdeći da naš identitet brane izdvajanjem iz Evrope jer upravo nas evropska civilizacija ujedinjuje, oslobađa i štiti – zaključio je tada.

Makronova vizija evropskih reformi, nažalost ili nasreću – barem za populiste i evroskeptike, ali i za one države kojima snažna EU geopolitički ne odgovara – nije zaživjela. Ključna podrška Nemačke, s uzdrmanom kancelarkom Angelom Merkel koja služi svoj zadnji mandat, uveliko je izostala.

I Merkel je upozorila da se svetski poredak raspao

Ali ono što je Makron upozorio u današnjem intervjuu i Merkel je već utvrdila.

– Svetski poredak raspao se u milion sićušnih komadića – rekla je Merkel u februaru ove godine.

 

I za njen pesimizam je primarni razlog bilo Trampovo soliranje, njegova neprijateljska retorika prema NATO saveznicima kojima predbacuje da ne plaćaju Americi dovoljno za zaštitu, i prema EU koju je u jednoj izjavi doslovno nazvao „neprijateljem“ po pitanju trgovine.

– Vremena u kojima smo se mogli u potpunosti osloniti na druge su dobrim delom iza nas… Mi Evropljani moramo svoju sudbinu zaista uzeti u vlastite ruke“ -rekla je Merkel još ranije, 2017. godine, jasno aludirajući na SAD.

Ipak, ni Makron ni Merkel nisu dosada pratili svoje apele i pozive na uzbunu gotovo ikakvim konkretnim potezima kojima bi zaštitili EU u ovim haotičnim vremenima. A reč je o dvoje najmoćnijih ljudi u EU.

O tome šta stoji iza Makronovih dramatičnih izjava hrvatski profesor politikologije Dejan Jović pričao je za Index.hr.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here