Home TEMA DANA OTKRIVENO ZAŠTO JE ZAEV DOVEDEN NA VLAST, KAKO SU GA UCENILI I...

OTKRIVENO ZAŠTO JE ZAEV DOVEDEN NA VLAST, KAKO SU GA UCENILI I ZAŠTO SU GA PUSTILI NIZ VODU..

341
0
SHARE

Kako je Severna Makedonija postala žrtva tuđih obaveštajnih igara i sopstvenih pogrešnih procena

Severna Makedonija je veoma poučan primer kako prolaze države koje svoju politiku zasnivaju isključivo na diplomatiji, bez oslonca na obaveštajne podatke svojih obaveštajnih službi.

Iskusni državnici znaju da je to „pipanje u mraku“ u kome vrebaju političke i diplomatske zamke i smicalice. Zato nigde ne kreću i ništa ne rade bez obaveštajne pripreme i što više pouzdanih i proverenih obaveštajnih podataka.

Ništa vam ne vredi da potrebne podatke dobijete od prijateljske države ako nemate svoju službu koja će ih proveriti i „verifikovati“ kao tačne. U periodu vladavine Zorana Zaeva Severna Makedonija je potpuno ignorisala i marginalizovala svoj obaveštajno-bezbednosni sistem, i to joj se na kraju osvetilo. Sve je to toliko poučno da će se sigurno izučavati na fakultetima za bezbednost i diplomatiju.

POLITIČKI GAF ZORANA ZAEVA

Malo je reći da se politika Zorana Zaeva, ona koja je odredila sudbinu države i (severno)makedonskog naroda, našla u dubokoj krizi. Ta politika je, odbijanjem EU da otvori pristupne pregovore s Albanijom i S. Makedonijom, doživela potpuni debakl.

Događaj se prikazuje kao opšte iznenađenje i kao strateška greška unije koju je izazvao francuski predsednik Emanuel Makron uz podršku Holandije i Danske, ali to ne menja glupu situaciju u kojoj se Makedonija našla.

Zaev i njegova proalbanska politička garnitura ne kriju da su prihvatili baš sve što se od njih tražilo u zamenu za primamljiva obećanja. Potpuno su ignorisali volju makedonskog naroda i pogazili gotovo sve nacionalne interese Makedonaca da bi ostvarili samo jedan – povlašćen ulazak u EU i ekonomski prosperitet. Ideja je bila da će narod tek tada shvatiti njihove drastične političke poteze i zaokrete i prihvatiti ih kao dalekovide i ispravne.

AFERA „REKET“

Prljava pozadina bavljenja politikom Zorana Zaeva potpuno je raskrinkana kroz korupcionašku aferu „Reket“, a njegova ličnost i karakterne osobine kroz humorističku smicalicu dvojice ruskih komičara koji su glumili ukrajinskog predsednika Petra Porošenka i generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga.

Utisak je da su masku sa Zaeva skinuli vetrovi sa Istoka, koji na Balkanu nisu tako razorni kao zapadni, ali poneku grančicu na kojoj sede zapadni pioni i oni slome. Jasno se videlo da je on spreman da korumpira i da bude korumpiran i da na to gleda kao na nešto normalno i uobičajeno.

Zato nije čudo što je kroz aferu „Reket“ i vezu s makedonskom rijaliti zvezdom „Bokijem 13“ direktno upleten u korupciju i reketiranje velikih razmera.

Aferom su izgubili kredibilitet ne samo Zaev i njegova politička garnitura nego i državne institucije jer je jedna od glavnih akterki afere Jelica Janeva, šefica Specijalnog tužilaštva Severne Makedonije.

Pa ipak, malo je verovatno da su zapadni moćnici zbog toga udarili rampu Makedoniji na ulazu u EU. Znamo mi da oni svoje poslušnike, a Zaev to sigurno jeste, finansiraju samo dok ih ne dovedu na vlast a nakon toga ih nauče da kradu, to uredno dokumentuju i ne treba im bolja ucena da im zauvek budu verni i poslušni.

Zaev je ovaj udarac teško prihvatio jer je došao od institucije od koje je očekivao bezuslovnu podršku i toleranciju, baš kao što je i on bezuslovno prihvatao sve njihove igre i sugestije. Takav je bio „diplomatski“ dogovor.

Otvaranje pristupnih pregovora za njega je bilo spasonosno jer je trebalo da odvuče pažnju javnosti s neprijatnih afera. Pošto se to nije dogodilo, sada je krah potpun i na unutrašnjem i na međunarodnom planu i Zaevu je ostao samo jedan jedini adut na koji igra – demokratičnost.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here