Home TEMA DANA PANIKA OKO NAPADA NA SEVER KiM SKRIVA ZLOKOBNI CILj AKTUELNOG REŽIMA U...

PANIKA OKO NAPADA NA SEVER KiM SKRIVA ZLOKOBNI CILj AKTUELNOG REŽIMA U SRBIJI

225
0
SHARE

Stanje na Kosovu i Metohiji u srpskim ali i drugim medijima, ponovo se dovodi do usijanja, nema sumnje – veštački, sa skrivenim ciljem.

Mediji na srpskom jeziku ponovo pišu o navodnoj pripremi Šiptara da„zauzmu sever Kosova“, koji im je inače predat Briselskim sporazumom. U tu svrhu „Šiptari pripremaju i oružanu akciju“, ne libe se mediji da navedu kao alarmantan podatak.

„Vesti“ se pitaju usled „novih tenzija na severu Kosova sa gomilanjem specijalnih kosovskih jedinica i snaga KFOR, blokadom alternativnih prelaza, ali i tvrdnjama predstavnika Srpske liste da se uveliko priprema tajna akcija hapšenja viđenijih Srba u ovom delu pokrajine, još jednom je pokrenuto pitanje može li Srbija u takvom scenariju da bilo šta učini?“

Za novinare koji se trude da redovno prate dešavanja, ovakva konstatacija je više nego degutantna. Svima je jasno da nikakve tenzije ne mogu da budu podignute bez kordinacije i dogovora svih strana na terenu, naravno uključujući KFOR i Vladu Srbije koja svoju političku volju sprovodi putem političkog dekora tzv „Srpske liste“ koja se još uvek nalazi u koaliciji sa Ramušem Haradinajem.

Sramno je ovako zastrašivati javnost kada je samo od početka godine bilo više sastanaka na najvišem nivou između predstavnika srpskih vlasti, Ivice Dačića kao ministra spoljnih poslova i Aleksandra Vulina koji nesmetano vrši funkciju za koju ničim nije kvalifikovan, ministra odbrane, sa predstavnicima KFOR-a i pri svakom tom sastanku rečeno je da je „KFOR taj koji garantuje Srbima bezbednost“. Čime to Šiptari mogu da ugroze vojnu silu NATO pakta? Naravno, smešno je i razmišljati o tome.

Najverovatnije prema instrukcijama, jer drugačije ne smeju da se oglase, predstavnici Vojske Srbije učestvuju u ovom trgikomičnom političkom komadu. Tako je načelnik Generalštaba, general potpukovnik Milan Mojsilović, izjavio je za RTS da je trenutna situacija na KiM „bezbednosna situacija stabilna, ali nepredvidiva“.

– Predsednik Republike je opredeljen za mirno rešenje pitanja Kosova i Metohije, pa se trenutno ne razmatra vojno uključivanje u rešavanje tog pitanja, ali ja kao vojnik tu mogućnost ne mogu da isključim – naveo je Mojsilović koji se očigledno igra dobrog i lošeg policajca u zavisnosti šta aktuelna situacija zahteva. Odnosno, glumi nekakvu vojnu spremnost dok su mu komandujući, i to neposredno, niži oficiri NATO pakta nakon „transformacije vojske“ koju su petooktobarske vlasti do sada sprovele.

Portal „Vesti“ je konsultovao čak i vojne stručnjake koji kudikamo trezvenije gledaju na sve što se dešava.

– Ne isključujem i vojni scenario u raspletu kosmetske situacija, ali to je opcija koja se razmatra na nivou najstrože državne i vojne tajne. Otuda i izjavu generala Mojsilovića treba tumačiti kao izjavu vojnika pred kojim ne postoji realna vojna pretnja, već samo najava opasnosti – ističe penzionisani general Radovan Radinović.

Prema njegovim rečima, sasvim je logično i da Vojska razmatra svaki mogući scenario, uključujući i onaj oružani:

– U slučaju eskalacije nasilja na severu Kosova, Srbija mora da reaguje i zaštiti svoj živalj, bez obzira što bi to značilo i konfrontaciju sa Kforom ili NATO. Ne mislim da bi NATO reagovao, već bi se, kao što je to učinio i 17. marta 2004, pravio da neke stvari „ne vidi“. Međutim,uveren sam da je stratezima NATO-a sasvim jasno da bi Albanci u takvom sukobu bili poraženi zbog čega će učiniti sve da ne započnu bilo kakav sukob.

Sigurno bi se desilo nešto slično ali treba imati u vidu da je 17. marta režirano nasilje bilo potrebno da se srpska moć na terenu, u to vreme još uvek veoma zavidna, neutrališe. Progon Srba da Šiptari zauzmu ono što već čvrsto drže u rukama, sever pokrajine, naprosto nema opravdanje s obzirom na negativne posledice koje bi imao u svetu koji nije više onako naklonjen Zapadu kao što je to bio u vreme pogroma 2004. godine.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here