Home TEMA DANA ŠOK I NEVERICA- PORAZ MERKELOVE NA IZBORIMA: EVO ŠTA ČEKA NEMAČKU..

ŠOK I NEVERICA- PORAZ MERKELOVE NA IZBORIMA: EVO ŠTA ČEKA NEMAČKU..

241
0
SHARE

Na stranačkim izborima u decembru Angela Merkel će sigurno ostati na čelu CDU, a do kraja godine i na mestu kancelara. Koliko će, međutim, opstati na toj funkciji koju drži već 13 godina, zavisiće od toga koliko će biti jaki potresi u CSU, sestrinskoj partiji njenih demohrišćana, koja je doživela debakl na izborima u Bavarskoj.

Debakl, fijasko, katastrofa… Tim rečima nemačka štampa je krstila izborni neuspeh u Bavarskoj Hrišćansko-socijalne unije (CSU), sestrinske partije Hrišćansko-demokratske unije (CDU) Angele Merkel.

O kakvom neuspehu je reč najbolje govori podatak da je CSU posle poluvekovne neprikosnovene vladavine u jednoj od najrazvijenijih nemačkih pokrajina prvi put u situaciji da vlast sa nekim mora da deli.

U odnosu na prošle izbore dobili su za trećinu manje glasova — 35,5 odsto, a neuspeh je doživela i Socijaldemokratska partija (SPD), koalicioni partner Merkelove, koja je prošla još gore. U odnosu na 20 odsto glasova na prethodnim izborima, ovoga puta je dobila samo 10 odsto.

Suštinski pobednici bavarskih izbora su Zeleni, druga partija po snazi. Uzeli su dvostruko više glasova nego 2013. U parlamentu će se prvi put naći i ultradesničarska Alternativa za Nemačku (AfD), koja je sa 10,7 odsto osvojenih glasova prošla gore od Slobodnih glasača, sa 11,6 odsto glasova.

Komentarišući ove izbore i njene posledice po vlast u Berlinu, dopisnik RTS-a iz Nemačke Nenad Radičević kaže da je jako loš rezultat CSU i SPD svojevrsna kazna za koaliciju u koju ni Angela Merkel ni SPD nisu ušli voljno, već pod prinudom, kako bi izbegli nove parlamentarne izbore.

On za Sputnjik ukazuje da su tri stranke u vladajućoj koaliciji na saveznom nivou, svaka unutar svojih redova, već počele raspravu o tome šta raditi dalje.

U CSU se postavlja pitanje opstanka njenog predsednika Horsta Zehofera, koji je na saveznom nivou i ministar unutrašnjih poslova. Mnogi očekuju da on, koga smatraju najvećim krivcem za loš rezultat u Bavarskoj, ode sa tog mesta.

Pitanje je hoće li sada on izgubiti poziciju u CSU i tako izgubiti i na saveznom nivou, kaže Radičević. A da li bi to onda bar privremeno olakšalo funkcionisanje te koalicije u Berlinu, ili možda čak otežalo, apsolutno je neizvesno, navodi sagovornik Sputnjika.

On podseća da je Zehofer još ranije poručivao da će ako ode sa tog mesta u saveznoj vladi, otići i kancelarka.

„Ovo je još jedna crvena lampica za Angelu Merkel, ali ukoliko ne dođe do nekog potresa u okviru CSU i neke gadne političke borbe koja bi za posledicu imala raspad savezne vlade, ona može da računa da će bar ovu godinu preživeti na kancelarskom mestu budući da je već u pripremi kongres njene partije u decembru, gde će se glasati za izbor novog predsednika CDU“, ukazuje Radičević.

Merkelova će za protivkandidate imati samo dve osobe, koje su, kako kaže sagovornik Sputnjika, praktično marginalci. Ozbiljni kandidati se neće nadmetati.

„To govori da ta struja njenih protivnika unutar stranke procenjuje da još nije vreme da direktno udare na nju. Njen pad sa čela CDU, kao i raspad same vlade i novi parlamentarni izbori za stranku bi imali veći negativan uticaj nego da ona nastavi bar još neko vreme da vlada“, ukazuje Radičević.

On, uz to, dodaje da je njen cilj ako ne da opstane, ono bar da se izbori da je nasledi neko ko bi rukovodio na sličan način i ne bi narušio ta liberalna dostignuća koja je u ovih 13 godina mandata postigla.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here