Home TEMA DANA SAD SPREMAJU NEVIDLJIVI PRODOR NUKLEARNIH PROJEKTILA U RUSIJU – OVO JE ODGOVOR...

SAD SPREMAJU NEVIDLJIVI PRODOR NUKLEARNIH PROJEKTILA U RUSIJU – OVO JE ODGOVOR MOSKVE

205
0
SHARE

Prošle nedelje je Pentagon najavio razvijanje nove strategije za borbu protiv Rusije čiji će razvoj američke poreske obveznike koštati dodatnih 135 milijardi dolara. Bit strategije je sprovođenje “skrivene invazije” duboko u teritoriju neprijatelja koristeći sve rodove vojske, a okosnica novih ofanzivnih snaga bi bili “nevidljivi” avioni F-35.

Pentagon se nada da će mu taj pristup vojsci pružiti “asimetrične prednosti” u borbi protiv neprijatelja. Detalje o strategiji smo pojasnili ranije prošle nedelje, a američki general Dejvid Goldfin, načelnik Glavnog štaba vazduhoplovnih snaga Sjedinjenih Država, govoreći o sposobnostima borbenih aviona F-35 da zaobiđu bezbednosne siteme, je nagovestio da bi zemlje poput Rusije ili Kine otkrile avion, ali u trenutku kada bi to za njih bilo prekasno.

Kao što je izvestio Business Insider, ruska ambasada u Sjedinjenim Američkim Državama je kao odgovor na te reči objavila tvit u kom je savetovala Ameriku da se “seti Vijetnama” i izjavila da F-35 “neće leteti sam”.

“Ruska ambasada u SAD-u je zapretila američkim “nevidljivim” borbenim avionima F-35 na Tviteru”, prenosi Business Insider, koji je objavio poruku ruskih diplomata na svojoj zvaničnoj stranici na engleskom jeziku. Objava je odgovor na ranije izjave generala Dejvida Goldfina, načelnika Glavnog štaba vazduhoplovnih snaga Sjedinjenih Država.

“Ako Rusija ikada bude imala priliku da vidi F-35 u svom vazdušnom prostoru, rado bismo poslali poruku od dve reči načelniku Glavnog štaba američkog vazduhoplovstva generalu Dejvidu Goldfinu: “Zapamtite Vijetnam. F-35 nikada neće leteti sam”, napisali su ruske diplomate u  Sjedinjenim Američkim Državama.

Prema portalu Business Insider, “misteriozna poruka  je popraćena propagandnim spotom Vijetnamskog rata u kojem su sovjetski projektili obarali strane avione”. Snimak je popraćen pesmom koja kaže da neprijatelj “ne uživa u nebu i suncu Vijetnama”.

Business Insider podseća da su tokom Vijetnamskog rata Sjedinjene Države na nebu iznad Vijetnama, Kambodže i Laosa izgubile 1737 aviona.

Prema izvoru, ova poruka izgleda “čudno čak i za rusku ambasadu, iako je ista već objavila slične tvitove u više navrata”. U isto vreme, čini se da su reči generala Dejvida Goldfina bile razlog ove poruke.

Kao što smo preneli, tokom govora na Institutu Brukings je načelnik Glavnog štaba američkih vazduhoplovnih snaga govorio o uspesima F-35 u nedavnim vežbama, njegovim prednostima da zbog “nevidljivosti” zaobiđe neprijateljske bezbednosne sisteme.

“Ako Kina, Rusija ili drugi globalni protivnici vide F-35 u svom vazdušnom prostoru, rado bih im svima poslao poruku od dve reči: “Mi smo ovde.” Ne “ja sam ovde”, jer F-35 nikada neće leteti sam. Mi smo ovde i pratili smo vas. Znamo šta se tamo događa i već smo zaobišli sve odbrambene sisteme za koje ste sigurni da ih imate.

Očigledno se Rusima nije svidela ideja o američkim borbenim avionima u svom vazdušnom prostoru, stoga je Business Insider došao do ovakvog zaključka.

Što se tiče borbenog aviona F-35, reč je o najmodernijem borbenom avionu pete generacije, ali koji se još nije dokazao u borbenim uslovima i nije poznato je li baš toliko nevidljiv kako se tvrdi.

Za ruskog vojnog stručnjaka, generala Leonida Ivašova, sve ovo je obična i vrlo skupa reklama američkog vojno-industrijskog kompleksa za F-35.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here