Home TEMA DANA OTKRIVEN PLAN: EVO ZAŠTO AMERIKA PREUZIMA PREGOVORE OKO KOSOVA

OTKRIVEN PLAN: EVO ZAŠTO AMERIKA PREUZIMA PREGOVORE OKO KOSOVA

144
0
SHARE

Tvrdi se da se Srbiji nudi nekakav „Dejton 2“. Radi se o prihvatanju američkog primata u obnovljenom pregovaračkom procesu s Prištinom. Da li je to svrsishodno sa stanovišta zaštite naših interesa?

Naši mediji i politička kasta Trampovo obraćanje Vučiću i Tačiju tumače kao ponudu da SAD preuzmu od EU dominantno mesto u pregovorima između Beograda i Prištine i tokom njih svojim autoritetom izdejstvuju postizanje nečega što se ocenjuje kao kompromis Srba i Albanaca. Možda je uistinu tako, ali ne može se nedvosmisleno zaključiti da je to namera Bele kuće.

Postoje brojne mogućnosti za pokušaj dešifrovanja motiva koji stoje iza vašingtonskog pisma. I kako to biva, ko želi nešto da pronađe u višeslojnom materijalu, bar za dnevnopolitičku upotrebu to lako može da postigne. Istina tu i nije presudno značajna.

No da sada ne komplikujemo stvar, već da apriori prihvatimo da SAD žele da preuzmu pregovaračko kormilo i to s namerom da se postigne održiv dogovor između, kako se na Zapadu obično kaže, Kosova i Srbije. Toga ćemo se držati u ovom tekstu.

AMERIČKI RAČUN

Vašington ima višestruki interes da tako bude. Prvo, SAD bi na globalnom planu demonstrirale da čak i u zoni gde se prepliću interesi raznih velesila – odnosno u vezi sa Srbijom koja kao retko koja država u svetu ima spoljnopolitičku disperziju – mogu da budu odlučujući činilac kada to požele.

Na mig Amerike da je konačno spremna da bilo šta da Srbima, ispalo bi da je naša vlast spremna da klekne.

Tako bi prekookeanska sila bacila veliku senku na Rusiju i Kinu. Drugo, još gore bi prošla EU. Pokazalo bi se u punom obimu da je Brisel geopolitički patuljak. Nešto je pokušao, batrgao se i konačno se nasukao.

Onda je stvar preuzela Amerika i munjevito postigla rezultat. Evropska unija, uključujući i njene noseće faktore, ozbiljno bi bila ponižena.

Konačno, Amerika bi stvorila osnov za brzo zadovoljavanje svojih konkretnih interesa na Balkanu. Ili bar nekih od njih već zavisno šta je prioritet SAD.

Stvari su proste u vezi s tim šta Vašington kod nas želi. U pitanju je zaokruživanje prisustva NATO-a u našem regionu. To podrazumeva ulazak u taj pakt Srbije i BiH, odnosno slamanje otpora RS zbog koje susedna složena državna zajednica već nije u redovima Severnoatlantskog pakta.

Sledeća tačka je energetske prirode. Ona se svodi na onemogućavanje namere Ruske Federacije da izgradi magistralni gasovod koji bi od Turske preko Balkana stigao do Centralne Evrope gde bi se „Južni tok“, verovatno u Slovačkoj koja bi postala energetska raskrsnica, u novom ruhu spojio sa ogrankom Severnog magistralnog gasovoda.

Uz to, cilj SAD je da i nama, kao i svim drugim klijentskim zemljama, nametne kupovinu bar određene količine svog skupog tečnog gasa. Postoje i drugi elementi u igri, ali oni su manje bitni pa ih ne pominjem.

KOMBINATORIKA VELIKIH

Da ponovim: SAD, logično je poći od toga, hoće da potpuno preuzmu srpsko-albanski pregovarački proces i imaju interes da to učine. On je i globalne i regionalne prirode.

A mi bismo veću ili manju blagonaklonost Amerike koja bi dovela do nekakvog kompromisa svakako morali skupo da platimo.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here