Home TEMA DANA PUTIN STABILIZUJE BALKAN, BIH I KOSOVO PREKO ERDOGANA- OVO SE DEŠAVA..

PUTIN STABILIZUJE BALKAN, BIH I KOSOVO PREKO ERDOGANA- OVO SE DEŠAVA..

319
0
SHARE

U Beogradu je održan trilateralni samit Srbije, Turske i Bosne i Hercegovine.

Ekonomske teme bile su u fokusu ovog sastanka. Nakon sastanka o budućim investicijama, govorili su predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i članovi Predsedništva BiH, Željko Komšić, Milorad Dodik i Šefik Džaferović.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan se zahvalio svima koji su prisustvovali sastanku, i preneo im je najsrdačnije pozdrave.

“Danas, pošto smo održali i ovaj plodonosni samit, to me čini srećnim. Sledećeg maja imaćemo sastanak u Turskoj, a pre toga i u BiH.

Najvažnija poenta današnjeg sastanka je to da se razmišlja o celom regionu, i problemi sa vladom u BiH moraju da se reše, zato što bez vlade ne može na efikasan način da se nastavi sa poslom.

Preduzimamo velike korake u vezi sa saobraćajnom infrastrukturom i ti koraci će dodatno zbližiti Srbiju i BiH. Uvek sam naglašavao da su putevi sinonim za civilizaciju i napredak.

Razvoj puteva će sprečiti i odliv stanovništva, naprotiv, privlačiće još ljudi ovde. Dragi prijatelju Vučiću, još jednom se zahvaljujem što ste nas pozvali na ovaj sastanak”, rekao je Erdogan.

Domaćin sastanka Aleksandar Vučić nije krio zadovoljstvo zbog razgovora sa predstavnicima BiH i Erdoganom.

“Erdoganu sam izuzetno zahvalan zbog nesumnive stabilizujuće uloge na Balkanu. On je svojim ostankom danas u Beogradu pokazao koliko mu je važan ceo region, i Srbija i BiH. Za nas je danas veoma važan dan, i oko toga se slažemo svi i u Srbiji i u BiH,”, rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, ovaj susret je važna poruka za godine koje dolaze. Dolaskom u Beograd i odlaskom u Sremsku Raču, Erdogan je pokazao koliko mu je bitno da na ovom prostoru vlada mir.

“Od 1945. nisu se gradile dobre komunikacijske veze između BiH i Srbije. Srbija je obezbedila svu potrebnu dokumentaciju. Most preko Save biće izgrađen našim parama.

Sam auto-put od Kuzmina do Rače će se graditi godinu i po, a most tri godine. Taj put imaće fantastičan značaj za naše trgovinske odnose. Na ovom sastanku prvi put smo potezali mape, ucrtavali buduće puteve i železničke pruge.

Želimo da popravimo život naših građana. Svi projekti o kojima govorimo su projekti koji povezuju ljude. Auto-put od Požege do Višegrada, a kasnije do Sarajeva, spojiće Beograd sa gradovima u Hercegovini, a spojiće i ljude koji žive u Novom Pazaru i Sarajevu”, rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, za tri sata lagane vožnje, putovaće se od Sarajeva do Beograda.

Auto-put Beograd–Sarajevo povezaće RS, Srbiju i BiH i omogućiće bolju komunikaciju, složila su se trojica članova Predsedništva BiH, Milorad Dodik, Šefik Džaferović i Željko Komšić.

Srpski član Predsedništva Milorad Dodik istakao je da je to dobar forum i dobar oblik saradnje, dodajući da je spreman da se nastave razgovori tri zemlje u tom forumu, kao i da je potrebno da se očuva i dobra saradnja, da se očuva stabilnost i mir.

On je kazao i da se na sastanku razgovaralo i o drugim razvojnim projektima, poput gasovoda Turski tok, za koji je RS zainteresovana, kao i o spremnosti da se radi na drugim investionim projektima, poput modernizacije pruga.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here