Home TEMA DANA RUSKA ANALITIČARKA ZALEDILA SRBIJU: MOSKVA VAS JE OSTAVILA NA CEDILU, VUČIĆ VAS...

RUSKA ANALITIČARKA ZALEDILA SRBIJU: MOSKVA VAS JE OSTAVILA NA CEDILU, VUČIĆ VAS VODI NA DNO…

1248
0
SHARE

Trenutno niko nema odgovor na pitanje šta tačno predstavljaju višemesečni srpski antivladini protesti. Ovakvo mišljenje iznela je ruskoj novinskoj agenciji EADaily ekspert za Balkan Anja Filimonova.

Podsećamo da su protestne akcije pod parolom „Jedan od pet miliona“ započele u Beogradu pre više od četiri meseca, a zatim su se proširile i na druge gradove Srbije.

U Beogradu je 13. aprila ispred zgrade parlamenta održan do sada najmasovniji miting na kojem se, prema različitim procenama, okupilo od 50 do 100 hiljada građana.

U toku manifestacije organizatori protesta iz opozicionog „Saveza za Srbiju“ pročitali su zahteve srpskim vlastima: formiranje zajedničke komisije u kojoj će biti zastupljeni predstavnici vlasti i opozicije koja treba da pripremi uslove za sprovođenje fer izbora,

izbor novog sastava regulatornog tela koje se bavi radom srpskih medija, izbor redakcionog kolegijuma redakcije informativnog programa državnog kanala RTS, u čiji sastav ne bi ušli partijski aktivisti.

Prema rečima eksperta, mi znamo da se već više od tri meseca bukvalno svakog vikenda skoro u svim većim gradovima Srbiji odvijaju protesti u kojima učestvuje osetan broj građana.

„Prosto je besmisleno poricati tu činjenicu. S druge strane, šta mi vidimo: niko nije izbio među lidere protesta. Nema čoveka koji bi sebe odredio kao rukovodioca tih akcija“, nastavila je Filimonova.

S jedne strane, u njima učestvuju političari koji su bili na rukovodećim dužnostima u strukturama prethodne demokratske vlasti: bivši gradonačelnik Beograda Dragan Đilas i bivši ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić, podsetila je ona.

Sa druge strane, istakla je, u protestima učestvuje patriotska opozicija, uglavnom zastupljena partijom „Dveri“ i njenim liderom Boškom Obradovićem.

„To je prilično sumnjiva kombinacija. Iz ličnog iskustva svako od nas može da kaže da organizacija tako sistematske i masovne, redovne manifestacije najverovatnije nije moguća bez spoljnog izvora finansiranja i izvesnog rukovodstva.

Ali nema tačnih dokaza, osim sastanka jednog od aktivista sa predstavnicima američke ambasade. Ovde za sada nema o čemu da se govori“,  smatra Anja Filimonova.

Prema njenom mišljenju, ne treba ignorisati i drugi momenat: kada zvanični predstavnici ili mediji govore o zapadnom tragu u organizaciji masovnih istupanja, odmah se nameću izvesna pitanja.

„Zašto se momentalno udara oznaka da su protesti nesumnjivo prozapadni? Srpsko društvo to ne vidi. Zaista, za sada nema informacija ni o organizatorima, ni o izvoru finansiranja.

Na primer, Vučićeve autobuse koje on koristi za organizaciju svojih pseudomasovnih akcija svi vide, podelu sendviča vide, grub organizacioni rad vide. Ne poričem učešće Zapada, ali pokušavam da objasnim da se ne sme odricati pravo srpskom narodu na protest“, istakla je Filimonova.

Prema njenom mišljenju, slično lepljenje oznaka svedoči o jednostranom, grubom prilazu koji, nažalost, otkriva ogromne probleme u spoljnoj politici Rusije na Balkanu. „Kao prvo, problem je vezan za to, što sama Rusija na Balkanu nema nikakve strateške planove.

Po pravilu, postoji refleksna, taktička reakcija, koja nije uslovljena principima i argumentima, već strogo materijalnim interesima. Nažalost, za sada se situacija ne menja. Rusija ne postavlja sebi jasne zadatke u Srbiji, ne rešava ih i nema organizacije koje bi se bavile rešavanjem tih pitanja.

Mi vidimo sledeću sliku: ruski organi i ruski mediji potpuno ignorišu činjenicu da Vučićev režim u suštini nosi antidržavni, antinacionalni i u celini amoralni karakter“, izjavila je Filimonova.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here