Home TEMA DANA POTEZ KOJI POKREĆE APOKALIPSU: UKRАЈINА TRAŽI OD SAD DOZVOLU ZA NUKLЕАRNО ОRUŽЈЕ

POTEZ KOJI POKREĆE APOKALIPSU: UKRАЈINА TRAŽI OD SAD DOZVOLU ZA NUKLЕАRNО ОRUŽЈЕ

180
0
SHARE

Napori da se spreči širenje nuklearnog oružja, jedno su od retkih pitanja o kojima se velike sile slažu, sa namerom da nastave da ograničavaju širenje istog, i da spreče nove učesnike u ekskluzivnom nuklearnom klubu.

Bivši ukrajinski izaslanik u NATO-u, general-major Petro Garashchuk, nedavno je izjavio u intervjuu za Obozrevatel TV:

„Reći ću još jednom. Imamo sposobnost da razvijamo i proizvodimo sopstveno nuklearno oružje, trenutno dostupno u svetu, kao što je onaj koji je izgrađen u bivšem SSSR-u i koji je sada u nezavisnoj Ukrajini, a nalazi se u gradu Dnipro (bivši Dnjepropetrovsk) koji može da proizvodi ove vrste interkontinentalnih balističkih raketa. U isto vreme, Ukrajina ne mora da brine o međunarodnim sankcijama kada stvara ova nuklearna oružja. “

Pitanje nuklearnog oružja oduvek je ujedinjavalo velike sile, posebno nakon potpisivanja Ugovora o neširenju (NPT).

Odluka da se smanji broj nuklearnog naoružanja do kraja hladnog rata, išla je ruku pod ruku sa potrebom da se spreči širenje takvog oružja za masovno uništenje, u druge zemlje u najboljem interesu čovečanstva.

Tokom poslednje faze Hladnog rata, naučna zajednica je uložila veliki napor da impresionira američko i sovjetsko rukovodstvo, kako će ograničena nuklearna razmena uništiti čovečanstvo.

Moskva i Vašington su tako započeli pregovore o START-u (Strategic Arms Reduction Treati) kako bi smanjili rizik od nuklearne zime.

Nakon raspada SSSR-a, Budimpeštanski memorandum o sigurnosnim osiguranjima je nagovorio Ukrajinu da se odrekne svog nuklearnog oružja, i pristupi NPT-u u zamjenu za sigurnosna jamstva svojih potpisnika.

Ukrajina je poslednjih godina počela da razmišlja o mogućnosti povratka u nuklearni skok, posebno u svetlu nedavnih akcija Severne Koreje, koje je pokazalo da nuklearno odvraćanje ostaje jedini način, da se garantuje potpuna zaštita od regionalnog hegemona.

Situacija u Ukrajini, međutim, razlikuje se od situacije u Severnoj Koreji, uključujući i saveze i odnose moći. Kijevska vlada je došla na vlast kao rezultat državnog udara koji su izveli ekstremistički nacionalistički elementi.

Duga ruka Zapada oduvek je bila duboko umešana u mračne mahinacije, koje su dovele i do Poroshenko-ovog političkog uzdizanja.

Sa geopolitičke tačke gledišta, operacija Zapada u Ukrajini (podsticanje građanskog rata nakon državnog udara) prati tragove onoga što se dogodilo u Gruziji.

Zapad teži da organizuje zemlje sa postojećim anti-ruskim osećanjima kako bi usmerio svoju rusofobiju u konkretne akcije koje imaju za cilj podrivanje Moskve. Rat u Donbasu je najbolji primer.

Međutim, Ukrajina nije bila u stanju da savlada pobunjenike u regionu Donbasa. Sukob je zamrznut u pat-poziciji, a popularnost vlade u Kijevu opada, jer kvalitet života stanovništva doživljava nagli pad.

Sjedinjene Države i Evropska unija nisu ispunile svoja obećanja, ostavljajući Porošenka očajnim, u iskušenju da pribegava provokacijama kao što je nedavni incident u Kerčanskom tesnacu, ili onima koji su očigledno već u toku, kako su nedavno izvestile vlasti DPR-a.

Ideja o ponovnom pokretanju proizvodnje nuklearnog oružja u Ukrajini trenutno se pojavljuje u manjim brojkama, ali bi se mogla održati u narednim mesecima, posebno ako se sukob nastavi, a Kijev postane frustriran i očajan.

Neokonzervativno krilo američke vladajuće elite, apsolutno posvećeno uništenju Ruske Federacije, moglo bi ohrabriti Kijev na tom putu, uprkos nepredvidivim rizicima.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here