Home TEMA DANA RUSKI DOKTOR DOŠAO DO EPOHALNOG OTKRIĆA- OBAVEŠTEN I PUTIN: IZMISLIO GASNI KOKTEL...

RUSKI DOKTOR DOŠAO DO EPOHALNOG OTKRIĆA- OBAVEŠTEN I PUTIN: IZMISLIO GASNI KOKTEL KOJI LEČI KORONAVIRUS!

1057
0
SHARE

Zasada u svetu ne postoje nijedna metoda i nijedan preparat za koje se može reći da su potpuno efikasni u lečenju virusa korona.

Najpoznatiji ruski pulmolog akademik dr Aleksandar Grigorjevič Čučalin predložio je da se za lečenje virusa korona koristi metoda koja je već počela da se primenjuje u jednoj moskovskoj bolnici kod teških astmatičara.

Umesto priključivanja na respiratore, koji pomažu veštačkoj ventilaciji pluća, pacijentima se daje „gasni“ koktel koji su nazvali „gelioks“. Radi se o kombinaciji helijuma i kiseonika.

Ne samo u ruskim medijima već i na Zapadu, sve je više lekara koji upozoravaju da upotreba respiratora može biti opasna kod bolesnika koji imaju teži oblike kovida 19.

U razgovoru sa predsednikom Putinom, akademik Čučalin nedavno je naglasio da bi bilo dobro da se koristi smesa helijuma i kiseonika.

Čučalin u naučnim krugovima ima veliki ugled kao stručnjak u lečenju bolesti pluća, ali i kao čovek koji se bavi otkrivanjem novih metoda lečenja.

– Kod težih bolesnika u alveolama može doći do spazme i tromba i u takvim situacijama respiratori ne mogu da pomognu.

Zato se mora koristiti nova metoda lečenja. Upravo helijum može da reši problem nedostatka kiseonika. Sada se ta nova metoda primene helijuma sprovodi u Naučnom institutu hitne pomoći „Sklifasovski“ u Moskvi – navodi akademik Čučalin.

Šta o toj novoj metodi lečenja kažu drugi ruski pulmolozi?

– Metoda koju predlaže akademik Čučalin već se koristi u lečenju teških opstruktivnih oboljenja pluća, kao što je na primer astma. Ali, da bi se koristila smesa „gelioks“ treba napraviti aparate preko kojih bi pacijent dobijao pomešani helijum sa kiseonikom.

Dosadašnji eksperimenti su pokazali da ta gasna smesa pomaže bolesnicima koji imaju astmu.

A što se tiče korišćenja „gelioksa“ za lečenje bolesnika koji imaju probleme sa disanjem zbog virusa korona, eksperimenti treba da pokažu koliko je efikasna ta metoda – kaže

profesor Sergej Avdejev, dopisni član Ruske akademije nauka i glavni pulmolog Ministarstva zdravlja Rusije.

Što se tiče sve češćih kritika korišćenja aparata za veštačku ventilaciju kod obolelih od virusa korona, iskusni pulmolog sa Klinike A. A. Ostroumova u Moskvi Aleksandar Paljman kaže da „nema idealne metode lečenja“ pa se i respiratori koriste kad nema drugog izbora.

Zasada u svetu ne postoje nijedna metoda i nijedan preparat za koje se može reći da su potpuno efikasni u lečenju virusa korona.

Zagrejani helijum

Sergej Vartolomejev, naučni rukovodilac Instituta biohemijske fizike „N. M. Emanuel“ i dopisni član Akademije nauka, koji je učestvovao u razradi korišćenja tople smese helijuma i kiseonika, kaže da je nova metoda bezopasna i da pomaže pacijentu da lakše udahne vazduh, to jest kiseonik. Vartolomejev tvrdi da zagrejani helijum uništava viruse u plućima.

(Alo/novosti.rs)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here