Home TEMA DANA JEZIVO UPOZORENjE LAZANSKOG: OD BALKANA PRAVE DEPONIJU ZA RADIOAKTIVNU MUNICIJU

JEZIVO UPOZORENjE LAZANSKOG: OD BALKANA PRAVE DEPONIJU ZA RADIOAKTIVNU MUNICIJU

147
0
SHARE

NATO pakt traži nove deponije za radioaktivnu municiju i materijale i vežbališta, tvrdi pisac, novinar i vojno-politički komentator Miroslav Lazanski, a njegovu kolumnu za Politiku prenosimo u celosti…

Makedonija je pristala da bude ponižena radi ulaska u NATO, odnosno ne svi Makedonci, već deo političke elite pristao je da država promeni ime zarad svetle budućnosti u Atlantskom paktu. Jedina bivša jugorepublika koja je, posle raspada SFRJ, promenila ime.

I to dva puta, čime je Makedonija postala svetski rekorder u menjanju imena zemlje. Kako će to istorija zabeležiti ostaje da se vidi, uglavnom za mene, koji sam vojni rok u JNA služio u Bitolju, ovo je tužan događaj.

Ne zbog ulaska Makedonije u NATO, ona je već godinama bila neformalna članica tog saveza, već zbog činjenice da jedna država pristaje da promeni ime da bi pristupila jednom vojnom savezu. Nečuveno…

Šta NATO dobija ulaskom Makedonije u članstvo? Pre svega vojni poligon Krivolak, jedini poligon u Evropi gde su moguće vežbe sa nekim vrstama pravih bojnih otrova. Hoće li sada američki avioni A-10 gađati mete na Krivolaku sa municijom s osiromašenim uranijumom?

Naravno da hoće, jer ko bi to u Skoplju oko te municije mogao i da pita velikog saveznika. Niko. Biće sretni ako im veliki saveznik obeća da im Albanci jednog dana neće razbucati državu. Sve što Skoplje dobija ulaskom u NATO jeste to obećanje. Usmeno, ne i na papiru.

Osim Krivolaka, NATO dobija na korišćenje i civilno-vojni aerodrom Petrovac kraj Skoplja, ništa novo, jer ga je do sada koristio kako je hteo. Ulaskom Makedonije u savez, NATO pojačava kopnenu liniju komunikacije: albanske luke –Makedonija – bugarske luke na Crnom moru.

NATO, zapravo, sada žuri da balkansku kampanju proširenja što pre privede kraju. Iz Brisela insistiraju na Akcionom planu za pridruživanje BiH. No, geostrateški gledano, proširenje NATO-a na istok daleko prevazilazi i ulazak Crne Gore i Makedonije u NATO, jer planetarna bezbednost ne zavisi od te dve bivše jugorepublike.

Ulaskom Podgorice u zapadnu alijansu politička elita takođe se nada da je dobila čvrste bezbednosne garancije u pogledu granica. No, kako je to zvanično ekološka država sledi i pitanje može li vrhunski turizam ići zajedno sa stalnim ili povremenim baziranjem ratnih brodova u crnogorskim lukama i teritorijalnim vodama.

Šta se događa u letnjoj turističkoj sezoni kada se na relativno maloj obali iskrca nekoliko hiljada mornara u belim uniformama? Tu onda nema vrhunskog turizma.

Ili će NATO brodovi izbegavati crnogorsku obalu u letnjoj sezoni? U okolnostima kada je samo luka Bar sposobna da prihvati NATO brodove? Ostali brodovi morali bi na sidrišta.

Sve zemlje NATO, koje imaju razvijeni turizam, strogo paze da ga ne ugroze bilo kakvim vojnim bazama, pa su se oko toga i dogovorile sa NATO-om putem specijalnih ugovora. Zna se gde sve mogu da uplove ratni brodovi NATO-a koji poseduju i nuklearno oružje.

Kojim to instrumentima, senzorima, ili na neki drugi način vlasti Crne Gore mogu da detektuju nuklearno oružje ne nekom ratnom brodu NATO u vodama Crne Gore?

Sadašnjim tehničkim i ljudskim kapacitetima sa kojima Crna Gora raspolaže, to je nemoguće. Kako ćete razlikovati nuklearnu bojevu glavu na nekoj raketi na nekom ratnom brodu od obične konvencionalne bojeve glave?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here