Home TEMA DANA GENERAL DELIĆ OTRIVA: MORAMO BITI SPREMNI, KOSOVO ĆE BITI REŠENO VOJNO! EVO...

GENERAL DELIĆ OTRIVA: MORAMO BITI SPREMNI, KOSOVO ĆE BITI REŠENO VOJNO! EVO ŠTA SE DEŠAVA..

759
0
SHARE

Mi smo pisali našem političkom rukovodstvu, ali sva naša rukovodstva od rata do danas – nisu dorasla problemu rešavanja pitanja Kosova i Metohije.

Evo, to je već politika… Mi smo imali jedan deo KiM na koji nije stupila šiptarska noga i čizma – severno od Ibra…

Kada su počeli briselski pregovori i sporazumi – da li smo se mi ikad sreli sa Šiptarima? Nikada! Šiptari odlaze u Brisel kao na izlet, jer oni imaju onoga ko razmišlja i onoga ko umesto njih sa nama pregovara i postavlja nam uslove.

Vrlo je naivno očekivati da oni koji su se odlučili da bombama grade šiptarsku nezavisnost promene svoje stavove, priznaju da su pogrešili ili da će – ako već neće preći na našu stranu – bar omogućiti da se na pravedniji način reši to pitanje. To se nikad neće desiti.

Zato ja apsolutno podržavam kolege kad kažu: razgraničenje, to bi bilo razgraničenje sa mozgom, a o pojedincima – pojedinci su se izgleda stvarno razgraničili sa svojim mozgom.

 

Drugo je reintegracija, ona ima mnogo modela i na njoj treba da se radi.

Da li vreme radi za nas? Ja smatram da radi za nas. U važnim rezolucijama koje su donesene posle Drugog svetskog rata o državnim granicama, zna se gde su granice Srbije. U našem Ustavu se zna gde su granice Srbije.

Jedna prijateljska zemlja nas stalno upozorava: držite se Rezolucije 1244!

Rezolucija 1244 je rezolucija izuzetne snage, bez obzira koliko neko pokušava da to osporava, ali zašto mi tu rezoluciju sve manje i manje pominjemo? Uvek nam od jedne prijateljske zemlje dođe upozorenje: držite se Rezolucije 1244!

Najveći problem koji opterećuje srpski narod je Kosovo i Metohija. Naša Skupština o tome nije raspravljala ni jednom – a završava se mandat 11. saziva u kome sam i ja… Ni jednom!

A valjda je trebalo da ona odredi platformu, da se sa njom upoznaju oni koji pregovaraju, pa kad pregovaraju da dođu u Skupštinu da podnesu izveštaj, pa da dobiju opet ovlaštenja kako će da rade dalje.

Skupština Srbije je obična krpa – vrlo odgovorno vam tvrdim – sa kojom se briše pod.

Ja sam i u Odboru za odbranu i bezbednost. Svaki pripadnik tog Odbora, a ima ih 17, trebalo bi da zna kakvo je stanje sistema odbrane, on ima 11 elemenata preko kojih treba da posmatra i kontroliše stanje u tom sistemu.

I, meni se, recimo, kaže da ja ne mogu da imam podatak kako je ocenjena – nekad je to bila borbena gotovost vojske, a sad je to `operativna sposobnost`.

 

Ja kažem toj gospodi: u vreme generala Krge, ja sam bio izrađivač i čuvar ratnog plana države, bio sam izrađivač i čuvar mobilizacijskog plana države i izrađivač stretegijskog plana razvoja vojske.

Kad sam došao u Skupštinu, prošao sam kroz sve provere da bih mogao da budem upoznat sa svakim podatkom koji predstavlja državnu tajnu, a oni neće da daju podatak kako su od strane Inspektorata odbrane ocenjene pojedine jedinice.

U Odboru ima onih koji se nikada nisu sretali sa tim sistemom. Oni kažu da je sve dobro. Ali, ja onda kažem: gospodine ministre, imali ste 21 kontrolu, nećete da nam kažete ocenu, kažete da mi ne možemo sa tim da budemo upoznati, ali ste imali 19 povratnih kontrola! Iz mog vremena, gospodine ministre, to znači da su vam te jedinice ocenjene – negativno. Pa su dobile rok da poprave stanje.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here