Home TEMA DANA GLAVNI ŠVEDSKI EPIDEMIOLOG OTKRIO KAKVO JE ZAISTA STANJE U ŠVEDSKOJ

GLAVNI ŠVEDSKI EPIDEMIOLOG OTKRIO KAKVO JE ZAISTA STANJE U ŠVEDSKOJ

411
0
SHARE

Šta se dešava u Švedskoj, zemlji koja je kontrirala celom svetu?

– Koji su rezultati švedskog modela? Moram priznati, imamo prilično velik broj preminulih – otvoreno je rekao glavni švedski epidemiolog Anders Tegnel kolegama iz Evrope, Izraela i SAD-a u onlajn raspravi debatnog društva Kembridž o različitim modelima zaštite građane od koronavirusa.

Broj preminulih u toj državi prešao je 2000, ali uprkos tome, Tegnel, koji je u Švedskoj stekao kultni status, istrajan je u tome da je njihov način sprovođenja socijalne distance, što je ključ kod kontrole zaraze, uspešan.

– Stopa smrtnosti se ne povećava, broj slučajeva je zadnjih nekoliko nedelja stabilan. Zdravstveni sistav funkcioniše, do sad je u jedinice intenzivnog lečenja primljeno više od hiljadu bolesnika, neki su i otpušteni, a slobodno je još najmanje 20 posto kapaciteta – nabrojao je glavni epidemiolog ističući kako je im osnovni reprodukcijski broj (R0), prosečni broj zdravih koje će bolesnik zaraziti, nešto iznad jedan.

Tegnel je istrajan u svojim brojkama i predviđanjima kretanja epidemije uprkos tome što je ove nedelje njegov tim i institucija koju vodi, Agencija za javno zdravstvo, zabeležila ozbiljan gaf. Ne samo da pogrešili u proračunima već su i takve, potpuno nelogične brojke, izneli u javnosti.

U utorak je na redovnoj dnevnoj konferenciji za medije Tegnelov zamjenik, Anders Valensen, predstavio novi, „kućni“ model procene razvoja epidemije. Govoreći o Stokholmu i okolini, delu zemlje koji je s više od 6.000 slučajeva najgore pogođen, „mali Anders“ objavio je kako je vrhunac epidemije bio 15. aprila, kako se veruje da će do 1. maja trećina stanovnika Stokholma biti zaražena i da na svaki potvrđeni slučaj dolazi 1.000 neotkrivenih.

Dok su prve dve informacije još i mogle proći, ova treća, izazvala je upitnike u glavama. Kako je moguće da Stokholm, grad od milion stanovnika, trenutno ima šest miliona zaraženih? Nekoliko sati nakon toga, Agencija za javno zdravstvo izdala je saopštenjekako podaci nisu precizni i naposljetku povukla prezentaciju.

Nova je objavljena juče i sada podaci kažu da će do 1. maja biti zaražena četvrtina, a ne trećina stanovnika Stokholma, a na jednog potvrđenog zaraženog dolazi 75 neotkrivenih, a ne 1.000 kako su prvobitno tvrdili.

Ali taj gaf nije narušio poverenje dela javnosti u autoritete koji ih vode kroz ovu epidemiju, kao ni u vladu. Štaviše, zadnje istraživanje javnog mnjenja na 1013 ispitanika koje je sprovela agencija Demoskop pokazuje kako je poverenje i u vladajuću garnituru i medicinske stručnjake poraslo.

U martu je 50 odsto ispitanika verovalo zdravstvenim stručnjacima, dok njihov rad sada podržava čak 71 odsto.

Vladi koju vodi socijaldemokrata Stefan Lofven prošlog je meseca poverenje dalo 32 odsto ispitanika, a sada njih 53.

– Povremeno postoji kritika, ali uživaju ogromnu podršku, što nije čudno u vremenu krize. Jedno od objašnjenja bi moglo biti da su ljudi očekivali puno gori scenario od onoga koji sada imamo – pojasnio je Peter Santeson iz agencije Demoskop.

Ako je tako, onda ispitanici ne mare, na primer, na izveštaje da se kapaciteti mrtvačnica u Stokholmu, 2147 mesta, brzo pune i da se traži rezervni plan gde staviti tela pa tako izvršni direktor Društva za groblja i krematorije Jan Olov Anderson govori i o masovnom čuvanju u kontejnerima ili u nekim vrstama ledenih jama.

Uprkos tim informacijama, Tegnel je i sinoć svojim kolegama s puno entuzijazma predstavio „švedski model“ delimičnog zatvaranja društva i oslanjanje na dobrovoljne mere koji je postao tamošnji brend i nulta tačka nacionalnog ponosa.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here