Home TEMA DANA SADA JE SVE JASNO! SRBIJA IMA SVE NA PAPIRU: EVO ŠTA ĆE...

SADA JE SVE JASNO! SRBIJA IMA SVE NA PAPIRU: EVO ŠTA ĆE BITI SA KOSOVOM

335
0
SHARE

Događaje koji su obeležili prethodnu nedelju komentarisao je u emisiji „Od četvrtka do četvrtka“ dr Dušan Proroković sa Instituta za međunarodnu politiku i privredu.

Iako tema izlaska na birališta nije bila ista, zapadne zemlje su odvojile veliki novac za kampanje za referendum u Makedoniji i za prozapadnu opciju u BiH i izgubile na oba fronta.

Našeg sagovornika smo pitali zašto Zapad ne ume da prihvati poraz, kako Beograd treba da tumači izjave Željka Komšića da je za njega Kosovo nezavisna država, da li je ideja o razgraničenju Srba i Albanaca samo mrtvo slovo na papiru, zašto je Makalister hitno došao u Beograd, da li EU i NATO treba da strahuju od pripadnika DAEŠ-a na Kosovu…

Ovako je Proroković video događaje koji su obeležili nedelju iza nas:

Makedonija na pragu NATO-a

— Makedonci pružaju dostojanstven otpor, u pojedinim momentima i zavidan, ali bi me iznenadili da istraju, jer je pritisak Zapada veoma veliki. U toku celog mandata, Angela Merkel je prvi put bila u Skoplju, Jens Stoltenberg je dva puta boravio, a Mogerinijeva je tamo zakupila apartman u hotelu. Ako Zapad krene ogoljeno da koristi „balkanske metode“ kao prilikom uguravanja Crne Gore u NATO, mislim da će sami sebi dati gol.

Režimi, ne samo sa Balkana nego i iz ostalih država, neće zavidno gledati na te zapadne „demokratske vrednosti“ niti će ih bilo ko slediti u meri u kojoj su to činili prethodnih godina. Zapad ne sme da dozvoli sebi poraz.

Zbog Makedonije, zapadna štampa ismeva Uniju. EU se nalazi u strašnom problemu, to je lavina koja može da bude pokrenuta zbog kamenčića koji bi mogao da bude Makedonija, ali i BiH, i da se tako istisne uticaj EU iz regiona. Brisel se nalazi u pomalo apsurdnoj situaciji, jer su sve balkanske zemlje na putu evrointegracija, a uticaj EU slabi nauštrb SAD, Rusije i Kine, pa i Turske.

Novo Predsedništvo BiH

— Milorad Dodik je često apostrofiran kao problem u BiH, ali ako pročitate njegov intervju u „Sarajevskim danima“ od pre nekoliko meseci, videćete da je on tamo veoma racionalno naveo više desetina problema koje Srpska ima zbog blokade odluka na federalnom nivou i da je u njegovom interesu da se to reši.

Dodik nije neko ko će sam sebi praviti problem, ali ukoliko bude pritisaka na RS on je pokazao da ume da reaguje oštro i biće tu onda puno zapaljive retorike.

Iznenadila me je pobeda Komšića, jer je bilo očigledno da Hrvati spremaju blokadu institucija na federalnom nivou. Njegove izjave o nezavisnom Kosovu vodiće do nastavka agonije u odnosima Srbije i BiH.

Sudbina Briselskog dijaloga

— Ne verujem da će biti bilo kakvog rešenja, jer ni Priština ni Srbija, a ni međunarodna zajednica, ne podržavaju ideju razgraničenja. Imali smo mnogo galame, a malo koraka koji nam pokazuju da se nešto menja.

Sve bih ja ovde obrnuto radio od našeg pritiska na međunarodne organizacije preko pozivanja na razne međunarodne dokumente.

Neshvatljivo je da naši državni zvaničnici govore kako mi imamo neku usmenu saglasnost NATO-a da prištinske snage ne smeju da dolaze na sever Kosova.

Pa isto tako je Džordž Buš Stariji obećao Gorbačovu da neće biti primljene baltičke zemlje u Alijansu, pa su ih primili. Ne postoji u politici usmena saglasnost niti obećanje.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here