Home TEMA DANA RUSKA ANALITIČARKA ZALEDILA SRBIJU: MOSKVA VAS JE OSTAVILA NA CEDILU, VUČIĆ VAS...

RUSKA ANALITIČARKA ZALEDILA SRBIJU: MOSKVA VAS JE OSTAVILA NA CEDILU, VUČIĆ VAS VODI NA DNO…

1339
0
SHARE

Prema rečima eksperta, kada ona govori o antinacionalnom karakteru srpskog režima, u prvom redu ima u vidu pitanje statusa Kosova i saradnju Srbije sa NATO-om. Ako se sumiraju rezultati pregovaračkog procesa Beograd-Priština, svi koraci koje preduzima beogradska vlast ukazuju na to da su Prištini dati svi atributi suvereniteta, smatra ruski istoričar.

„Hteli mi to da priznamo ili ne, ali ʼRepublika Kosovoʼ postoji zahvaljujući završnim, ključnim merama Beograda. Život je u ʼRepubliku Kosovoʼ udahnuo Beograd. I može se uputiti pitanje ruskim medijima – ako tako beskompromisno lepite etikete na srpske proteste, možda ne bi bilo na odmet ispoljiti istu takvu principijalnost po kosovskom pitanju i nazvati stvari svojim imenom – reći ko je osigurao egzistenciju ʼRepublici Kosovoʼ i ko u suštini stvara ʼVeliku Albanijuʼ“, predložila je sagovornik EADaily.

Govoreći o problemu saradnje Srbije i NATO-a, ekspert je podsetila da je upravo Vučićem režim prešao na najviši stadijum saradnje sa Severnoatlantskom alijansom pod nazivom IPAP, da je upravo aktualni predsednik Srbije potpisao tehničke protokole uz glavni sporazum SOFA, bez kojih ovaj dokument bi bio samo „mrtvo slovo na papiru“, a pre toga bio je sklopljen niz sporazuma, uključujući potpunu razmenu informacija sa američkim specijalnim službama. „Srbija ne mora da stupi u NATO – NATO je potpuno u Srbiji. Stupanje u NATO će imati samo psihološki efekat“, dodala je Filimonova.

Pored kontrole srpske armije, SAD su uspostavile kontrolu nad srpskim društvom. „To je finansiranje ogromne mreže nevladinih organizacija. Pre svega imam u vidu USAID i druge organizacije, koje popularišu ʼdemokratske vrednostiʼ, a u suštini razaraju tradicionalne principe srpskog društva.

Pored toga, reč je o kontroli medija“, istakla je Filimonova, podsetivši da upravo SAD kontrolišu u Srbiji one medije, u kojima se objavljuje najkvalitetnija kritika Vučićevog režima. „Amerikanci rade na dva koloseka, a u Rusiji nema ničeg sličnog. Srpski narod vidi da nema smisla da traži pravdu na ruskim resursima. Nesumnjivo, Srbi upravo od Rusije očekuju pravdu, i oni to ovde, [od nas,] ne vide“, izjavila je ona.

Ekspert smatra da se Rusija na isti način odnosi i prema srpskim protestima – „neosnovano lepi etikete, potpuno ignorišući i zatvarajući oči pred činjenicom da Vučić razara državne strukture. U toku je raspad svih organa vlasti, a korupcija dostiže neviđene razmere“.

„Ovaj režim svim svojim dejstvima u pogledu Kosova i u pogledu NATO-a pokazuje da za njega nema i neće biti ograničenja po tim pitanjima. Ovaj tim će ispunjavati određene zadatke do kraja, ma kakav bio taj kraj. Za rusku politiku taj tim je beznadežan.

Vučić će na dno sa sobom povući i Rusiju. Treba podvući da Zapad ovu politiku vodi ne zbog Vučića i čak ne ni zbog Kosova. Zapad čisti Balkan od Rusije, između ostalog podgovarajući je da podrži politički leš.

Od Rusije se zahteva da isporučuje MiG-ove, da razrađuje planove isporuke energenata, koji se ne realizuju i neće se ni realizovati. Zato što oni zavise od globalnih faktora, a ovi faktori na Balkanu rešavaju potpuno druge zadatke“, rezimirala je Anja Filimonova.

(stanjestvari. com)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here