Home TEMA DANA ŠTA SE KRIJE IZA AMERIČKOG POVLAČENJA IZ AVGANISTANA

ŠTA SE KRIJE IZA AMERIČKOG POVLAČENJA IZ AVGANISTANA

116
0
SHARE

Američki zvaničnici izjavljuju da ozbiljno razmatraju mogućnost povlačenja američkih trupa iz Avganistana, dok američki i ruski eksperti ocenjuju da će to označiti kapitulaciju Vašingtona i da će biti „udarac po autoritetu Amerike“.

Već nedelju dana SAD i predstavnici pobunjenika vode razgovore u Dohi i sve su bliži sporazumu o planu povlačenja američkih trupa iz Avganistana.

Zauzvrat, pobunjenička grupa uverava da nijednoj međunarodnoj terorističkoj grupi neće biti dozvoljeno da koristi avganistansko tlo za pretnju Americi, niti bilo kojoj drugoj zemlji u budućnosti.

„Drugim rečima, sprečiće pretvaranje Avganistana u bazu za delovanje terorističkih organizacija, uključujući Al Kaidu i DAEŠ. Ako talibani to urade, to će sigurno biti dobar korak napred.

Međutim, druga stvar je što bi zaključivanje takvog sporazuma zapravo označio kapitulaciju SAD pred talibanima, a to bi nanelo prilično ozbiljnu štetu imidžu i Amerike i NATO-a.

Naime, zaključivanje sporazuma pod takvim uslovima, posle čega sledi neizbežna predaja vlasti talibanima u Avganistanu, značilo bi da je osamnaestogodišnji rat koji je započela koalicija pod vođstvom SAD u Avganistanu, zapravo izgubljen.

SAD nisu mogle vojnim sredstvima da ostvare svoje ciljeve, i zapravo su morale da čine ustupke pokretu protiv koga su ratovali sve ovo vreme“, rekao je za Sputnjik ruski ekspert Nikita Mendkovič.

Zapadni mediji navode da bi plan o povlačenju američke vojske predviđao da talibani nadziru prekid vatre. Međutim, i povlačenje, i prekid vatre bili bi „ograničeni i uslovljeni“.

Izvori, međutim, ne isključuju mogućnost da američki predsednik Donald Tramp najavi konačni sporazum sa talibanima u svom govoru o stanju nacije, kada vlada počne da radi.

„Njujork tajms“ je ranije pisao da će Tramp povući iz Avganistana polovinu američkog kontingenta, dok britanski mediji govore o spremnosti Bele kuće da povuče čitav kontingent.

Prema pisanju britanskog „Tajmsa“ u zamenu za napuštanje zemlje, Vašington je zatražio od talibana da američke vojne baze ostanu u zemlji, kako bi „obuzdao“ druge regionalne igrače, uključujući Rusiju i Kinu.

Međutim, Mendkovič smatra da će u slučaju povlačenja vojske iz Avganistana Sjedinjene Države najverovatnije ostati i bez svojih vazduhoplovnih baza u regionu, koje su korišćene kao element pritiska na Iran, Rusiju i Kinu.

„Ako se postigne sporazum, bar neki od tih objekata će morati biti povučeni ili smanjeni, što će ozbiljno smanjiti američki vojni potencijal u regionu, ali će, s druge strane, osigurati granice Rusije i Kine od mogućih američkih napada u slučaju sukoba.

S druge strane, neophodno je nekako rešiti i nova pitanja sa talibanima, sa krijumčarenjem narkotika i iskoristiti neki uticaj na novu avganistansku vladu. Ali, to je stvar budućnosti.

U svakom slučaju, zaključenje takvog sporazuma bi samo po sebi bio veoma dobar signal. Rat traje predugo i vreme je da se završi, na ovaj ili onaj način“, kaže Mendkovič.

Odgovarajući na pitanje kakve garancije talibani mogu dati SAD, Mendkovič kaže da će za sprovođenje takvih dogovora biti neophodne redovne provere na teritoriji Avganistana, kako uz pomoć letova izviđačkih aviona, uz zaključenje Sporazuma o otvorenom nebu, tako i uz posete nekih stranih diplomata.

„Štaviše, ovde je takođe moguće i pitanje povratka moskovskom formatu sa učešćem drugih država, koje bi mogle da nastupe kao garanti i kontrolori zaključenog sporazuma, jer je malo verovatno da će talibani pristati na dugoročno prisustvo bilo kakvih američkih inspektora.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here