Home TEMA DANA ŠOKANTNO SVEDOČENJE GENERALA PERIŠIĆA: NITI SAM PREDAO NEKA DOKUMENTA NEJBORU, NITI POSTOJE...

ŠOKANTNO SVEDOČENJE GENERALA PERIŠIĆA: NITI SAM PREDAO NEKA DOKUMENTA NEJBORU, NITI POSTOJE SNIMCI, NITI JE NEKO NEŠTO VIDEO..

349
0
SHARE

 

U tom sukobu između te dve, da ih tako nazovem, grupacije, strani faktor je želeo da „lovi u mutnom”. Kao tadašnji član skupštinskog Odbora za odbranu i bezbednost imao

sam i potrebu i želju da neutrališem negativan  uticaj stranog faktora na stanje u zemlji, da utičem na podršku jačanja demokratskih promena i sprečavanju podrške reliktima Miloševićevog režima.

U tom smislu sam u nekoliko navrata razgovarao sa Nejborom, kao što sam razgovarao i sa predstavnicima iz Ruske federacije, predstavnicima svih susednih zemalja, Britanije, Francuske. Glavni cilj antidemokratskih snaga bilo je eliminisati premijera Đinđića.

To nije moglo da bude urađeno, dok u svom okruženju ima nekoga ko poznaje bezbednost i zemlje i ličnosti. Nažalost, u svom okruženju, imao je malo za to

osposobeljenih ljudi pored mene, pa sam ja postao glavna prepreka u realizaciji mračnih ciljeva. Mene su eliminisali iz politike, a njega nakon godinu dana iz života.

Montgomeri o Nejboru

U intervju koji je dao za „Politiku”, nekadašnji američki ambasador u Srbiji Vilijam Montgomeri rekao je da je Džon Nejbor imao diplomatski status, što je trebalo da bude uvaženo, a ne da celu noć provede u zatvoru. Montgomeri je dodao da nijedan dokument nije nađen kod Nejbora.

 ‒ Nejbor mi je to jasno potvrdio. Štaviše, bilo je dokaza o nameri da mu se podmetnu kompromitujući dokazi. Nejbor mi je rekao da nijedan dokument nije bio u restoranu u trenutku hapšenja. Čini mi se da je bilo namere da se dosta toga falsifikuje – rekao je tada Montgomeri.

Konfrontacija sa Miloševićem

Momčilo Perišić bio je šest godina neposredni saradnik Slobodana Miloševića u Vrhovnom savetu odbrane (VSO).

‒ Milošević mi je od 1997. godine bio pretpostavljeni kao predsednik SRJ i VSO. Do konfrontacije mišljenja došlo je oko načina rešavanja problema na KiM. On je hteo da ga rešava isključivo silom na nagovor nekih i mojih kolega školovanih u Rusiji, misleći da će nam ova zemlja priteći u pomoć.

Govorio sam mu da u uslovima u kojima se nalazimo, okruženi državama koje su u NATO, bez saveznika, sa slabom ekonomijom i u postojećoj izolaciji, ne smemo ići u rat, jer će pobunjenici na KiM imati punu podršku zapada i NATO.

Predlagao sam da se u parlamentu Srbije i SRJ proglase albanski ekstremisti na KiM kao teroristička organizacija – što jesu bili, da bi se tako u svetu dobila podrška u borbi protiv terorizma, a onda proglasiti vanredno stanje na KiM i upotrebiti MUP i VJ i punom snagom obračunati se sa teroristima.

 U tom slučaju smo trebali biti spremni na sukob sa NATO, podržan od 29 najrazvijenijih zemalja sveta, što će rezultirati razaranje SRJ i gubitak KiM. On me nije poslušao, nego je počeo zloupotrebljavati.
U julu 1998. godine sam mu napisao pismo u kome sam istakao „zahvaljujući izuzetno savesnom i profesionalnom radu pripadnika VJ, uspeli smo u izuzetno surovim uslovima da izgradimo visoko upotrebljivu sliku, spremnu i rešenu da izvršava sve zadatke.

Zato imam obavezu, pravo, moralnu, ljudsku, oficirsku i generalsku snagu da vam ukažem na potrebu da u svojstvu predsednika SRJ i VSO u odnosu prema vojsci, narodu i državi u ovom prelomnom trenutku poštujete instituciju VJ i njene funkcionalne principe i prema njoj se odnosite na ustavom, zakonima i pravilima regulisan način.

U protivnom i ova jedna funkcionalna jugoslovenska institucija pretvoriće se u nefunkcionalnu i nejedinstvenu amorfnu masu. Navedeno ima cilj da vam na vreme ukažem na neke od karakterističnih negativnih posledica po VJ, a njena uloga je presudna za opstanak SRJ i po njenog predsednika”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here