Home TEMA DANA GLAVNI ŠVEDSKI EPIDEMIOLOG OTKRIO KAKVO JE ZAISTA STANJE U ŠVEDSKOJ

GLAVNI ŠVEDSKI EPIDEMIOLOG OTKRIO KAKVO JE ZAISTA STANJE U ŠVEDSKOJ

369
0
SHARE

– Naša strategija nije sprečavanje svih pjenosa, već održavanje širenja na meru koju koju naš nacionalni zdravstveni sistem može podneti. To je, uostalom, metoda svih država. I nama je glavni alat socijalna distanca, ali tu postoje razlike kako se primjenjuju – objašnjava Tegnel te ističe i individualnu odgovornosti građana.

– Naši zakoni u sferi zaraznih bolesti stavljaju puno toga na individualnu odgovornost, a zaraženi ne smeju širiti bolest – kaže švedski epidemiolog i ipak ističe jednu posebnost:

poverenje stanovništva u vlast i medicinske stručnjake koje se najbolje može videti u vakcinaciji.

– To je dobrovoljno, bez prisile. Uprkos tome što ih zakon ne obavezuje, između 96 i 98 odsto roditelja vakciniše decu – kaže glavni epidemiolog.

Ali da je zaista sve to kako pretpostavljaju, onda im ne bi trebale „snažne preporuke“, kako ih zove na švedskom, ili „zabrane“, kako će ipak reći na engleskom.

– Analizirali smo razne segmente i identifikovali one najrizičnije. Rekli smo srednjim školama i univerzitetima da uvedu nastavu na daljinu, osobama starijim od 72 godine da ne izlaze i da im kupovinu obavlja neko iz porodice ili zajednice u kojoj žive.

Ograničili smo okupljanja prvo na 500, a onda na 50 ljudi s preporukama kako se ponašati i zabranili smo posete domovima za starije – nabraja popis Tegnel, izostavljajući da su mere za staračke domove došle nakon što je talas zaraze pokosio njihove korisnike.

I dok se ostatak Evrope otvara, Švedska smatra da je za to prerano. Ne prestaju da upozoravaju stanovnike da se pridržavaju mera socijalne udaljenosti i da ih ne prevari lepo vrijeme. Kazni nema, ali neko će pitati da li bi Švedska uopšte mogla, s obzirom na relativno mali broj policajaca, sprovoditi strože mere zatvaranja. Jedno je sigurno: oni će svoje mere zadržati do daljnjeg.

– Mnogo toga još ne znamo o toj bolesti, a moramo balansirati i voditi računa i o javnim potrebama i o ekonomskim. Ovo je bolest koja će ostati i neće nestati kao SARS. Ne možemo je odgurnuti ili odložiti potpunim zatvaranjem – kaže Tegnel.

(Večernji list)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here