Home TEMA DANA RUSKI GENERAL ZAPREPASTIO JAVNOST TVRDNJOM: PROTESTI U SRBIJI SU POČETAK OBOJENE REVOLUCIJE

RUSKI GENERAL ZAPREPASTIO JAVNOST TVRDNJOM: PROTESTI U SRBIJI SU POČETAK OBOJENE REVOLUCIJE

515
0
SHARE

Bivsi načelnik Generalne obaveštajne službe Generalštaba Vojske Rusije, Fjodor Ivanovič Ladigin, kaze da u opozicionim protestima u Srbiji vidi “snažan uticaj strane propagande”, a pre svega “proamerički”.

U protestima opozicije vidim proameričku obojenost; izvan svake sumnje je da će i u budućnosti protiv Srbije biti usmerene aktivnosti i uticaji spolja

Jedan od retkih načelnika Glavne obaveštajne uprave Generalštaba Oružanih snaga Ruske Federacije, čuvene tajne službe GRU, koji je s ove pozicije direktno otišao u penziju, jeste general-pukovnik Fjodor Ladigin (82).

Njemu je zapalo u dužnost da reformiše ovu službu posle rušenja Sovjetskog Saveza, kada je ruska država bila pred bankrotstvom i raspadom.

U njegovo vreme GRU nije bila udarna vest u svetskim medijima kao danas, kada njen rad zapadni mediji povezuju i sa „slučajem Solzberi”, mešanjem u američke izbore i hibridnim ratovima u Ukrajini, „malignim uticajem na Balkanu”, što su česte optužbe iz Vašingtona.

O ovim temama Ladigin ne želi da govori. Kako kaže, Rusiju danas za sve optužuju.

Prošle nedelje, general Ladigin posetio je Srbiju, zbog učešća na međunarodnoj konferenciji povodom 20 godina od NATO agresije na SRJ.

Vi niste prvi put u Srbiji?

Bio sam poslednji put pre dve godine, ali i ranije, uključujući i vreme kada je kod vas bilo veoma teško. Dolazio sam devedesetih godina, 1993, 1994, 1995, 1996, tada kao načelnik GRU, zajedno s predstavnicima drugih ruskih resora.

Zašto?

 

Situacija na Balkanu razvijala se tada u prilično opasnom pravcu. Razumeli smo da to što se ovde dešavalo nije neka obična, prolazna pojava i da takozvani mirotvorci u vidu NATO-a, na čelu sa SAD, spremaju opasnu akciju, ne samo protiv Balkana.

Agresivnu akciju globalnog karaktera. Ona se nastavlja i danas po celom svetu. Jugoslaviju su SAD i NATO izabrali za proveru novih strateških koncepcija – kako upravljati svetom i uspostaviti svetski poredak po američkom diktatu.

Na čelo vojne obaveštajne službe došli ste u trenutku raspada SSSR-a i praktično ste bili prvi načelnik GRU koga je postavila nova ruska vlast? Na tom mestu ostali ste narednih pet godina i morali ste mnoge stvari da gradite iz početka, ali u veoma složenim uslovima unipolarnog sveta i smanjene moći Moskve?

Suočili smo se s određenim teškoćama, pre svega Rusija kao država. Ona je zauzimala, iako značajan, samo deo bivšeg sovjetskog prostora. Raspad i rušenje Sovjetskog Saveza, razumljivo, veoma negativno su se odrazili i na vojno-obaveštajnu komponentu odbrambenog potencijala naše zemlje.

Ali imali smo dovoljno snage i mogućnosti, unutar Ministarstva odbrane, da sačuvamo preostali vojno-obaveštajni potencijal i da ga u znatnoj meri i u veoma kratkom vremenu umnogome obnovimo. Zato smo bili u stanju da izvršimo sve zadatke koje je obavljala i Glavna obaveštajna uprava GŠ Oružanih snaga SSSR-a.

u izmenjenom geopolitičkom prostoru?

Bilo je očuvano bogato iskustvo prethodnih generacija vojnih obaveštajaca i najveći broj visokokvalifikovanih specijalista iz Glavne uprave.

 

Kada ste iz Moskve, u teškim okolnostima u kojima ste se i sami našli, gledali prema nama na Balkanu šta ste videli?

Kao što sam rekao, shvatali smo da su svetski moćnici odabrali Balkan kao region u kome treba da budu oprobane nove geostrateške koncepcije dominacije SAD i NATO-a u svetu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here