Home TEMA DANA POMETNJA U PENTAGONU: POSLE UKRAJINE, SIRIJE I VENECUELE RUSKA VOJSKA UŠLA U...

POMETNJA U PENTAGONU: POSLE UKRAJINE, SIRIJE I VENECUELE RUSKA VOJSKA UŠLA U IRAN- EVO ŠTA SE DEŠAVA..

594
0
SHARE

Prema višim izvorima bliskim iranskom režimu, Rusija planira da koristi iranske luke u Bašeru i Čekbeharu kao napredne vojne baze za ratne brodove i nuklearne podmornice.

Ratne brodove čuvaće vojnici specijalnih snaga kao „vojni savetnici“. Pored toga, Rusija namerava da vazdušnu bazu u blizini Bašera koristi kao aerodrom za 35 boraca Su-57.

Sledeća runda zajedničkih vojnih vežbi u Indijskom okeanu i Hormuškom moreuzu označiće početak vojne ekspanzije u Iranu, dok će Iran ruskim brodovima omogućiti upotrebu objekata u Bašeru i Čekbeharu.

Zavisno od domaće i međunarodne reakcije na ove događaje, ovi brodovi i specijalne snage ostaće na lokaciji, a njihov broj će se povećavati u narednih 50 godina.

Ovo je postepeno nagomilavanje ruskog potencijala u zemlji – dokazana taktika Kremlja. U zamenu za ekonomsku i političku podršku, Moskva dobija priliku da tu zemlju efikasno koristi kao jednu veliku vojnu bazu na više nivoa.

Zašto je Iran pristao na dogovor?

Uzimajući u obzir iranske neuspehe u odnosima sa Rusijom – pre svega u vezi s pravima na naftu i gas u Kaspijskom moru – odluka Irana da zaključi poslednji posao možda mnogima izgleda iznenađujuća, ali posledica je dva glavna razloga.

Prvo, Iran nema koga drugog da odabere za svog geopolitičkog saveznika u svojoj trenutnoj borbi protiv sankcija i političke marginalizacije.

U Savetu bezbednosti UN-a postoji samo pet stalnih članica: SAD (glavni pokretač sankcija Iranu), Velika Britanija i Francuska (obe zemlje se pridržavaju stava SAD), Kina (čija podrška zavisi od sopstvenih planova) i Rusija .

Drugi razlog je taj što su predsednik Rohani i njegove umerene prozapadnjačke pristalice izgubile poverenje onih koji su glasali za njega. Nije uspeo da obezbedi ekonomski prosperitet, koji će, kako je obećao, biti rezultat nuklearnog sporazuma dogovorenog 2015. godine i stupio na snagu 16. januara 2016. godine.

“Radi se o Vrhovnom vođi Aliju Kameneiu, koji je podržavao Rohanija prvih nekoliko godina, ali sada nema drugog izbora nego da se složi sa preporukama IRGC-a (Islamska revolucionarna garda), a ovaj ruski dogovor tu igra centralnu ulogu”, – primetio je izvor u Iranu.

Zašto IRGC podržava ovaj sporazum sa Rusijom, s obzirom na to da su njeni lideri kvalifikovani ljudi i iskusni oficiri, dobro upoznati sa problemima do kojih bi ovaj posao mogao da dovede na globalnom nivou?

“Prvo, oni [IRGC] iskreno veruju da je finansijski dogovor postignut sa Rusijom prošle godine jedini način da se Iranu pomogne da izbegne revolucionarni scenario, a drugo, neke od najviših ličnosti u IRGC-u će takođe profitirati od saradnje sa Rusijom “, rekao je izvor u Iranu.

Dogovor je zasnovan na memorandumu o razumevanju u 22 tačke koji su potpisali iranski zamenik ministra nafte Amir Husein Zamaninija i zamenik ruskog ministra energetike Kirill Molodsov, a istovremeno je reč o bližoj saradnji dveju zemalja u svim oblastima.

Suština pitanja

Rusija će posebno izdvojiti 50 milijardi dolara godišnje za sektor nafte i gasa tokom najmanje pet godina za završetak prioritetnih naftnih i gasnih projekata u skladu sa zapadnim standardima, a koji se procenjuju na oko 250 milijardi dolara.

Tokom narednih pet godina, Iranu će biti obezbeđeno dodatnih 250 milijardi dolara za razvoj ostalih sektora ekonomije.

U zamenu za to, Iran bi trebalo da da prednost ruskim kompanijama u svim budućim poslovima istraživanja i razvoja nafte i gasa, pored sedam već dogovorenih projekata.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here