Home TEMA DANA INSAJDER IZ VALJEVSKOG KRUŠIKA: VRH VLASTI ISISAVA DRŽAVNI NOVAC KROZ TRGOVINU ORUŽJEM!...

INSAJDER IZ VALJEVSKOG KRUŠIKA: VRH VLASTI ISISAVA DRŽAVNI NOVAC KROZ TRGOVINU ORUŽJEM! OVO SE TAČNO DEŠAVA..

118
0
SHARE

Šta god pipnete i gde god zagrebete u Krušiku trulo je i iza toga stoji sam vrh vlasti koji se upleo u trgovinu oružjem i isisava novac iz vojnih fabrika koji delom odlazi u privatne džepove, a delom u stranačke fondove.

Posledica toga je da Krušik već duže ispipava dno finansijsko-poslovne rupe u koju je upao, rekao je juče za naš list uzbunjivač iz Krušika Aleksandar Obradović, komentarišući aktuelnu situaciju u toj valjevskoj fabrici, u kojoj je zaposlen godinama. Ističe, pritom, da je Ministarstvo odbrane znalo i da zna za sve što se dešava u Krušiku.

Tim pre što je o svemu obaveštavan fabrički Nadzorni odbor, čije članove imenuje upravo Ministarstvo odbrane.

 

Osvrnuvši se na jučerašnje oglašavanje Krušika, kojim se demantuju tvrdnje Saveza za Srbiju da je valjevska fabrika „pred bankrotom“ i navodi da se „nastavlja trenda rasta Krušika“, pri čemu je prikazana i tabela sa finansijskim rezultatima preduzeća, Obradović kaže da to jesu zvanični podaci ali da su nastali „falsifikovanjem i štelovanjem“ rezultata poslovanja.

On objašnjava da je to urađeno preko zaliha nedovršene proizvodnje i zaliha gotovih proizvoda, kao i finansijskom gimnastikom.

– Krajem novembra i početkom decembra prošle godine, kad je dotadašnji direktor Krušika Mladen Petković otišao u Zastavu u Kragujevcu, a na njegovo mesto u Krušiku imenovan Vladan Lukić, predstavnici fabričkih sindikalnih organizacija obavešteni su da su dugovi preduzeća dobavljačima i ostalim poveriocima oko 37 miliona evra.

Koliki su gubici sada, verovatno da niko ne zna pouzdano, pošto poslovodstvo Krušika ne zna za troškove poslovanja, a to ne zna jer se radi o ljudima koji su nedorasli poslovima koji su im povereni, navodi Obradović, ponavljajući da je kolaps valjevske fabrike počeo 2014. kad je na njeno čelo doveden Mladen Petković, koji radi „u interesu privatnih trgovaca oružjem“.

 

Obradović kaže i da ima saznanja de je poslovodstvo Krušika nedavno obavestilo nadležne u Ministarstvu odbrane da je u fabrici oko 700 radnika tehnološki višak, te da su im u MO rekli da prebrojni budu otpušteni.

Reagovao je, međutim, predsednik Izvršnog odbora Srpske napredne stranke Darko Glišić i, prema rečima našeg sagovornika, poručio da otpuštanja do izbora neće da bude, a da će novac za plate da obezbedi država.

Od 2014. prema dokumentaciji koju je Obradović dostavio medijima, traje i isisavanje novca iz Krušika posredstvom uticajnih trgovaca oružjem, pre svih firme GIM, koju u pregovorima oko kupovine namenskih artikala zastupa otac ministra policije Branko Stefanović, zatim firmi koje kontroliše Slobodan Tešić, te jedna kompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, čiji je predstavnik za Balkan jedan bivši direktor Zastavine fabrike oružja.

O svemu ovome ostali smo bez odgovara od generalnog direktora Krušika Vladana Lukića, ali i od menadžmenta Krušika.

 

Istovremeno, predstavnici zaposlenih u Krušiku tvrde da je predsednik Aleksandar Vučić pre neko veče na RTS-u pričao bajke o Krušiku, kao da su „svi oni ludi“, a da je prekjučerašnje oglašavanje Krušika, ili nekoga u njegovo ime – „gola laž“. Ističu da im nije najjasnije ko je pisao saopštenje o „trendu rasta“ poslovnih rezultata.

Ističu da u Krušiku, za razliku od Vučićevih tvrdnji, „ništa nije ni regularno, ni u redu“, jer fabrika radi tek sa 10 do 15 odsto kapaciteta. Zbog enormnih dugova dobavljači sve ređe isporučuju repromaterijal i proizvodnu opremu, te u fabričkoj Farbari, na primer, već danima nema farbe, fosfata i sredstva za odmašćivanje komada pre bojenja, usled čega je farbanje proizvoda nemoguće.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here