Home TEMA DANA KOMBINACIJA SISTEMA S-400, “BUK M2” I “PANCIR-S” POSTAVIĆE IZNAD SRBIJE NEPROBOJNI ŠTIT!...

KOMBINACIJA SISTEMA S-400, “BUK M2” I “PANCIR-S” POSTAVIĆE IZNAD SRBIJE NEPROBOJNI ŠTIT! EVO ŠTA SE DEŠAVA..

317
0
SHARE

Vest o prebacivanju ruskog raketnog sistema S-400 i Pancir-S u Srbiju preneli su u udarnim terminima svi ruski mediji.

Vojni eksperti u Moskvi ocenjuju da to pre svega govori o poverenju između dve armije i dve države, ali i da je to važan politički znak. Oni podsećaju da je ovo prvi put da ruski sistemi učestvuju na vojnim vežbama u inostranstvu, a posle manevara biće vraćeni u Rusiju, preneo je Sputnjik.

Podseća se da su srpski raketaši u septembru prošli u Rusiji prvu fazu obuke sa savremenim sistemima kakvi su S-400 i Pancir S-1, koje Vojska Srbije za sada nema u svom naoružanju, što je za američki list “Nešenel interest” bio znak da se zapita da li je Srbija sledeća zemlja koja će kupiti ruski sistem S-400 i da li su vežbe “Slovenski štit” deo “velike igre” Beograda, koji optužuje da se igra i sa Rusijom i sa Zapadom, u pokušaju da nabavi najbolje oružje za svoju vojsku.

“Demonstracija naših sistema S-400 i Pancir-S tokom vežbi koje će se održavati na teritoriji Srbije pomoći će Srbima da se odluče i izaberu koji im sistem protivvazdušne odbrane odgovara, da se upoznaju sa radom naših sistema PVO, s obzirom da srpska vojska u službi i dalje ima neko oružje sovjetske proizvodnje.

Naravno, oni se u osnovi razlikuju od onoga što sada proizvodi Rusija. Savremeni ruski sistemi su mnogo bolji od onih sistema koji su tada napravljeni u Sovjetskom Savezu.

S druge strane, Srbima je jasno da imaju pravo da sami odlučuju o pitanju organizacije protivvazdušne odbrane, a istovremeno mogu da biraju od onog šta će Rusija ili neka druga država da im ponudi, kako bi mogli da izgrade, u najmanju ruku, ešalonski sistem protivvazdušne odbrane.

Kombinacija sistema S-400 i ’Buk M2‘, koji su u izvoznoj varijanti sistemi srednjeg dometa, kao i sistemi kraćeg dometa ’Tor M2‘ i ’Pancir-S‘, omogućili bi da se nad teritorijom Republike Srbije uspostavi potpuno neprobojni štit za sredstva vazdušnih napada”, kaže za Sputnjik vojni ekspert Aleksej Leonkov.

Ruski ekspert podseća da je Srbija vojno neutralna zemlja i da je njeno pravo briga o sopstvenom suverenitetu.

“Pre svega, sistem S-400 nije ofanzivnog, već odbrambenog karaktera, pa samim tim svaka zemlja, uključujući i vojno neutralnu, može da se pobrine za sopstveni suverenitet i da nabavlja sisteme tog tipa od koga god ona to hoće. Drugo, Srbija je nedavno pokazala interesovanje za naš sistem PVO i čak se letos u medijima vodila diskusija o tome kakvo oružje Srbija može da kupi od Rusije.

Jasno je da ta informacija, s jedne strane, i nije izazvala burne reakcije od strane Evrope. Svi znaju da je Srbija 1999. godine bila izložena masovnim vazdušnim napadima taktičke avijacije od strane NATO-a i krstarećim raketama, koje su praktično u potpunosti uništile i civilnu infrastrukturu. Bile su srušene fabrike i mostovi preko reke Dunav, svi se sećaju te operacije, a naročito Srbija.

Tada su malobrojni sistemi PVO srpske armije koliko su mogli odbijali te napade, a poznato je da protivničke snage nisu bile ravnopravne. Zbog toga se Srbija trudi da ne ulazi ni u kakve blokove, zato što postoji sećanje na to šta je sa njom uradio blok NATO-a, na čelu sa SAD.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here