Home TEMA DANA HAFTAR NEMA DRUGOG IZBORA OSIM VOJNE POBEDE- OVO SE DOGAĐA U LIBIJI

HAFTAR NEMA DRUGOG IZBORA OSIM VOJNE POBEDE- OVO SE DOGAĐA U LIBIJI

168
0
SHARE

Događaji u Libiji se i dalje brzo razvijaju. Juče poslepodne su snage generala Haftara, u koloni borbenih vozil,a zaobišle grad Sirt s juga i izbile na obalu zapadno od grada, odvajajući tamošnje snage od ostatka islamskih frakcija i od pojačanja iz Misrate.

Glavne snage Libijske narodne armije su napredovale iz Bengazija i dalje se približavaju gradu.

Zbog rastuće operativne krize u regiji Sirte, avioni iz Misrate su navodno napali kolone Haftarovih snaga u području rodnog grada Muamera Gadafija. Udari su sprovedeni na tri lokacije zapadno od Sirte, direktno na obalski put, što potvrđuje da je Sirt blokiran.

Brojni izvori navode da Libijska narodna armija danas planira da pokrene kampanju oslobađanja Sirte, ali borbe još nisu počele.

Snage Vlade nacionalnog sporazuma premijera iz Tripolija Fajeza al Saraja  izveštavaju o pokretanju operacije “Vulkan gneva”, čiji je cilj sprečavanje ofanzive LNA. Zapadna vlada Tripolija tvrdi da je uspela da uništi jedan tenk Haftarove vojske i da su njihove snage ubile i zarobile 34 borca Libijske narode armije.

Međutim, rukovodstvo Haftarovih snaga je saopštilo da je operacija “Vulkan gneva” propala u samom početku, a jutros je potvrđeno da su Haftarovi avioni bombardovali vazduhoplovnu bazu Mitiga zapadno od Tripolija, koja je sada neupotrebljiva za pokretanje vazdušnih napada, a nekoliko aviona koji su mogli da lete su uništeni.

Snage Tripolija su u nedelju napale međunarodnu vazdušnu luku Tripoli, gde se nalaze Haftarove snage, nakon čega se Haftar odlučio na povećani broj vazduših udara. Podsetimo, 4. aprila je Haftar naredio napad na Tripoli, a 5. aprila je preuzeo kontrolu nad međunarodnim aerodromom južno od glavnog rada.

Iako je juče bilo informacija da su islamska policija i snage Fajeza al Saraja povratile kontrolu nad međunarodnim aerodrom, Libijska narodna armija tvrdi da još uvek kontroliše međunarodni aerodrom u Tripoliju i da ga nije napustila, izjavio je potparol LNA, brigadni general Ahmed el Mismari.

Juče je LNA saopštila kako uspostavlja kontrolu nad većinom prigradskih područja u Tripoliju, a Fajez al Saraj je naredio protivnapad.

Kao što smo rekli, situacija se menja iz sata u sat, a mediji i portali su puni propagande. Ono što se sa sigurnošću može tvrditi je da borbe i dalje traju i da Libijska narodna armija ne namerava da se zaustavi.

Situacija na terenu im ide u prilog, kao i vrlo mali otpor na putu do glavnog libijskog grada, gde se tek u urbanim područjima očekuju prave borbe.

Haftar je poručio da će objaviti uslove primirja i oni će biti ponuđeni na temelju procena narednika na terenu.

Haftar je već pobednik, ali mora ući u Tripoli

Protivnici kampanje tvrde da su aktivna neprijateljstva opasna, jer bi mogla da pokopaju ideju o obnovi libijske državnosti. Naime, umesto jedne države mogle bi se pojaviti enklave koje će podržavati različite strane države, pre svega Francuska i Italija. Ali da do toga ne dođe, islamska policija mora da bude vojno poražena.

Ako pogledate ravnotežu snaga na bojnom polju, uz podršku arapskog sveta Haftar ima više šansi za pobedu nego Saraj, koji se oslanja na rasute grupe islamskih fundamentalista koji su koncentrisani u Misrati, ali uživa podršku Zapada.

Međutim, Haftar je u četvrtak naredio ofanzivu na Tripoli i sutra je već bio na 20 kilometara od grada. Ranije je oslobodio grad Garjan, stotinak kilometara južno od glavnog grada gde mu pristižu nove snage i vojna tehnika.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here