Home TEMA DANA RUSKI EKSPERT OTKRIO ŠOKANTNE PODATKE: AKO ALBANCI ZAPOČNU RAT- POČEĆE I TREĆI...

RUSKI EKSPERT OTKRIO ŠOKANTNE PODATKE: AKO ALBANCI ZAPOČNU RAT- POČEĆE I TREĆI SVETSKI! EVO ŠTA SE DEŠAVA..

1223
0
SHARE

Obraćanje Aleksandra Vučića u parlamentu Srbije, u kome je saopštio da postoji mogućnost napada Albanaca na sever Kosova, i kasniji upad albanskih terorista u rejone naseljene Srbima, mogu da se dovedu u direktnu vezu.

Takvo mišljenje je za Evroazija dejli (EADaily) iznela Anja Filimonova, ruski stručnjak za Balkan.

Podsećamo da je predsednik Srbije 27. maja podneo Narodnoj skupštini izveštaj o Kosovu i Metohiji. Prema njegovim rečima postoje samo dve varijante rešenja kosovskog pitanja: „normalizacija odnosa“ sa Albancima i zamrznuti konflikt.

Pri tome, zamrznuti konflikt, kako tvrdi Vučić, suštinski i nije rešenje, zato što njega „Albanci mogu da odmrznu“ u svakom trenutku, jednostavnim napadom na Srbe, a samo je pitanje dana kada će se to dogoditi.

U rano jutro 28. maja Albanci su zaista isprovocirali sukobe na severu pokrajine, pošto su tamo, pod izgovorom „borbe sa organizovanim kriminalnom“, uveli svoje oružane formacije.

Filimonova je podsetila da nije niko drugi već sam Aleksandar Vučić, u aprilu 2013. godine, u potpunosti stavio Albancima na raspolaganje sever Kosova.

„Srbija je Briselskim sporazumom dobrovoljno i jednostrano, u uslovima mira, ukinula svoju policiju, pravosudni sistem, organe bezbednosti i civilnu zaštitu na teritoriji celog Kosova, uključujući i sever.

Do tog momenta Albanci nisu imali pristup na sever Kosova. Čak ni Nemci i Italijani u vreme nacističke okupacije tokom Drugog svetskog rata nisu se odvažili da oduzmu od Srba sever Kosova. To je uradio Aleksandra Vučić“, kazala je Filimonova.

Prema mišljenju ovog balkanologa, sve runde razgovora koje su usledile posle potpisivanja Briselskog sporazuma donele su Beogradu veoma sumnjivu korist, iako predsednik Vučić i ministar inostranih poslova Ivica Dačić pokušavaju da predstave kao diplomatski uspeh to što se Srbija vratila za pregovarački sto.

„Tu je, po svemu sudeći, jedini uspeh sadržan u reči ’sto‘, zato što nikakvih drugih uspeha i nije bilo. Tokom pregovora srpska strana je prepustila separatistima iz Prištine sve atribute suverenosti i državnosti koji su im bili neophodni, počev od granice, carina, matičnih knjiga itd. Ne postoji ni jedna tačka u tim pregovorima koju bi Srbija mogla da računa kao svoju makar i minimalnu pobedu“, istakla je Filimonova.

Pri tom je Filimonova skrenula pažnju na poziciju koju je Ministarstvo inostranih poslova Rusije zauzelo u regulisanju kosovskog problema i to u onom delu koji se tiče njegovog odnosa prema ispunjavanju Briselskog sporazuma i formiranju Zajednice srpskih opština od kosovskih opština sa srpskom većinom.

„Potpuno je neobjašnjivo zašto sve vreme Sergej Lavrov uporno lobira za projekat nezavisnog Kosova. Ja znam da se ova ocena čini, jednostavno rečeno, neverovatnom. Međutim, ako se osvrnemo na izjave Lavrova, videćemo da on u njima stalno pominje kako Albanci nisu formirali Zajednicu srpskih opština na Kosovu.

Zajednici srpskih opština je posvećen jedan deo Briselskog sporazuma, koji pod Zajednicom podrazumeva nekakvo udruživanje srpskih opština radi rešavanja specifičnih životnih problema u okvirima tzv. Republike Kosovo“, izjavila je Filimonova.

Ovoj Zajednici, prema objašnjenju eksperta, ni u okvirima Briselskog sporazuma nisu dodeljene nikakve izvršne funkcije. Čak i ako bude formirana, Zajednica će predstavljati dupliranje već postojećeg sistema udruživanja kosovskih opština, što je samim Albancima nepotrebno, dodala je Filimonova.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here