Home TEMA DANA POMETNJA U PENTAGONU: POSLE UKRAJINE, SIRIJE I VENECUELE RUSKA VOJSKA UŠLA U...

POMETNJA U PENTAGONU: POSLE UKRAJINE, SIRIJE I VENECUELE RUSKA VOJSKA UŠLA U IRAN- EVO ŠTA SE DEŠAVA..

593
0
SHARE

Pored toga, a to je presudno za vojne planove, Iran je takođe pristao da kupi ruski sistem protivraketne odbrane S-400, dozvolio je Rusiji da poveća broj mesta za prisluškivanje u Iranu i udvostruči broj visokih oficira IRGC-a koji će se obučavati u Moskvi, do 120-130 ljudi.

Prema odredbama sporazuma, Iran ne može nametnuti novčane kazne nijednoj ruskoj razvojnoj kompaniji u slučaju sporog napretka u bilo kojoj oblasti tokom narednih 10 godina.

Međutim, on ne može ponovo uključiti te depozite u nove tendere, čak i ako nema rezultata. Za 10 godina, Rusija će moći da odluči koliko nafte će eksploatisati na svakom polju, kada i kome da je proda i u kojoj količini.

„Pored toga, u ugovorima je postojala još jedna klauzula: Rusija će moći da kupuje naftu i gas koji se proizvode na poljima koja su razvila njena preduzeća, za 55-72 odsto tržišne vrednosti u narednih 10 godina“.

Štaviše, Rusija je nedavno – uprkos činjenici da je sprečila Iran da stekne, verovatno, svoj zakoniti udeo u Kaspijskom moru – predložila da izvuče naftu i gas iz iranskog sektora na Kaspijskom moru i proda ih na međunarodnim tržištima.

Ruska dominacija

Dakle, Rusija ne samo da ima nesmetan pristup svim rezervama nafte i gasa na kopnu već namerava da koristi dve strateške luke i susedna područja u najznačajnijoj tački nafte i gasa u svetu, koja joj omogućava da zaista kontroliše Ormuški moreuz.

Naravno, Ormuz je i dalje najvažniji naftni koridor na svetu i ključna ruta od Persijskog zaliva do jugoistočne Azije preko Indijskog okeana. Istovremeno, oko 35 odsto celokupnog transporta nafte i oko trećine globalnog snabdevanja tečnim prirodnim gasom prolazi kroz moreuz.

“Bašer i Čekbehar će verovatno omogućiti Rusiji da zauzme dominantan položaj u Persijskom zalivu i u Indijskom okeanu, što će mu olakšati sprovođenje zajedničkih mornaričkih operacija sa Kinom u sferi uticaja SAD na Istoku“, rekao je londonski analitičar.

Prema njegovom mišljenju, činjenica da Rusija takođe namerava da koristi ove luke ne samo za ratne brodove, već i za nuklearne podmornice tokom perioda formiranja leda u svojim severnijim lukama, pomoći će Rusiji da ojača svoj položaj u odnosu na Zapad u celini, a posebno u odnosu na SAD.

Webtribune.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here