Home TEMA DANA INTERVJU SANDA RAŠKOVIĆ IVIĆ: STRAST ZA PROTESTIMA SE TROŠI, A STRAST ZA...

INTERVJU SANDA RAŠKOVIĆ IVIĆ: STRAST ZA PROTESTIMA SE TROŠI, A STRAST ZA VLAŠĆU JE SVE JAČA

192
0
SHARE

– Utisak sporosti daje veliki pritisak kome je opozicija izvrgnuta. Pored toga, akcije se dogovaraju i nije moguće reagovanje „na dugme“. Mi nismo kao naprednjaci koji u Skupštini glasaju bukvalno na zvonce. Eto, i to treba ukinuti.

Francuski predsednik Emanuel Makron bio je u Srbiji. Da li ste, kao Narodna stranka, tražili susret s njim?

– Dobila sam poziv da se vidim s Makronovim savetnicima, ali sam bila van Srbije i nisam prisustvovala sastanku. Mislim da je Savez za Srbiju tražio sastanak i da je, kako kažu, došlo do previda pa je Makron kasno obavešten o zahtevu.

Kako vam se čini Makronov govor na Kalemegdanu koji je bio prilično nabijen emocijama? Bilo je daleko srdačniji i prisniji nego ruski predsednik Vladimir Putin u januaru.

– Makronov govor na Kalemegdanu bio je emotivan u pogledu zajedničke istorije. Šteta što ništa od toga nije rekao u Parizu prošlog novembra na stogodišnjicu okončanja Velikog rata. Vučićevo poniženje tamo bilo je ponižavanje Srbije i njene žrtve. Od Makrona smo čuli da je Kosovo država i da Srbija neće lako ili verovatno nikako u EU.

U dijalogu Beograda i Prištine od novembra je vakuum. Makron je obećao pomoć, organizovaće sastanak sa Albancima i Angelom Merkel. Kako to komentarišete?

– Makron želi da od Nemačke preuzme palicu vođenja spoljne politike Evropske unije. Zato je i obećao pomoć u nastavku dijaloga Beograda i Prištine.

Šta biste prvo uradili po pitanju Kosova da ste u prilici da odlučujete?

– Uspostavila bih pravi politički dijalog u Srbiji o pitanju KiM i to, pre svega, u Skupštini. Kosovska kriza nije od juče i ne može se rešavati preko kolena, bez poštovanja Ustava Srbije i Rezolucije 1244.

Hoćete li se vratiti u parlament?

– Povratak u Skupštinu treba da bude zajednička odluka. A uslov da do toga dođe je iskrena promena atmosfere u parlamentu, uspostavljanje kulture dijaloga. Postoje već manje proceduralne promene u radu, ali treba da potraju i da dokažu da promene ima.

Mnogo je teških reči u politici, uvreda, sve češće i na račun fizičkog izgleda… Vređaju predstavnici vlasti, ali i opozicija. Da li je i vaš utisak da je previše mržnje u javnoj sferi?

– Previše je mržnje i isključivosti u javnoj sferi. Dokle god vređanje u Skupštini bude tolerisano, a sa naslovnica od vlasti kontrolisanih tabloida i režimskih televizija budemo imali huškanje i ratobornu isključivost, dogod se šef države ponaša kao vođa navijača, mržnja će cvetati.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here