Home TEMA DANA RUDAN DIGLA REGION NA NOGE: KADA ĆETE VI BALKANCI SHVATITI DA STE...

RUDAN DIGLA REGION NA NOGE: KADA ĆETE VI BALKANCI SHVATITI DA STE SMEĆE KOJE SILUJE I PREBIJA ŽENE!

275
0
SHARE

Ne igram nikakvu ulogu, nisam „hrabra“, rođena sam kao strastvena mrziteljica svih autoriteta, glupana, manipulatora ma na kakvom položaju oni bili.

Prvi intervju sa Vedranom Rudan uradio sam sad već davne 2003. godine, kada je izašla njena prva knjiga “Uho, grlo, nož”, a ona došla u Beograd na njenu promociju u Centru za kulturnu dekontaminaciju.

Od tada smo imali na desetine “razmena mišljenja”, a neke su bile prilično neprijatne jer – ja sam “muškarac koji ne razume njene knjige na pravi način”. Uglavnom, uvek je bilo zabavno, jer je Vedrana vrlo inteligentna žena, potpuno specifična, specijalno za književne krugove kojima ne pripadajuće pripada.

Ovog puta naš razgovor je vezan za njenu najnoviju knjigu, autobiografiju “Ples oko sunca” koju je premijerno objavila beogradska Laguna i za koju nema sumnje da će biti veliki hit na Sajmu knjiga (ukoliko Kija ne objavi nastavak autobiografije).

A Vedrana je sada bila sagovornik koji “ne grize”, stari znanac koji je odlučio da sa tobom podeli neke istine o sebi koje je svih ovih godina ljubomorno čuvao. Baš kao u knjizi svog života.

Pitanjkoje sprostsamnameće jestkakstse odlučili dbaš u ovom trenutku napišete autobiografijušta je tu vašem životu sazrelza ovakvu knjigu?

– Pisati autobiografiju nikad mi nije palo na pamet. Nagovorio me sin. Rekao mi je da bih trebala nešto sebi pokloniti za sedamdeseti rođendan. Naslov, početak i kraj knjige dobila sam od desetogodišnje unuke. Ova je knjiga projekat moje porodice. Ja sam samo u okvir ubacila sadržaj. Jako, jako, jako sam radosna što sam je napisala.

 

Posebno mi je drago zbog unuke. Gleda me na Jutjubu, čita moje intervjue i komentare ispod mojih tekstova, nedavno me pitala:“Ko si ti? Jesi li ti ona žena koja se svađa na televiziji i govori ružne reči ili si ti ipak moja nona?” Ovom sam joj knjigom odgovorila da moj medijski lik i ja privatno nemamo baš mnogo veze.

Vaši čitaociposebnčitateljksigurnćbiti zadovoljni vašom hrabrošću da otkrijetkolikzapravo autobiografskih momenatimu vašoj fikcijiKolikćvas ova autobiografija „koštati“ u budućem pisanju fikcije?

– Nikad sebe nisam doživljavala „hrabrom“, nikad nisam kalkulisala. Verovatno mislite da sam se pisanjem ove knjige „potrošila“, sve sam rekla, ništa više u meni nema što bih mogla iskoristiti za neku novu priču. Nije istina. U svakom čoveku postoji hiljadu priča, na tristotinjak stranica ne možeš baš sve ispričati.

Poput Bukovskog i vi ste prvu knjigu objavili sa preko 50 godina. Neki kažu da su to godine kada čovek zaista sazri dovoljno da bi mogao da se uhvati u koštac sa životom i da o njemu piše na pravi način. Kako vi gledate na to?

Nekad sam mislila da je tako, danas znam da nije. Ili jesi umetnik ili nisi. Neko je velik sa dvadeset, većini ni pedeseta ne pomaže. Prvu knjigu napisala sam u pedesetoj jer sam ostala bez posla, imala sam mnogo slobodnog vremena, deca su mi bila velika, nisu me više trebala.

 

Žene se razlikuju od muškaraca. One mogu stvarati kad reše sve probleme onih o kojima brinu, muževljeve, dečje, roditeljske. Većina muškaraca ima samo jedan problem u životu, kako ugoditi sebi. Bukovski je pisao čitav život, nije startovao u pedesetoj.

Napisali stdste od početkznali dnećetmoći dpišetknjigkoje imaju „glavu i rep“, pstzatpribegli kreaciji vlastitog stilkoji je Robert Perišićparafraziramnazvao „trućanjem ludbabe“. Jestli zadovoljni svojim narativom kadssada osvrnetizsebe?

Nikad nisam „zadovoljna“. Sebe ne držim velikom pisačicom, previše sam u životu pročitala dobrih knjiga da bih o sebi imala visoko mišljenje. Svoj „narativ“ nikad ne analiziram i ne osvrćem se. Ne pišem uvek na isti način. Primerice, ova moja knjiga nema baš nikakve veze s „Uhom, grlom, nožem“. Drago mi je zbog toga.

Ne volim pisce koji uvek pišu na isti način. Kad pročitaš jednu njihovu knjigu, pročitao si sve. Perišić je veliki pisac i veliki književni kritičar. Nisam znala da o meni misli da sam „luda baba“.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here