Home TEMA DANA ŠOK INTERVJU BIVŠEG VOĐE FRANCUSKIH SPECIJALACA O KORONI: FRANCUSKI OBAVEŠTAJCI SU JOŠ...

ŠOK INTERVJU BIVŠEG VOĐE FRANCUSKIH SPECIJALACA O KORONI: FRANCUSKI OBAVEŠTAJCI SU JOŠ U DECEMBRU..

291
0
SHARE

Sada sam relativno dobro. Čudno je što još nije sve gotovo. I dalje, s vremena na vreme, osećam manje smetnje. Moja supruga više od mene. Imam disajne probleme i druge simptome koji su manje jaki, ali su i dalje tu. Smenjuju se usponi i padovi.

Gadan je ovaj virus. Tim rečima, ekskluzivno, za „Novosti“, u prvom razgovoru posle preležane korone, opisuje svoje stanje Žak Ogar, nekadašnji vođa francuskih specijalaca koji su prvi ušli na Kosovo i Metohiju posle bombardovanja naše zemlje 1999.

– Sredinom marta smo osetili prve simptome. Prošli smo tri veoma teške nedelje. Prvi dani aprila su bili zaista komplikovani. Imali smo visoku temperaturu, veliki zamor, bolove u grudima, rebrima, leđima, vratu, glavi… Nismo osećali ukus hrane. Izgubio sam deset kilograma. Čak je i piti vodu bio napor.

U jednom trenutku moja supruga i ja smo se zapitali hoćemo li preživeti. Sada smo daleko bolje, čak pomalo, s maskama, izađemo i iz stana, da se prošetamo, ili u nabavku. Ali, to još nije naše pravo stanje – kaže Ogar.

Je li teže bilo boriti se protiv separatista na Kosovu ili protiv virusa korona?

– Sve je pre svega pitanje organizacije, strategije i logistike. Definišete strategiju, odredite sredstva koja su vam potrebna i način kako ćete ih sprovesti.

U Francuskoj ništa od toga nije funkcionisalo kad je izbila epidemija. Do početka aprila su govorili da maske ničemu ne služe! Na Kosovu je bila druga stvar. Bio sam operativan.

Kad me je ophrvala korona, izgubio sam fizičku snagu. To mi se nikada pre nije dogodilo. Važan je i moral. Ako ga imate, imate i snagu da mislite. U pravom ratu je drugačije. Na Kosovu sam uvek imao potpune fizičke i intelektualne sposobnosti.

Šta mislite o poreklu ovog virusa?

– Možda grešim, ali, na osnovu informacija koje sam mogao da dobijem, mislim da su vršena istraživanja i da je virus izašao iz laboratorije, slučajno. Ne mislim da je postojala namera. Ne verujem u američku propagandu da je Kina imala nameru da zarazi ceo svet, počevši od njih samih.

Kinezi u početku nisu rekli celu istinu, ali sve obaveštajne i diplomatske službe su znale šta se događa. Francuski obaveštajci su još u decembru informisali Pariz, ali niko na to nije obraćao pažnju. Ljudska greška se događa, ali je trebalo reagovati odmah.

Ne verujete u teoriju zavere?

– Ne mislim da je ovo bilo planirano. Ali, evidentna posledica epidemije će biti povratak hladnog rata, ovoga puta između SAD i Kine. Već je tu. Amerikanci će ga izazvati, na osnovu optužbi koje u poslednje vreme neopravdano iznose prema Kini.

Možda je to i izgovor, jer ide u korist Trampu, u predizbornom periodu. Omogućuje mu da prikrije neke probleme. U isto vreme, iskren je kad kaže da je obnovio američku privredu i da je ovaj virus uništio njegov petogodišnji rad.

Verujete li da je moguć bioteroristički napad u svetu za nekoliko godina, kao što neki predviđaju?

– Zahvaljujući nuklearnom odvraćanju, nikada nisam verovao u nuklearni rat. Zato ni danas ne verujem u rat između SAD i Kine, iako su razmenjene teške reči. Ne verujem da će to izmaći kontroli, jer nije ni u čijem interesu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here