Home TEMA DANA LAZANSKI EKSKLUZIVNO OTKRIO ŠTA SU SE PUTIN I VUČIĆ DOGOVORILI U „ČETIRI...

LAZANSKI EKSKLUZIVNO OTKRIO ŠTA SU SE PUTIN I VUČIĆ DOGOVORILI U „ČETIRI OKA“…

410
0
SHARE

Postoji plan da Srbija i Rusija zajedno proizvode oružje, uključujući i složenije borbene sisteme, rekao je za Sputnjik ambasador Srbije u Rusiji Miroslav Lazanski, nakon sastanka predsednika Aleksandra Vučića i Vladimira Putina u Sočiju.

Lazanski je naveo da plan postoji, ali da ruski predsednik nije konkretno otkrio o čemu je reč.

„Predsednik Putin nije ništa precizirao, ali mogli bismo da radimo, verovatno, neke oklopne transportere, borbena vozila pešadije, točkaše. Mogli bismo da sarađujemo na izradi kompletnog vozila ili pojedinih agregata, nekih delova tih vozila.

Tu bi se moglo naći prostora za komplementarnost. Mislim da se radi i o teškim kamionima, koji bi bili istovremeno i za vojne i za civilne svrhe. To je nešto što je predsednik Putin pomenuo.

Mi kamione ’Kamaz‘ uvozimo iz Rusije kao vozila koja na sebi nose samohodnu haubicu ’Noru 52B‘. Treba da vidimo da li tu ima prostora da se radi, a mislim da ima“, rekao je Lazanski.

Ambasador je dodao i da postoji plan zajedničke proizvodnje nekih složenijih borbenih sistema.

„Predsednik Putin je naglasio da nije samo Rusija izvoznik oružja u Srbiju, već da i Rusija iz Srbije uvozi artiljerijsku municiju, kalibra 155 milimetara, zato što ona u svom standardnom kalibru ima kalibar 152.

To je bio kalibar ruske, sovjetske armije i Varšavskog pakta. Dakle, Rusi nisu pravili 155, a mi ga pravimo, i sad je, verovatno, njima taj kalibar potreban i oni ga kupuju od Srbije“, rekao je Lazanski.

Rusi pomažu, Amerikanci sankcionišu

Sumirajući rezultate posete predsednika Vučića Rusiji, Lazanski je ocenio da je „poseta bila kratka, ali efikasna“.

„Obuhvaćeno je nekoliko tema, od energetike preko pitanja Kosova i vojno-tehničke saradnje, do podrške Rusije Srbiji u svim međunarodnim forumima, posebno u Savetu bezbednosti.

Napravljena je jedna retrospektiva i na ekonomskom planu ― na primer, za šta su Rusi zainteresovani, gde smo mi u tome i tako dalje.

Mislim da je sve prošlo zaista uspešno. To je ocena i ruskih analitičara. Sinoć je na ruskim televizijama u prvim udarnim minutima bila ta poseta, čak i pre ovog samita NATO-a u Londonu, tako da smo izuzetno ponosni na sve ovo što se dešavalo danas u Sočiju“, rekao je ambasador.

Lazanski je istakao da je široka paleta mogućnosti povećanja ekonomske razmene, koja trenutno iznosi oko dve i po milijarde evra na godišnjem nivou, a da je planirano da se ona poveća i bude oko tri i po milijarde, a možda i četiri.

„Ima prostora za saradnju. Spomenuta je i mogućnost prodaje ruskih tramvaja nama, ali tu nismo ništa precizirali i predstoje razgovori na tu temu. Takođe, govorilo se i o proizvodnji izotopa u novom nuklearnom centru, gde bi nam Rusi dali svu tehnologiju. To su izotopi za medicinske svrhe, koji bi posle mogli da se prodaju i trećim zemljama“.

Ambasador je podsetio da Srbija i Rusija pregovaraju o obnovi flote srpskog nacionalnog avio-prevoznika „Er Srbije“ kupovinom ruskih civilnih aviona.

„MS-21 je novi superdžet, a videćemo po kojim uslovima. Tehnički, to je odličan i moderan avion. Doduše, on nije kompletno ruski, ima i dosta zapadne elektronike. Mislim da su motori zapadni. Ukoliko on kao avion za srednji saobraćaj bude odgovarao našim tehničko-tehnološkim zahtevima i po ceni, zašto da ne.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here